Cupförbannelsen – myt eller verklighet?

“For alarmingly large chunks of an average day, I am a moron.” skrev Nick Hornby i sin självbiografiska klassiker Fever Pitch där han beskrev sitt liv som fotbollssupporter. Citatet kan nog många fotbollssupportrar känna igen sig i.  Hornby har, precis som vi andra fotbollstokar, lagt oändligt många timmar på att tänka på sitt lag, åt att spela upp gamla matcher för sitt inre, åt att våndas inför nästa match, åt att analysera och fundera på olika mer eller mindre troliga framtidsscenarion. Fotbollen har en märklig förmåga att förvandla i övrigt fullt fungerande vuxna människor till oproduktiva och vidskepliga dårar. För någon som inte är invigd i livet som fotbollssupporter måste det framstå som väldigt märkligt. 
En person skulle kunna vara professor i kvantfysik men när det kommer till att förutspå kommande resultat för sitt fotbollslag förvandlas personen i fråga direkt till någon Nostradamus-figur.

Vidskepelsen, med jinxar och anti-jinxar, är en folksjukdom bland fotbollssupportrar så utbredd att sannolikheten är så gott som hundraprocentig att du som läser detta, eller någon person i din närhet, är drabbad. Jag själv insjuknade i detta vansinnestillstånd redan i 8-årsåldern då jag på fullaste allvar började tro att mina förehavanden och rutiner som osnuten pojkspoling genom någon märklig ”butterfly effect” kunde påverka sportresultat världen över, från GAIS till Montréal Canadiens i NHL. Denna folksjukdom kan ge sig uttryck i att den drabbade personen slänger ur sig dumheter som:

”En bra premiärmatch innebär en kass säsong.”
”Om laget åker upp dagen innan bortamatchen och bor på hotell så förlorar vi alltid.”
”Om Landala Städ är raketsponsor vinner vi med minst två mål!” 
”Det finns inget som är så svårt som att försvara en 3-0-ledning i hockey”
(men vem fan bryr sig om hockey?)
”Jaha, men vi vet ju hur det blir i serien när det går bra i cupen.”

Det sista citatet är efter den smått osannolika bragden mot Malmö tidigare i veckan högst aktuell. På lördag har både GAIS och seriekollegorna i Västerås fina möjligheter att ta sig vidare i cupen. Men firandet efter matchen på Bravida han knappt avta innan någon han yttra de där orden. Det har blivit något av en internetsanning att det lag från Superettan som går bra i Svenska Cupen vanligtvis följer upp succén med att fullkomligt haverera när serielunken väl kommer igång. Ett exempel i färskt minne för oss grönsvarta är cupsuccén 2018. Ett hungrigt GAIS med Edin Hamidovic, Junes Barney och August Wängberg i spetsen hade lekstuga med både Elfsborg och Hammarby på bortaplan. Efter uttåget i kvartsfinalen mot Östersund gick det som bekant inget vidare i serien.

Men är ovanstående ett givet scenario efter en cupsuccé? Eller är det bara vi överanalyserande och nervsvaga idioter, även kända som fotbollssupportrar, som inte ens under några veckor i februari och mars kan unna våra sinnen lite lugn och ro utan alltid hör domedagsklockor som klämtar. Låt oss, en gång för alla, gå igenom hur det gått för cupsuccéerna när hybrisen lagt sig och Europas mest cyniska fotbollsserie dragit igång. Är det verkligen så att vinnaren i lördagens match skriver på sin egen dödsdom? Eller handlar det bara om enskilda och högst slumpartade resultat?

2013
Den stora cupsuccén 2013 stavades Örgryte IS. ÖIS tog sig vidare från en på pappret tuff grupp med Halmstad, AIK och Syrianska. Efter en 1-0 seger borta mot Falkenberg i kvartsfinalen tog resan slut mot Djurgården i semifinalen. Efter en sådan succé trodde nog många att laget skulle stå sig bra även i Superettan. ”Tyvärr” blev inte fallet riktigt så, ÖIS stod för en mycket svag säsong och slutade på 15:e plats med 28 poäng vilket innebar nedflyttning till Division 1. Det kan ju mycket väl vara så att detta totala debacle var ett resultat av hybris och övertro på den egna förmågan, men det kan lika väl ha handlat om att ÖIS är ett notoriskt losergäng.

2013 kunde två andra lag faktiskt göra anspråk som årets cupskräll 2013. Falkenberg som ÖIS slog ut i kvartsfinalen hade även de tagit sig förbi en tuff grupp med både Häcken och Örebro. Hallänningarna gick sedermera och vann Superettan och låg under säsongen som sämst på en tredjeplats i tabellen. Det andra laget som var uppe och nosade på titeln som årets succégäng i cupen var Sirius som vid den här tidpunkten huserade i Division 1. Sirius vann sin grupp, som den minnesgode kommer ihåg, före Elfsborg, GAIS och Ljungskile. Cupäventyret för Calle Nyström och övriga i Sirius tog slut i kvartsfinalen mot Öster. Sedan följde en fin säsong där man i överlägsen stil joggade hem serien i Division 1 Norra med 21 segrar, 5 oavgjorda, 0 förluster och +63 i målskillnad.

2014
Som nyuppflyttade i Superettan gör Sirius ännu en gång succé i cupen. Man tar tre segrar i gruppspelet mot Djurgården, HBK och Assyriska. Sedan slår man ut Blåvitt i kvartsfinalen innan man åker på det duktigt mot blivande cupmästarna Elfsborg i semifinalen. Cupsuccén följs upp med en fin sjätteplats i Superettan, inte illa för en nykomling.

Även GAIS gör ett fint cupår 2014 när vi tar oss vidare från en grupp med Gefle, Norrköping och AFC. Trots att Bobby Warshaw stångade in ett tidigt ledningsmål så åkte vi ut i kvartsfinalen mot Helsingborg med 2-1. Under våren fick tränare Thomas Askebrand lämna och resten av säsongen med Peo Ljung i Superettan lämnar dock mycket att önska och GAIS slutar på en elfteplats, 3 poäng över nedflyttningsstrecket.

2015
Ett speciellt år, inget lag från Superettan eller lägre divisioner går vidare från gruppspelet i Svenska Cupen. Konsekvensen av det här var givetvis att ingen kunde göra bort sig i serien och således åkte inget lag ur Superettan det här året. Skoja! BP, Kiken och Mjällby åkte ur. J-Södra som vann Superettan var också det lag som gjorde bäst ifrån sig i cupen. 6 poäng räckte dock inte när Malmö fanns med i gruppen.

2016
Halmstads BK går som ensamt lag från Superettan vidare till kvartsfinalerna. Där det direkt blir respass mot Häcken.  Hallänningarna gör det bra under resten av året och kniper tredjeplatsen i Superettan och besegrar sedan Helsingborg i kvalet till Allsvenskan. Vi fick se Henke Larsson göra en karate-kata mot instormande hemmasupportrar på Olympia och allt var väldigt härligt.

2017
Två lag från Superettan går vidare från gruppspelet, Trelleborg och Brommapojkarna. Trelleborg åker ut i kvartsfinalen mot blivande mästarna Östersund. Brommapojkarna, som hade både Djurgården och Helsingborg i gruppen, tar sig hela vägen till semifinal där man faller mot Norrköping. Hur gick det i Superettan då? I omgång fyra kopplar BP greppet om förstaplatsen i tabellen som man sedan håller hela året ut. Trelleborg kommer trea och besegrar J-Södra i kvalet till Allsvenskan. Både GAIS och ÖIS gör svaga insatser i Svenska Cupen och hamnar sist i respektive grupp. Detta följs sedan upp av rejäl kräftgång i serien. GAIS säkrar kontraktet i sista omgången efter 3-0 mot Varberg, ÖIS fick klara sig kvar genom förlängning i nedflyttningskvalet mot Mjällby.

2018
GAIS går som ensamt lag från Superettan vidare från gruppspelet. Bajen får turligt med sig en poäng i en frejdig match mot grönsvart som slutar 3-3, Elfsborg piskas med 3-1 på bortaplan där Dusan Djuric gör mål från halva plan. I kvartsfinalen blir det inte helt oväntat förlust mot vårt bogey team Östersund. I serien går det betydligt trögare, trots en pigg start med två raka segrar. I vanlig ordning ordnas kontraktet i sista omgången.

2019
GAIS tar sig vidare ur gruppen på tråkigaste vis i och med att man tilldelas segern efter det avbrutna derbyt mot Blåvitt. Det andra Superettanlaget som tar sig vidare från gruppspelet är Halmstads BK. Båda åker direkt ur i kvartsfinalerna, GAIS mot Häcken och HBK mot AFC Eskilstuna. I serien då? GAIS säkrar kontraktet i sista omgången medan HBK slutar på en helt okej sjätteplats efter att ha repat sig från en katastrofal säsongsinledning.

2020
Inga lag från Superettan går vidare från gruppspelet. Västerås är närmast som slutar tvåa i sin grupp på 6 poäng, ett poäng bakom IFK Göteborg som tar hem segern i gruppen. I serien står Västerås inte direkt för någon dundersuccé. Efter att man plockat in Viktor Prodell under hösten lyckas Thomas Askebrand få ordning på sitt lag och man slutar sjua med 39 poäng, 3 poäng framför GAIS. Lite avundsjuk blir man då VSK supportrar kunde se sista omgången utan att behöva hyperventilera sig genom en match samtidigt som man panikuppdaterar sin livescore-app. GAIS klarade sig som bekant kvar i sista omgången genom 1-0 borta mot Dalkurd.

Vad betyder då detta?
Inte en jävla aning, jag kan väl för fan inte veta allt heller? Men om man skulle våga sig på att dra några slutsatser av ovanstående genomgång är det väl ganska tydligt att en framgång i cupen inte nödvändigtvis innebär en dålig säsong i Superettan. En del lag har till och med gjort succé direkt efter även i serien. Givetvis är det en massa andra faktorer som spelar in och påverkar hur ett fotbollslags säsong utvecklar sig.

När jag intervjuade Calle Elfgren Nyström för några veckor sedan pratade vi lite om vad som hände efter succén i cupen 2018. Enligt Calles analys fick laget kanske lite övertro på den egna förmågan men framförallt hade man blivit sönderlästa av motståndet när serien väl drog igång. De andra lagen i Superettan hade identifierat exakt var vi var sårbara. När resultaten sen inte kom så blev det mentalt tufft för laget, det var många nya spelare i laget och det blev svårt för gruppen att resa sig kollektivt. Än tuffare blev det när viktiga spelare valde att lämna mitt i säsongen. Vad Calles resonemang visar är att det finns fler aspekter som påverkar än resultaten i cupen.

Årets upplaga av GAIS är ett starkare kollektiv än laget 2018. Majoriteten av spelarna har spelat med varandra i minst en säsong och dom vet hur Stefan vill att laget ska spela fotboll. Det finns en betydligt stabilare grund att stå på jämfört med tidigare år. Det gör att det känns som att vi borde vara bättre rustade än på många år inför den stundande serielunken, oavsett om vi går vidare från gruppen i cupen eller inte.


Text: Axel Fälth

Stötta Gårdakvarnens & GAIS TIFO i kampen mot folksjukdomen vidskeplighet bland fotbollssupportrar, ditt bidrag gör skillnad!

Swisha Gårdakvarnen: 123 281 11 98
Swisha GAIS Tifo: 123 086 83 80

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *