Gästkrönika: 1894.se har fått en värdig efterträdare

Det var när jag kom hem och kollade in sportnyheterna på text-tv som det blev uppenbart att 1894.se på ganska kort tid hade kommit någonstans.
Anfallaren och 2007 års allsvenske skytteligavinnare Razak Omotoyossi ryktades vara på gång till GAIS.
När jag besökte förmiddagsträningen, som denna dag var förlagd till Valhalla IP, kunde jag helt plötsligt se någon som var just Razak lufsa runt kvadraten lite vid sidan om de övriga.
Några frågor senare fick det jag det bekräftat. Det blev en nyhet som publicerades på sajten som fick kredd hos text-TV med orden ”uppger 1894.se”.
Wow, liksom!
Men hur började det och varför? Och hur blev det sen?

1894.se var en idé som blev till tack vare två personer.
Janne Palmén och Patrik Persson hade en tid umgåtts med tanken på att skapa en sajt som enbart ägnade sig åt att berätta om GAIS. Janne skulle stå den för den tekniska kompetensen och Patrik skulle skriva texter.
Undertecknad, som precis fått gå från GAIS efter två säsonger med ansvar för kommunikation, kom med lite grand fem i tolv eller kanske till och med fem över tolv där mitt bidrag var att skriva. Senare kom vi även att få hjälp med bilder av fotografer med grönsvarta hjärtan.
I våra samtal vill jag minnas att jag kläckte idén att, á la den politiska färgning som oftast finns på dagstidningarnas ledarsidor, kalla oss för ”oberoende grönsvart”.
Passion för laget och klubben, en djup respekt för sällskapets historia samt uppfattningen att GAIS var mer än bara en fotbollsförening fanns där hos oss alla från dag ett, men jag vågar påstå att ingen av oss har personligheter som är ”larger than life”.
Andra kanske uppträder som den där flärdfulle sångaren i ett hårdslående och högljutt rockband som sprutar ur sig texter, sånger och melodier i kombination med åsikter, men när allt detta skulle beskrivas i ord och bild fick sångaren, som var mitt uppe i sin illustra karriär, ändå vända sig till roadien – som varit med under alla år – och ställa frågan ”fan, hur det gick till nu igen?”
Ungefär så skulle vi jobba. Lite grand från sidan, lyssnande och betraktande med en möjlighet att ställa frågor och det med stor respekt för människorna och klubben. Det skulle bli vår styrka.
Vi visste inte hur innehållet skulle kunna komma att gestalta sig, men förutom att intervjua spelare och ledare borde det finnas plats för mer än det. GAIS är fotbollskultur och i det begreppet ingår mer än bara själva fotbollen.
Varje dag var därför ett kreativt prövande. Kommer det här att funka? Vill folk läsa detta? Är det någon som bryr sig?

Uppenbarligen fyllde vi ett oerhört tomrum för responsen var omedelbar och massiv. Glada tillrop och mentala ryggdunkningar fyllde våra dagar och kommentarsfält.
Sådant gav energi att göra ännu mer och inte blev det sämre av att säsongen 2011 ju blev helt fantastisk. Visst, GAIS torskade premiären borta mot IFK Norrköping inför 800 tillresta gaisare men tränare Axén hade tilltro till sitt lag och det gav en magnifik utdelning i hemmapremiären mot Trelleborg och 4–0 inför 6 109 begeistrade supportrar.
Vårt arbete underlättades absolut av att det gick bra för laget och att det – utåt sett i alla fall – fanns en harmoni i sällskapet.
När GAIS-tåget med tusen supportrar ombord i september rullade till Stockholm och mötet med AIK – jag var själv inte med – gick en spann runt bland resenärerna. Summan som samlades in var helt fantastisk.
Månaden därpå vann vi derbyt mot de onämnbara efter ”Snygg-Eriks” mål med en dryg kvart att spela och vi kunde bli femma i allsvenskan och inte bara det: vi var bästa lag i Göteborg!
GAIS bommade precis möjligheten att kunna få spela en europeisk cupmatch men de pengar som hade kommit in från AIK-resan liksom den bok som lanserades med texter från säsongen skulle läggas på resor.

Grönsvart spelade vårvintern träningscup i Kristiansand, som GAIS för övrigt vann, men också träningsmatcher mot Odd i Skien och Hönefoss i Hönefoss.
Min son Simon och jag åkte på dessa resor – han tittade och hejade medan jag skrev och plåtade – och det kröntes med GAIS träningsläger i Vilamoura i södra Portugal där även Patrik Persson anslöt. Kommer ihåg hur en glad Fredrik Lundgren gick fram till Simon inför en träning och sa ”vilket sportlov du får!”
Vi direktrapporterande från träningsmatchen mot danska AaB från Ålborg som Grönsvart vann med 2–1. Hur det gick till när vi direktrapporterande? Vi messade eller möjligen ringde Janne hemma i Sverige som lade ut det på kontot på Twitter som var knutet till 1894.se.

Idag är det som alla vet betydligt enklare att i realtid kunna kommunicera om precis allt, inte minst sedan sociala medier verkligen har blivit var mans egendom. Men man bör komma ihåg att kommunikation med hjälp av datorer och mobiler inte har så många år på nacken.
Det är exakt 30 år sedan det dåvarande svenska regeringskansliet, med statsminister Carl Bildt (M) i spetsen, skickade det historiska första mejlet från kansliet vilket gick till USA:s president George Bush. I den andra änden fick en tjänsteman printa ut (!) mejlet och lämna över.
För egen del fick jag min första mejladress i januari 1995. Ystra kollegor skickade mejl för att sedan glatt skutta iväg sju meter bort och fråga ”har du fått mitt mejl?”
Facebook startades 2004 och blev tillgängligt för svenska användare i september 2006. Twitter kom igång i juli 2006 och Instagram lanserades i oktober 2010.
Vart och ett av dessa plus alla andra nymodigheter har ritat om kartan för hur vi alla pratar med varandra, men det har också förändrat det mediala landskapet för inte minst dagstidningar.
Här kan man säga att ”gammelmedia”, som jag själv varit en del av i snart 40 år, har kommit ifatt och återtagit rollen som den främsta förmedlaren av nyheter helt enkelt därför att massmedia i grunden går att lita på. Jag menar, vem vill läsa eller följa något eller någon som vilseleder eller rentav ljuger?
Men mot slutet av 00-talet och början av 10-talet hängde man inte riktigt med.
Ett exempel på hur media fortfarande levde kvar i tron att man kunde sätta agendan när det snarare handlade om att vara först och bäst på att tolka skeenden kom i augusti 2009.
Ni vet hur det var. GAIS och Örgryte sladdade i den allsvenska tabellen. Medan Öis sparkade Janne Carlsson och tog in Åge Hareide efterfrågade och fick Axén in Benny Lennartsson. Båda lagen möttes i ett derby där man på förhand anade att det lag som förlorar åker ur allsvenskan. Och GAIS vann som bekant med 1–0.
Men Göteborgs-Posten ”glömde” att skriva förhandsartiklar om detta! Jag förstår hur ni tänker: hur kan man bomma en sådan här match med så pass mycket inbyggd dramatik och där artiklarna nästan skriver sig själva?!
Mindre än två år senare kunde 1894.se berätta – först av alla – att Razak var klar. Varför? För att vi var på plats på Valhallas konstgräs och kunde se det med egna ögon.

Här gör jag en liten avvikning från GAIS och tar upp Halmstads BK. För hösten 2005 skulle HBK kvalificera sig till Uefacupen vilket skedde mot portugisiska Sporting från Lissabon.
Första kampen spelades på Örjans vall torsdagen den 15 september men helgen innan hade Bollklubben spelat allsvensk match mot Häcken borta. På plats på Rambergsvallen fanns utsända reportrar och fotografer från den dagliga portugisiska sporttidningen A Bola. Teamet stannade kvar i Sverige under de kommande dagarna för att rapportera om HBK men också när Sporting anlände på onsdagen!
Visserligen är intresset för fotboll stort i Portugal, ett land med ungefär lika stor befolkning som Sverige, men till Bollklubbens hemmamatch var cirka 30 (!) ackrediterade representanter för massmedia från Portugal på plats. För en match tidigt i Uefacupen mot ett ”okänt” lag från Sverige som man dessutom hela tiden kallade för Halmstads. Men för att kunna mätta behovet måste man vara på plats.
Hur det gick? Sporting vann första matchen mot HBK med 2–1 men förlorade hemma efter förlängning med 2–3. Totalt 4–4 och HBK gick vidare efter fler gjorda mål på bortaplan.
Då kunde också A Bolas krönikör dra sig till minnes frågan han ställde till HBK:s dåvarande tränare Janne Andersson efter Häcken om HBK egentligen skulle ha någon chans.
Janne svarade något i stil med att ”kanske inte, Sporting ska vinna nio av tio matcher…men det här är kanske den tionde matchen”. Jag vill minnas att citatet dök upp i krönikan och det gjorde med all säkerhet en bra text ännu bättre. Och det helt enkelt för att man var på plats och kunde ställa frågor.
Lite av det var vår drivkraft med 1894.se: att vara på plats och kunna berätta mer.

Om 2011 var en fantastisk säsong att få följa på nära håll, så var 2012 på motsvarande sätt tyvärr lika mörk ja för att inte säga tragisk.
Föreningen var, beroende på vem man frågar, nära att försättas i konkurs. Det ekonomiska ras sällskapet hade hamnat i präglar än idag GAIS fortsätta färd – även om det just nu ser ganska bra ut.
Att 1894.se hösten 2012 upphörde berodde inte i första hand på den sportsliga nedturen utan på att det var tungt att driva runt sajten på tre personer. Den som någonsin har att satt sig i en situation att ”skriva för nätet” vet att den brunnen är bottenlös.
Oavsett hur mycket texter, bilder, kommentarer, intervjuer och annat, så fanns och finns det inget riktigt stopp. Risken att köra skiten ur sig var uppenbar. Här kommer traditionell media att över tid ha överhanden om yrkesarbetande ställs mot ideella krafter.
I valet mellan att skriva en text eller träna blev det alltid det förstnämnda, men avsaknaden av det senare började påverka hälsan i negativ riktning.
Organet för oberoende grönsvart journalistik upphörde och när sajten släcktes, så försvann precis allt. Om du idag googlar på namnet och exempelvis intervjun med Vänsterpartiets dåvarande partiledare Jonas Sjöstedt, så går den texten inte längre att hitta.
För egen del fick jag för några år sedan smärre panik när jag skulle omsätta några av mina  intervjuer med okända gaisare till boken ”Grönsvart passion – 25 samtal om GAIS” eftersom jag inte hade sparat dem på något sätt. Jag hade trott det skulle gå att hitta texterna via sajten.
Men Janne lyckades be innehavaren av domännamnet att ”tända” igen, jag printade ut de texter som behövdes och sedan släcktes sajten. Denna gång för evigt.
Kvar av 1894.se finns ett konto på Twitter som dock inte sträcker sig längre tillbaka än den 16 mars. Men jag kan se att det under namnet 1894.se twittrades 2 773 gånger.
2 773 gånger!
Bakom varje tweet finns det en eller flera personer som har gjort en aktiv handling. Och allt det för kärleken till GAIS.

Dock hör man med jämna mellanrum människor i ens närhet säga värmande ord om 1894.se. Det vi gjorde satte trots allt avtryck hos många.
Extra roligt är det att höra vår sajt omnämnas nu när gänget bakom 11mars.se lanserade sin sajt för en kort tid sedan och då låtit ”oberoende grönsvart” leva vidare.
Den stora skillnaden nu är att det är fler händer involverade och det kan jag säga är positivt. Det går som sagt inte riktigt att föreställa sig hur tidskrävande och energislukande ett sådant här engagemang kan vara – i synnerhet om det läggs ovanpå en vardag med familj och vänner, arbete och/eller studier samt en fritid där man bara vill vara ledig – men med fler händer är det möjligt att uppnå uthållighet.
Någon i gänget har lite försynt undrat om jag vill bidra och jag har svarat att en krönika som denna – där ett försök görs att över tid och rum binda ihop två sajter – är helt OK.
Men på samma sätt som ett A-lag ständigt fylls på av nya krafter och talanger, både i ledarstaben och i truppen, så behöver även en förening fyllas på med ny energi utifrån.
Framför allt tycker jag att nya och unga gaisare ska kunna skapa möjligheter att formulera och förmedla sin syn på och sin uppfattning om GAIS och den historik som sker kring GAIS här och nu.
Att man på vägen eventuellt skulle tappa bort att vårda snart 127 år av stolt historia är jag inte det minsta orolig för. Om det är något som gaisare är bra på, så är det att vårda fotbollen, kulturen och just historiken. Nutiden bygger trots allt på dåtiden.
GAIS skriver ständigt ny historia. När 2021 en dag ska summeras, så tror jag att någon kommer att inleda en krönika eller betraktelse med orden ”när Daniel Sterner cykelsparkade in 1–0 i cupen borta mot HBK i säsongens första tävlingsmatch, så kunde symboliken för den fantastiska säsong som följde inte bli bättre”.
Den historien kommer 11mars.se att förmedla åt oss alla på ett alldeles ypperligt sätt och den fortsätter närmast nu på måndag när vi möter MFF.

Text: Tony Balogh

8 thoughts

  1. Otroligt glad att 1894.se får sitt förtjänta beröm och att nya sajten tar avstamp här. You have to venerate your ancestors som engelsmännen säger. För oss i exil är det än viktigare med en sajt som denna. Jag väljer att tolka det som ett järtecken på ett 20-tal som blir betydligt muntrare än de senaste nio åren. 20-tal förpliktigar i en klubb som vann den första allsvenskan för 97 år sedan!

  2. Väl skrivet, Tony! Jag var en av många som lusläste allt på 1894. Ser fram emot alla GAIS-texter som kommer att publiceras här på 11mars.se

  3. Tack Tony och övriga för ett kanonjobb med 1894. Jag bodde utomlands mellan 2097 och 2013 och var ständigt på desperat jakt efter grönsvarta nyheter och atletiska texter. Och välkomna 11mars!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *