Jacobsson om HBK ”Vi vet vad vi kommer möta”

På söndag spelar GAIS första matchen i årets gruppspel i Svenska Cupen. Där väntar Allsvenska nykomlingen Halmstad BK.

– Det ska bli väldigt spännande att gå in och möta tuffa lag, säger Stefan Jacobsson efter fredagens träning.

– Det har varit en taggad grupp sen vi drog i gång men det blir alltid lite extra spetsat när det börjar gälla tävlingsmatcher.

När GAIS gick in i gruppspelet vid samma period i fjol hade man en rad sämre prestationer från träningsmatcher med sig i bagaget. Laget hade har svårt att producera framåt och i flera av matcherna bestod startelvan mest av juniorer då truppen var långt ifrån klar.

Gruppspelet blev sen också som man kanske hade kunnat förvänta sig. Klara förluster mot de två allsvenska lagen Häcken och Östersund, och en vinst i sista matchen mot Eskilsminne räckte inte för att gå vidare.

Inför årets gruppspel säger Stefan Jacobsson att laget är på en annan nivå än man var då.

– I år kunde vi börja utifrån idéer som redan fanns på plats. Det syntes tidigt på våra träningar att vi har kommit en bit på vägen. Vi har fått bra kvitton tycker jag på dom träningsmatcherna vi har gjort, även om vi har roterat en hel del.

Nu är det tävlingsmatcher som stundar och rotationen i startelvan kommer minska. Men på frågan om han har startelvan till söndagens match helt klar i huvudet säger Jacobsson att man eventuellt kommer använda även cupmatcherna för att testa lite inför seriepremiär.

– Vi kommer väl även använda cupen till att kolla lite olika formationer, lite olika samarbeten och se hur vi hittar olika nycklar i en elva. Det är en väldigt tuff konkurrens, det har man sett på träningsmatcherna. När vi har skiftat nästan en hel startelva så har det knappt märkts skillnad. Det är väldigt, väldigt jämna och bra prestationer.

Hur är det att ha större konkurrens, är det så man vill ha det?
– Det brukar kallas angenäma problem. Förr eller senare så måste vi tränare välja några spelare som vi går hårdare på, det viktiga är ju att vi får som dom inte startar en seriepremiär att förstå säsongen är lång, det är 30 omgångar. Formen kan alltid förändras.

– Som man såg under fjolåret så kämpade vi som djur för att få något att stämma de första 15 omgångarna och helt plötsligt landade det rätt. Då får man köra på den elvan. Det är det svåra med lagidrott, att ha trupper som både är stora numerärt som vi är nu men att få alla att ändå orka med och inte vissna.

Märks det även på träningarna att det finns platser i startelvan att kriga för?
– Det är inte så att dom håller på att slåss där ute, men det märks ju att dom går för det och kämpar, vill visa upp sig och gör sitt bästa.

Bättre spel och bättre resultat i träningsmatcherna i år, men ett kanske på pappret ännu tuffare motstånd väntar i årets gruppspel. Två lag från Allsvenskan och ett lag från Superettan.

– Det är inga dåliga lag vi möter, seriesegrarna i Superettan och Allsvenskan, det är otroligt härliga utmaningar. Det är tre lag som hamnat framför oss under 2020. Både Malmö och Halmstad är två oerhört tuffa motståndare och Västerås är inte lätta de heller. Det är tre jättebra matcher för oss.

I första omgången väntar Halmstads BK på bortaplan, ett lag som GAIS både kryssade och förlorade mot i serien i fjol. Nu har HBK förstärkt truppen för att konkurrera i Allsvenskan, men Jacobsson säger att de har bra koll på motståndet efter mötena förra året.

– Man vet ju vad vi kommer möta när vi möter Halmstad, de kommer gå ut i ett väldigt högt tempo och vilja köra av oss bollen tidigt. De vill sätta sin prägel snabbt i matcherna. Det gäller att vara med, framför allt hur vi klarar att spela oss ur deras press. Samtidigt vill vi använda matchen till att fortsätta jobba med det vi påbörjat och det som har sett bra ut. Det gäller hela tiden att vilja förbättra de positiva sakerna.

Trots en tuff grupp så är Jacobsson positiv kring GAIS chanser och vad gruppspelet kommer ge laget.

– Det är ett bra tillfälle att testa spelare men det frångår inte att man går in för att vinna en fotbollsmatch. Jag sa det till killarna i veckan, vi går in för att vinna alla träningsmatcher, cupmatcher och den biten. Det är svårt att vinna gruppen men det är inte omöjligt.

Text: Linus Annlöv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *