”Färdigvärvat” säger Karlström

Michael Kargbo och Adam Egnell. GAIS två senaste värvningar ser också ut att bli dom sista, åtminstone om man ska tro GAIS sportchef Niklas Karlström som är tydlig.

– Det är slutvärvat.

När 11 mars.se pratar med sportchef Karlström har han precis kommit hem efter att ha sett GAIS träningsspela mot Varbergs BOIS på bortaplan, en match som slutade med förlust 2–0. Förlusten var GAIS blott andra under 2021 och det var en match som Karlström tyckte skiljde sig mycket från de tidigare träningsmatcherna i år.

– Det kändes inte som att det var någon riktig nerv. Det var massor av gula kort men inga av de kom på grund av fult spel eller liknande. Det kändes knappt som att det fanns en vanlig träningsmatch-nerv.  I tidigare träningsmatcher har även motståndet tagit det på allvar, mot Jönköping kändes det mer som en riktig match.

– Men mot Varberg var spelet stundtals bra och stundtals dåligt, vi får ta med oss det bra och det dåliga från matchen, säger Karlström

I matchen mot Varberg fanns också GAIS två senaste nyförvärv med på bänken för första gången, Michael Kargbo och Adam Egnell. Båda fick göra sina debuter för klubben när de hoppade in samtidigt mitten av andra halvlek.

Av debutanterna var det kanske främst Egnell som utmärkte sig under de 25 minuter de fick på planen. Han visade att han vill vara delaktig i spelet direkt.

– Adam, det är en bra fotbollsspelare i botten. Han är väldigt flexibel, man skulle kunna kalla det hybridspelare. Han rör sig över stora ytor, han kommer till avslut och har en stor arbetsradie. Det är väl hans signum.

– Han är smart också, han tänker bra fotboll. När jag såg honom nu på träning senast så ser man att exempelvis sådant som mottag och medtag, det gör han i en rörelse. Alla de bra grejerna som man sett honom göra bra i Sylva det ser man honom göra på träning hos oss nu direkt.

Karlström menar dock att det Egnell kommer behöva jobba med de defensiva delarna av sitt spel nu när han gått upp en division.

– Han ska jobba upp tuffheten och det defensiva arbetet, det svåraste är att få den biten att sitta. Han har bättre teknik och rörelseschema än vissa allsvenska spelare, men han måste också veta hur vi ska agera när vi inte har bollen, det tar tid.

Egnell tillhörde i fjol Sylvia i division 1 och tränade till och från med storebrodern i samma stad, IFK Norrköping. Han hoppades länge på ett kontrakt med den allsvenska klubben men för knappt en månad sedan kom beskedet från klubben att han inte erbjöds något kontrakt.

– När det blev ett tränarbyte så blev det nog inte riktigt som han hade tänkt sig. Om Jens (Gustafsson) hade varit kvar så hade det säkert blivit Norrköping för honom.

GAIS följde Egnell under fjolåret och var aktuell för grönsvart redan under sommaren. Egnell valde då istället att fokusera på Sylvia och sitt provspel med IFK Norrköping. När beskedet sedan kom att mittfältaren inte erbjöds något kontrakt med ”Peking” gjorde det att processen med GAIS blev både snabb och enkel.

– Vi förstod att han ville ta den chansen med Norrköping då. När det inte blev något där så visste han redan om vårt intresse från i somras, vi behövde liksom inte börja om från början. Jag berättade om vårt sätt att spela och då gick det hyffsat snabbt.

– Det fanns en tanke att låta honom spela kvar i Sylvia och ansluta till oss först i sommar, men det ville han inte själv.

Det är främst i en av de centrala mittfältsrollerna som det är tänkt att Egnell ska spela. Men likt många av de spelare som GAIS rekryterat den senaste tiden är han en spelare som man ser kan användas på mer än en position.

– Han kan spela både ”sexa” och ”åtta” men är mer tänkt som en ”åtta”. Samtidigt kan man laborera lite. Om man har en överoffensiv sida kan man ha Engell eller en Alexandersson som kantspelare och få upp en ytterback i stället. Han är flexibel.

”Han har något vi inte haft innan”

Bara några dagar innan Egnell skrev på för grönsvart presenterades klubbens näst nyaste nyförvärv, anfallaren Michael Kargbo. Precis som med Egnell så var Kargbo, som anslöt från IFK Värnamo, aktuell för GAIS redan i somras. Då valde man istället att värva Adnan Maric och Meinhard Olsen.

– Processen med Kargbo var nästan en karbonkopia på den med Egnell. Vi var i kontakt med honom under sommaren men då valde vi att gå på andra spelare.

– Han har något som vi inte haft innan, en frejdighet framåt. Han kan spela på alla de tre platserna där fram, centralt, till höger och till vänster. Han är snabb och rapp och löper i djupet. Men han kan även komma ner och hämta boll i det som kallas spelyta två. Då blir det väldigt svårt för motståndarna att hålla koll på honom.

Tillsammans med Daniel Sterner och Adnan Maric är Michael Kargbo den som ska konkurrera om den centrala platsen längst fram, åtminstone tills det att Ricky Yarsuvat kommer tillbaka från sin skada. Just skadan på Yarsuvat säger Karlström påverkade mycket hur han, tränarna och sportrådet fick tänka kring spelarrekryteringen i vinter.

– Vi har diskuterat det enormt mycket. Vi måste få in en nia tänkte vi först. Sen kollar man även på dom spelarna vi har i truppen. Lindberg kan han spela där? Förmodligen inte. Johan Andersson? Nej inte han heller.

– Vi kollade bland annat på tremånaderslösningar med spelare. För om du tar in en nia till på en helårslösning då står du där med tre spelare för en position i höst, den är negativ den lösningen.

Lösningen blev Kargbo, som utöver central anfallare också kommer kunna konkurrera om platserna på kanten. Att Sterner visade bra resultat under försäsongen gjorde också arbetet enklare.

– Efter en månad kände vi att Sterner tar för sig och gör mål. En månad senare gjorde han det ännu bättre. Sen fick vi också indikationer på att Ricky kanske är tillbaka tidigare än förväntat. I slutändan har Rickys skada inte påverkat truppbygget egentligen men när skadan kom påverkade det tankarna mycket.

– Vi hann tänka till, de andra gjorde det bra och vi kände att vi kanske slipper ta in en tredje [anfallare]. Det har löst sig på vägen fram.

Att Viktor Lundberg var en av spelarna GAIS tittade på en som en lösning där framme har det skrivits och pratats om mycket i vinter. Lundberg valde i stället för GAIS att skriva på för Helsingborg. Anfallaren som då tillhörde BK Häcken och var enligt Karlström en spelare om man började titta på redan tidigt under 2021.

– Det är ingen hemlighet att det blev ett nej där. Det var ganska långt gånget. Med Lundberg tänkte vi också honom till alla tre positionerna där framme.

Hur mycket påverkade situationen med Mervan processen, det var något som dröjde länge innan det kom ett beslut?

– Det var den en dialog hela tiden med honom. Men han fick ett tydligt besked att vi tittade på andra spelare, det fick han redan under 2020. Så det har inte påverkat arbetet så mycket faktiskt, även om han var ett alternativ så klart.

Inga fler värvningar

Totalt har nio spelare anslutit i vinter. Elva spelare har lämnat, och två har försvunnit på lån. Transferfönstret för svenska klubbar är öppet i några dagar till, men några fler spelare till GAIS är inget man bör förvänta sig.

– Man kan säga att det är färdigvärvat. Ringer det en spelare och säger att han vill spela gratis så är det klart vi lyssnar, men det kommer inte att hända. Det är slutvärvat.

Nyligen försvann även Fredrik Martinsson till Ljungskile på lån. Något som spelaren själv bett om att få göra.

– Han ville få till fler 90-minuters matcher vilket han inte fått. Det blev ingen u-21 serie förra året heller, hade det blivit det kanske han hade varit mer nöjd med situationen och känt att han kunde hugga på en startplats.

– Sen så var det nog också så när Agge blev lagkapten, att han kände att honom kommer jag aldrig peta. Så Fredrik ville bli utlånad för att få spela matcher och bli bättre, vilket är fantastiskt tänkt av honom.

Vintern har varit den första hela försäsong som Karlström jobbat som sportchef för klubben. Förra vintern var han också med i processen, då som delaktig i sportrådet och som sportchef från mars månad. Truppen som man satt ihop under 2021 är han nöjd med och säger att arbetet varit enklare det här året än i fjol.

– Dels har vi kvar våra tränare från förra året. Dels vet vi vilket spelsystem vi ska använda vilka spelare vi behöver och vilka kunskaper vi saknar på planen. Vi jobbar bra tränare, sportchef och sportråd emellan. Vi pratar extremt mycket med varandra och det kan vara högt i tak. Den kommunikationen är viktig.

Jämfört med samma period i fjol säger Karlström att han upplever truppen som bättre sammansatt i år, med mer balans i laget.

– Det är en bra trupp fotbollsmässigt. Med Hultqvist har vi tre mittbackar, vi har åttor, sexor vi har yttrar med Lindberg, Kargbo och Andersson. Vi har alternativ som vi kanske inte hade vid samma tidpunkt förra året.

– Jag tyckte det saknades lite konkurrens denna tiden förra året. Inte lika många alternativ och lite för många mittfältare. Vi är mer homogena som lag nu.

Text: Linus Annlöv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *