Dags att utse Carl Nyströms arvtagare – vem blir GAIS nye lagkapten?

Carl Nyström har flyttat till huvudstaden. Kvar är en klubb och en trupp utan en hittills given lagkapten. 11mars.se har gjort en kaptensgenomgång – vem kan tänkas få äran att bära bindeln 2021 och varför?

Faktum är att sedan GAIS flög ur allsvenskan 2012 och den då nästan evige kaptenen Fredrik Lundgren i samma veva lade skorna på hyllan har GAIS, åtminstone i förhållande till antalet spelare som kommit och gått, haft relativt få olika kaptener.

Steven Old, Andreas Drugge och Marcus Bergholtz har förvisso fått ansvaret i kortare perioder men i övrigt är det Kenneth Gustafsson och framför allt Carl Nyström som varit det tydligaste kaptensmaterialet under de senaste åren. 

När den sistnämnde nu lämnat står GAIS och Stefan Jacobsson inför utmaningen att utse en ny kapten. GAIS huvudtränare talade så sent som i helgen i GP om valet han står inför. 

11mars.se går igenom de olika alternativen samt vad som talar för respektive emot vardera spelare. Vem blir GAIS nye lagkapten?

Niclas Andersén
I och med att Nyström tackade för sig är det nu hans tidigare kollega till vänster i backlinjen, Niclas Andersén, som varit klubben trogen längst av spelarna i truppen. Är ett rivjärn på sin kant som tyvärr dragits med en del skador men hade en riktigt fin höst 2020 vilket toppades med en utmärkt derbyinsats och mål mot Öis i 2-0-segern. En pådrivare som alltid ger precis allt på planen och som sällan räds ett gult kort. 

Talar för kaptensbindeln: Omtyckt person som tillhört GAIS länge och är trots sin erfarenhet bara är 28 år. Bör vara en av truppens ledarfigurer när Nyström lämnat och gjorde sin kanske bästa säsong hittills i GAIS ifjol?

Talar emot kaptensbindeln: Tyvärr skadebenägen i vissa perioder och hur stora chanser har Andersén att behålla sin startplats när Malkolm Moenza är i full matchform? Stefan Jacobsson valde under förra året andra spelare än Andersén som vikarierande kapten när Nyström saknades. 

Mathias Karlsson
Karlsson kom till GAIS inför förra säsongen och trots nästan obefintlig erfarenhet av spel på elitnivå visade värmlänningen prov på hög superettaklass. Stod samtliga matcher i Superettan 2020 och varvade några misstag med att desto oftare rädda GAIS-poäng med jätteräddningar. Det finns fog för att tro att Karlssons 2021 kommer bli ännu bättre än 2020. 

Talar för kaptensbindeln: Bara 26 år gammal och det här är en spelare som högst troligt kommer stanna i GAIS i många år framöver och bli en ryggrad i det klubben siktar på att bygga upp. Har varit kapten under försäsongen i några matcher och manar alltid på laget flitigt under matcherna.

Talar emot kaptensbindeln: Är trots allt ganska “färsk” i GAIS i förhållande till andra spelare på den här listan med bara en säsong i klubben bakom sig. Dessutom relativt ovanligt att man väljer en målvakt som lagkapten. 

Nikola Ladan
En av klubbens profilvärvningar inför förra säsongen som Jacobsson plockade med sig från numera allsvenska Degerfors. Fick stort förtroende till en början men lyckades inte alls komma upp i nivå och blev under andra halvan av säsongen ofta förpassad till bänken. 2021 har inletts betydligt bättre och nu är tanken att Ladan ska visa vad han går för. 

Talar för kaptensbindeln: Är en Stefan Jacobsson-favorit sedan tidigare och 2021 lär bli spelmässigt bättre för Ladan än 2020. Är en tydlig ledarfigur på planen som hela tiden snackar och driver på oavsett läge eller ställning. 

Talar emot kaptensbindeln: Ladan måste höja sig sportsligt från fjolåret som angränsade till ett direkt misslyckande. Är trots allt inte helt given i startelvan och det finns spelare i laget som är än mer förknippade med GAIS som klubb just nu än den tidigare Degerfors-spelaren.

Boris Lumbana
Efter ha avslutat fotbollskarriären tidigt satsade Lumbana på musiken – scenframträdanden i Melodifestivalen varvades med fotbollsspel för TV-laget. När det så annonserades sommaren 2019 att Lumbana skulle återuppta elitkarriären och det i GAIS – tre år efter att han avslutat densamma – höjdes det på många ögonbryn. Glädjande nog har Lumbana blivit en stor succé i förhållande till förväntningarna. Boris behärskar det mesta på planen och kan både spela i mittlåset och på centralt mittfält där både hans fysik och spel med bollen kanske kommer allra mest väl till pass i den senare rollen? 

Talar för kaptensbindeln: Har varit en av GAIS viktigaste spelare sedan han kom till klubben, beskrivs ofta som en viktig person i gruppen, relativt given i startelvan och har burit bindeln i vissa matcher tidigare.

Talar emot kaptensbindeln: Har fortfarande inte varit i klubben i två år, vilket skulle kunna vara ett av få skäl som talar emot honom.

Adnan Maric
Mittfältsankare som tillhörde GAIS redan under Thomas Askebrands tid i klubben. Vvia en längre respektive kortare vända i Swansea och BK Häcken återvände Maric till GAIS i somras. Det är inte att ta i att påstå att 24-åringen både är en centralgestalt i truppen och att han håller allsvensk klass. Hur länge får GAIS behålla Gunnilsefostrade Maric?

Talar för kaptensbindeln: Ung, GAIS förmodligen individuellt sett skickligaste spelare, fundamental för laget och relativt erfaren men har ändå framtiden för sig. 

Talar emot kaptensbindeln: Fortsätter Maric på samma höga nivå som han gjorde förra året spelar han med största sannolikhet inte i GAIS 2022. Att utse en spelare till kapten som snart kan komma att lämna är inte optimalt.

August Wängberg
Under en tid då GAIS präglats av enorm spelaromsättning de senaste åren får Wängberg nästan ses som en veteran i klubben. 2021 innebär ytterbackens femte år i grönsvart och Wängberg tillhör de absolut bästa spelarna i GAIS under sejouren sedan man åkte ur allsvenskan. Evighetsmaskinen på högerkanten har varit väldigt mycket värd för klubben de senaste åren – dels som en trygg konstant på planen, dels också som en företrädare för klubben vid sidan av och som en allmänt väldigt uppskattad gaisare. 

Talar för kaptensbindeln: Sympatisk person på alla plan, given i startelvan, tydlig klubbprofil och tillhört GAIS länge. Svarta skor, höga shorts och instoppad tröja ger Wängberg en lätt ikonisk image som nästan måste ses som ytterligare en fördel här.

Talar emot kaptensbindeln: Har i princip aldrig vikarierat som lagkapten under tidigare säsonger och kan finnas en viss risk att klubbar högre upp i seriesystemet skulle kunna vara intresserade av den förre Qvidingsspelaren vilket i så fall skulle kunna ligga honom i fatet.

Text: Linus Ahlgren

2 thoughts

  1. Det viktigaste är att man är en given startspelare som alltid tar jobbet och har högsta status i gruppen. Målvakter går alltid bort om man inte heter Buffon.
    Med det sagt är det tjänstefel, utifrån sett, att inte utse Maric. En bonuseffekt kan vara att han då också känner sig så pass viktig och involverad att chansen ökar att sällskapets bästa spelare blir kvar.

  2. Lutar åt Ladan eller Boris? Tror på Boris då han i dagens läge känns mer självklar startspelare. Är lägga in en ”rösta på din favorit” för låg nivå? Skulle vara lite intressant att se annars. För övrig jävligt kul med nästan daglig läsning om GAIS igen, grymt jobbat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *