Allt du behöver veta om GAIS grupp i Svenska Cupen

På söndag 13:00 går GAIS in i årets gruppspel av Svenska cupen där första matchen är Halmstads BK på bortaplan. Vi på 11mars.se ger dig här en sammanfattning av det du bör veta om motståndarna som GAIS möter i gruppspelet.

Halmstads BK

Förra årets Superettanvinnare hade redan inför förra säsongen den klart starkaste truppen i Superettan vilket har medfört en lugn silly season denna vinter. De har gjort klart med sina två första nyförvärv senaste veckan i Amir Al-Ammari från Jönköpings Södra (16 poäng förra året) och Phil Ofosu-Ayeh, en tysk-ghanan som senast hade kontrakt med Wolverhampton och har gjort en A-landskamp för Ghana. HBK har även förlängt med några nyckelspelare som till exempel Joel Allansson och Joseph Baffo som tränade med GAIS, efter en av sina otaliga skador, för några år sen.

Halmstad är ett hårt arbetande lag med hög lägstanivå vilket de visade prov på förra året. De tog ”bara” sex av tolv poäng mot tvåan och trean i serien men var extremt stabila mot sämre motstånd vilket är en framgångsfaktor i den märkliga serie vi kallar Superettan. Noterbart är även att Halmstad enbart släppte in 18 (!) mål förra året vilket är ett erkännande till den evige Andreas Johansson, hans kompanjon i backlinjen Joseph Baffo samt den unge målvakten Malkolm Nilsson som ersatte Isak Pettersson (nu i franska Toulouse). Offensivt verkar 21-åriga Emil Tot Wikström växlat upp under vintern och han var bland de bättre på plan mot IFK Göteborg.

Även Mikael Boman med tre mål samt Samuel Kroon med ett mål och två assist under försäsongen blir ett rejält prov för vår nykomponerade backlinje. Halmstad har redan hunnit spela fyra träningsmatcher med fina resultat (vinst mot Falkenberg och Värnamo, oavgjort mot IFK Göteborg och Varberg) och kan förmodligen utmana Malmö om förstaplatsen i gruppen.

Malmö FF

Det behövs egentligen ingen presentation av 2010-talets totala dominant inom svensk fotboll. Som regerande svenska mästare och tvåa (bakom IFK Göteborg) i Svenska cupen 2020 går MFF in som storfavorit i både Svenska cupen och så småningom även Allsvenskan. MFF har dock ett (med sina mått mätt) ganska svajigt facit i Svenska cupen. De har inte vunnit sedan 1989 och har de fem senaste åren missat slutspel två gånger, men de tre andra försöken har de nått final.

MFF har likt Halmstad haft en lugn silly season än så länge utan några nyförvärv. De har letat efter en striker som ersättare till Isaac Kiese Thelin men inte hittat någon än så länge. Värt att nämna är att mittbacken Anel Ahmedhodzic ser ut att vara i princip klar för Atalanta i Serie A för cirka 80 miljoner, men tyvärr lär han inte lämna förrän i sommar.

Det är sannolikt så att MFF, likt tidigare år i Svenska cupen kommer att matcha en hel del ungdomar från den egna akademin där framförallt försvararen Pavle Vagic (som vi stött på i J-Södra och AFC) och mittfältaren David Edvardsson är två som är nära startelvan. En spelare som förmodligen inte kommer att stå över några matcher är Malmös och hela Allsvenskans bästa spelare Anders Christiansen som utifrån en tia-roll är otroligt viktigt för Malmös spel och poängskörd.

Vi lär även få se GAIS-bekantingen Marko Johansson som tagit över förstaspaden efter att Johan Dahlin skadade sig under förra säsongen. I träningsmatcherna har MFF presterat relativt svagt med oavgjort mot Kalmar FF (2-2), förlust mot Mjällby (0-2) men senast vinst mot Falkenberg (4-2).

Västerås SK

Sista motståndaren i gruppen och den på många sätt mest intressanta värdemätaren för GAIS då VSK lär kriga med GAIS om samma slutpositioner i Superettan. VSK hade en svag första halva av säsongen men efter att Viktor Prodell anslöt i slutet av september vände det och Prodell, som nyss har förlängt sitt kontrakt över 2022, gjorde sju mål på tio matcher. I övrigt har det varit en lugn silly season utan några större förändringar. Dock noterar vi att före detta gaisarna Jesper Florén och Calle Svensson har lämnat under vintern.

Som bekant tränas VSK av en viss GAIS-bekanting, Thomas Askebrand, som mer och mer på senare år har börjat förespråka en “modern” passningsorienterad fotboll som bland annat medför en trebackslinje. Västerås har spelat två träningsmatcher mot division ett-lag, Sylvia (2-2) och Sollentuna (2-1) samt en meriterande 4-1 vinst mot förra årets Superetta-femma Akropolis.

Sammanfattning:

Det är en extremt tuff grupp och för första gången har GAIS inget SDF-lag (division ett eller lägre) i gruppspelet – vilket givetvis sker när det för första gången spelas utan publik. Detta i kombination med att Sveriges bästa lag är i gruppen gör att GAIS har ännu mindre möjlighet än vanligt att kunna skrälla. Med MFF i en klass för sig och Halmstad klart bättre än GAIS och VSK blir det ett tråkigt tips – men med MFF:s svaga cup-facit kanske det finns möjlighet för skrällar.

TIPS

  1. Malmö FF
  2. Halmstads BK
  3. GAIS
  4. VSK

Spelschema

21/2: Halmstads BK – GAIS, Malmö FF – Västerås SK

27/2: Halmstads BK – Västerås SK

1/3: GAIS – Malmö FF

6/3: Malmö FF – Halmstads BK, Västerås SK – GAIS

Text: Josef Gullholm

6 thoughts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *