David Perhed ”Jag växte upp med att inte gilla blåvitt”

När GAIS valde en ny styrelse på årsmötet 15 mars var ett av de mer oväntade namnen unge David Perhed. 11mars.se fick ett snack med David för att lära känna 24-årige killen från Skövde.

Välkommen till GAIS David! Du blev invald i klubbens styrelse av medlemmarna efter valberedningens förslag för snart två veckor sedan. Hur kändes det när du först fick frågan från valberedningen?
Kul! Lite förvånad måste jag medge. Jag har som många kanske vet ingen historia i Göteborg och ingen bakgrund i GAIS, så det är klart att det var förvånande men samtidigt väldigt roligt. Jag var inne lite på det på gais.se, jag flyttade för två år sedan till Göteborg, och har varit väldigt engagerad i Skövdes föreningsliv men har egentligen inte haft någon liknande engagemang alls i Göteborg. Jag har väl någonstans saknat det när klockan är 17:00 och skolan är slut, vad gör jag då? Så jag tror nästan inte det hade spelat så stor roll vilken roll de hade velat ha mig i, jag hade nog hoppat på det mesta! Jag ville hitta ett engagemang och fick väldigt snabbt en bra känsla för GAIS. Valberedningen, styrelsen, personalen och alla andra gav ett väldigt gott intryck från första början.

Vid det här laget vet nog de flesta gaisare om att du sedan tidigare haft diverse uppdrag i IFK Skövde, uppdrag som du kommer att fortsätta med parallellt med ditt nya engagemang i GAIS. Berätta lite om vad du gjort och planerar att fortsätta göra i Skövde?
IFK Skövde är en breddförening på amatörnivå, vi talar ju om division 2 nu och man har varit nere och härvat i division 3 och 4 ganska mycket. Sen är det en stor ungdomsförening, men det är mycket som skiljer sig mot GAIS så klart. Jag har väl gjort allt möjligt egentligen, i olika delar av föreningen. Vi gick precis som GAIS igenom en period då vi inte hade någon klubbchef och hade tappat personal, så då var jag inne och jobbade med lite olika kanslitjänster. Jag har varit med och drivit marknadsgruppen och jagat sponsorer, jag har skrivit senioravtal med spelare och ledare, och så har jag jobbat mycket med Skadevi Cup som var mitt huvuduppdrag. Där har jag dels varit projektanställd men även haft ansvar som styrelseledamot. Sen har jag även varit mycket involverad kring ungdomslagen i åldrarna 15 till 19, det som GAIS kallar elitakademin, och mycket i ungdomsverksamheten i övrigt.

Sen så när jag fick frågan från valberedningen i GAIS så hade jag redan tackat ja till att fortsätta i Skövde så det hade varit svårt att kliva av det då. Jag är fortfarande styrelseledamot där nu, men har egentligen bara Skadevi Cup som mitt huvudansvar men ser väl mig själv göra mindre och mindre i Skövde och mer i GAIS. Nu har vi anställt en klubbchef [i IFK Skövde, reds anm.] så jag har kunnat släppa över mycket annat till honom också. Men det var viktigt för mig att höra med båda klubbarna om det var okej att jag hade båda engagemangen parallellt, vilket det var. Det är så pass stor skillnad mellan de här två föreningarna att det finns ingen konkurrenssituation att tala om, utan det finns snarare möjligheter att samarbeta. Jag har till exempel redan träffat Niklas Nord gällande ett eventuellt samarbete mellan GAIS Open och Skadevi Cup där jag tror vi kan dra nytta av varandra.

Förutom uppdragen i GAIS och IFK Skövde studerar du även heltid på Chalmers, det låter som att du är en rätt upptagen person framöver?
Jo men det går väl i perioder som student, vissa perioder är det mycket. Men mitt arbete i Skövde är mycket på distans och det är inte jättehög arbetsbörda egentligen. Jag har ändå känt att det finns tid att plocka av, jag kan väl göra något annat än att kolla Netflix liksom. Så det är jag inte alls orolig för. Skulle det bli för mycket så har jag ändå en ganska tydlig prioriteringsordning. Skolan och GAIS är ändå de stora uppgifterna i mitt liv nu och det är i Göteborg jag bor, så i så fall får jag skjuta på andra grejer. Min flickvän bor i Karlstad också, vilket resulterar i ännu mer tid över!

Okej, om vi ska fokusera lite på GAIS då, vad är din relation till klubben sedan innan? Hur bra koll har man egentligen utifrån på ett bottenlag i Superettan?

Den enda relationen jag egentligen har haft är väl att jag växte upp med att inte gilla blåvitt, så det är väl ändå någonting! I Skövde är det många som är blåvita, det finns någon koppling med Oscar Wendt och lite sådant. Men jag kände väl aldrig riktigt att det var min grej och då blev det mer så att jag alltid var den som hatade blåvitt.

Men mitt fotbollsintresse började väl intensifieras mellan 2005 och 2010 ungefär, och då var ju GAIS ändå en storklubb på ett annat sätt än det kanske varit när man varit nere i Superettan. Så någon relation har man ju, och det var en syn som bekräftades vid mina första kontakter med föreningen i vintras. GAIS går ju inte att jämföra med, vad ska vi säga för Superettanlag, ÖIS. Eller med något annat av lagen heller, GAIS är trots allt en storklubb med en väldigt stolt historia. Så det är klart att jag har koll på GAIS som klubb, men jag har inte haft någon närmare vetskap om hur verksamheten fungerar.

Ja, det har nog inte undgått någon fotbollsintresserad i landet att GAIS är en klubb som har haft det kämpigt det senaste knappa decenniet. Vad vill du bidra med för att bygga klubben starkare inför framtiden?
Jag har ju inte suttit som VD i 30 år i ett Göteborgsföretag, jag har inte jobbat med marknadsföring i tio år och jag kan inte pumpa in två miljoner i GAIS heller. Men jag är väl en jävel på att lägga ner tid, och jag är väl ganska duktig på att organisera, strukturera, och någonstans ha en överblick över verksamheten. Det finns ju som i alla föreningar små hål överallt i verksamheten, men jag hoppas att jag framför allt kan komma in på ungdomssidan och hjälpa Kenneth (Gustafsson) och Mikael (Lindström) med något sorts övergripande ansvar. Dels i att sköta den dagliga verksamheten, men också i att driva utvecklingen i de här områdena. Vi vill ju någonstans att GAIS ska vara det självklara valet för spelare och ledare i och runt omkring Göteborg. Delvis är det kanske så i vissa delar av staden idag, men vi är inte där vi vill vara än. Det beror dels på att det finns konkurrerande klubbar, men det finns också begränsningar på GAIS-gården. Nu när det görs mycket rätt i klubben och steg tas framåt är det viktigt att ungdomssidan hänger med, så att det blir en välfungerande helhet. Det är väl det jag hoppas kunna bidra till.

Om vi släpper framtiden lite och backar tillbaka till årsmötet så fanns det två motioner inskickade till mötet som berörde två stora frågor i fotbollsvärlden just nu. Om vi börjar med den som gäller fotbolls-VM i Qatar så har klubbens medlemmar fått en hel del fina ord för sitt ställningstagande, hur kände du själv kring att motionen röstades igenom?
Det räckte med att man lyssnade på medlemmarna som pratade så förstod man att det var en fråga som de verkligen brann för, och det tycker jag så klart är bra. Sen är jag väl kanske likt många andra för dåligt insatt i frågan, men jag har ändå följt debatten lite grand och motionen var väldigt tydlig. Nu har man har ju även sett vad de gör i Norge. Jag tycker så klart att GAIS och alla andra också skall vara emot det sätt och under de förutsättningar som verksamheten kring VM bedrivs i Qatar. Så det kändes som en bra grej. Sen förstår jag väl någonstans styrelsens resonemang i stil med ”Vad gör det vi gör för skillnad?”, så är det väl visserligen men innebär ju inte att vi inte kan lyfta debatten ännu mer. Så jag tyckte det var bra, inte för att det nödvändigtvis ger en stor effekt, men för att debatten lyfts fram, och det tror jag kan bidra i längden.

Den andra motionen jag syftade på var den gällande VAR, där styrelsen i år hade ett snarlikt förslag som också det röstades igenom. Vad tycker du om detta otroligt omdebatterade system och dess vara eller icke vara i svensk fotboll?
Här gör jag nog de flesta glada och säger att VAR är inte min favoritgrej direkt, det kan jag verkligen inte påstå. Det är klart att det i teorin kanske finns en värld där det fungerar bra, och domarna verkar tycka att det är bra vilket jag kan förstår till viss del. Men jag läste Anders Christiansens [spelare i Malmö FF, reds anm] uttalande och tycker han var rätt på det. Det finns säkert saker vi kan jobba med i framtiden, mållinjeteknologi så klart, kanske även med offsidelinjer på något sätt. Men att få in VAR i Sverige, med den kostnaden det dessutom medför, det känns dumt. I framtiden med ett bättre system kanske, men här och nu är det inget jag vill se här.

En fråga som däremot inte avhandlades på årsmötet, men som lett till en minst sagt het debatt i svensk fotboll, är den om Polisens beryktade villkorstrappa. Även om frågan legat ganska mycket på is de senaste åren på grund av pandemin så är det många supportrar som bävar inför den när det nu börjar tändas hopp om publik på läktarna igen. Vad är din syn på debatten och vidare vad är din syn på villkorstrappan i sig?
Ja det är väl ingen supporter som är för villkorstrappan kan jag väl känna spontant. Som supporter och privatperson så tycker jag det är ganska märkligt att det inte finns bättre dialog från Polisens sida. Diskussionen måste få komma fram och Polisen måste få säga vad de tycker och supportrarna säga vad de tycker. Men det känns som att det borde gå att hitta en väg som leder till något mer konkret och konstruktivt. Nu känns det som att man sitter fast i varsitt hörn, och det finns en risk att man förstör den supporterkultur som är så viktig för svensk fotboll. Det är den som sticker ut och gör svensk fotboll speciell. Så debatten behövs, det är klart att det finns problem både hos supportrar och hos Polisen, men jag tycker inte att villkorstrappan är rätt väg att gå, det kan jag inte påstå.

Om vi återgår till GAIS lite istället, du pratade tidigare om dina visioner och vad du hoppas åstadkomma i klubben. Nu har du kanske satt dig in lite mer i klubben och vet mer än du visste för ett par månader sen. Vad anser du är klubben styrkor och svagheter i dagsläget?
Spontant tycker jag att en styrka är att det finns väldigt många bra personer runt klubben. Dels i styrelsen, men också personal, ledare i akademin och egentligen alla jag träffat på sportkontoret. De känns som bra personer som är villiga att lägga ner tid och som vill göra bra saker. Det är ingen som driver personliga agendor och alla vill det bästa för GAIS. Det finns en långsiktighet i arbetet också som jag tror är bra, i stil med Jonas Anderssons mantra ”lite bättre varje år”. Det kanske kan låta tråkigt men jag tror det är viktigt i ett styrelsearbete.

En svaghet som finns är väl i de träningsmöjligheter som finns på GAIS-gården. Det finns väl egentligen bättre möjligheter i många föreningar men för att GAIS skall kunna växa i Göteborg, och då tänker jag främst på ungdomssektionen, så behöver antingen GAIS-gården växa eller så behöver man göra sig beroende av kommunala anläggningar. Det skulle jag nog säga är den största utmaningen just nu, även om GAIS-gården är väldigt bra och det är fina faciliteter. Men just storleksmässigt är den begränsande, i synnerhet med tanke på flickfotbollen som dragits igång nu. Om 10 år kanske vi har flickfotboll i alla åldrar, i den bästa av världar. Hur bedriver man verksamheten då? Det tror jag är den största utmaningen.

Du nämnde tidigare att ditt fotbollsintresse intensifierades när GAIS låg i Allsvenskan. Är det så att du kanske har en favoritspelare i GAIS?
Oj, svårt! Ska jag vara korrekt och säga Kenneth nu kanske? Jag får väl bekänna färg och säga att jag har för dålig koll på de gamla storspelarna, och det kanske är tråkigt att säga Mervan nu. Den enda jag har träffat är ändå Kenneth, och han är ju en otroligt fin människa så jag får nog landa där!

Vi avslutar med ett väl beprövat segment i intervjusammanhang i form av ett par snabba frågor. Två alternativ, svara på uppstuds, och låt folket döma dig därefter. Låter det bra?

Kör!

Andra långgatan eller Avenyn?

Andra lång.

Silverkedja, ja eller nej?

Nej.

Johan Elmander eller Patrik Elmander?

Johan.                                                                                                 

5ans spårvagn eller 9ans spårvagn?

9ans!

Ralph Lauren eller Adidas?

Adidas!

Nooshi Dadgostar eller Jonas Sjöstedt?

Jo men Jonas är ju mysig, jag säger Jonas.

5 rätt av 6 möjliga får ändå ses som godkänt för vår nya suppleant. 11mars.se välkomnar återigen David till föreningen och önskar honom stort lycka till med sitt uppdrag!

Text: Oscar Pettersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *