Premiärsneakersguiden

Stil, klass och tradition är en paroll som sitter fastetsad i många gaisares inre. För en del väger de tre budorden lika tungt, medan det för en del av oss är något enskilt begrepp ur treenigheten som har särskild betydelse. Den här texten kommer handla om stil, ett begrepp som innefattar mycket mer än bara mode och trender. Som den franska modeskaparen Yves Saint-Laurent en gång ska ha sagt ”Fashion fades, style is eternal”. Är du en person som inte bryr dig om hur klär dig eller ser ut så råder jag dig att genast stänga ner den här guiden och göra något produktivt istället. Vi behöver verkligen inte den där typen av negativitet här inne, okej?

Premiärsneakers – en modern tradition
Varje vår sker en märklig, nästan rituell, händelse bland fotbollssupportrar runt om i landet, ett vårtecken lika tydligt som tranornas återkomst till Hornborgasjön. Jag pratar om införskaffandet av premiärsneakers. Ända sedan 70-talet har sneakers, eller trainers om man är anglofil, varit en naturlig del av läktarkulturen. Genom åren har otaliga modeller, märken och stilar kommit och gått. En del har lämnat ett permanent avtryck på läktarna runt om i världen, medan andra försvunnit helt ur det kollektiva medvetandet.

Alla som levt ett aktivt supporterliv vet att detta kan slita på såväl plånbok och hälsa som på sulorna på dina skor. Marscher till och från arenan, bussresor, utspilld öl, bengaler, rök och allt däremellan kan alla lämna mer eller mindre permanenta spår på dina skor. Ett par skor kan helt enkelt, av många anledningar, slitas ut under en svensk supportersäsong. Det kanske är därför som införskaffandet av ”premiärsneakers” blivit till något av en tradition för många stilsäkra gaisare. Är du redo för säsongen 2021 men går fortfarande i tankar om vilka som ska bli dina premiärskor? Inga problem, 11mars.se har samlat ihop ett gäng förslag som gör att du garanterat kommer göra entré med stil när vi äntligen får beträda läktaren igen.

Adidas
Det känns naturligt att börja en sån här lista med Adidas. Ingen annan skotillverkare har en sådan lång och tydlig koppling till läktarkulturen som Adidas. Vilka modeller med de tre ränderna som är populärast kan variera ganska kraftigt från år till år. Ett generellt tips är att satsa på någon av de klassiska modellerna som Gazelle, Spezial, Samba, TRX eller någon av modellerna från cityserien. Det senaste året har ett antal ”vintage”-modeller släppts som är värda att spana in om det är Adidas man är ute efter. Gazelle Vintage är en hommage till modellen som suttit på friidrottare, handbollsspelare, fotbollsspelare och läktarvrak sedan 60-talet. I den senaste modellen har den fått lite grövre mocka (det absolut bästa och snyggaste materialet för sneakers) i allt från mörkgrönt och blått till våra favoriter mörkt orange och krämvit.  Även Vintage TRX är ett bra alternativ om man vill ha en lite mer klassisk och sportigare löpardoja.

Foto: Adidas
Foto: Adidas

Svart och vitt är en färgkombination som aldrig går fel med ett par Adidas, här är ett lysande exempel i Jeans-modellen. Är du kanske en sån som ofta hänger på inofficiella FB-grupper och kollar på grönsvarta fågelholkar, grillbestick och nagelsaxar? Då kanske ett par illgröna Zurro hade varit något för dig. En lite mer sober, men ack så snygg, sko får man annars i Adidas Valencia. 11mars.se gillar helt enkelt Adidas, där finns något för alla men skippa för guds skull dom där Yeezy-dojorna, en av de mest obegripliga trenderna de senaste åren. Dom ser ut som något som Moses flöt omkring i när hans morsa la honom i Nilen. 

Puma
Dom flesta av er känner säkert redan till historien bakom Puma. Bröderna Adolf ”Adi” och Rudolf Dassler som tillverkade skor tillsammans i många år men som strax efter Andra Världskriget kom i luven på varandra rejält och startade varsitt varumärke istället. Adi grundade Adidas medan Rudolf startade Ruda, som sedermera fick namnet Puma. Även om Puma länge varit populärt bland fotbollssupportrar har man aldrig varit i närheten av Adidas popularitet. I år har dock Puma flera prisvärda alternativ som även de drar åt retrohållet. Två favoriter som sticker ut är St Petersburg som kombinerar en klassisk inomhussula med en iögonfallande färgkombination i mocka (jaja, det är öisiga färger, skjut mig då!). Ett annat fullgott alternativ är de mörkblå/gula Delphin.

Reebok
Är du en sån person som efter två ”pints of bitter” på första bästa pub under din weekendresa till London säger ”luv” och ”darlin’” till tjejen bakom bardisken? Och som efter ytterligare en pint lägger till ”innit” efter varje mening? Kanske har du också starka åsikter om vilka som egentligen var bäst av Oasis och Blur? Håller du stenhårt på något sketgäng i Championship? Kallar du pommes för chips? Äger du en gubbkeps? Klär du dig oftast i rutiga skjortor, Fred Perry-pikéer och dålig självkänsla? Om svaret är ja på minst två av ovanstående frågor finns det en överhängande risk att du lider av anglofili. En obotlig åkomma som främst verkar drabba nostalgiska män i åldrarna 30-55. Få saker passar en anglofils fötter likt ett par klassiska vita Reebok Classics. Är man lite mer utsvävande och vågad i sina stilyttringar så finns en snygg retromodell med gröna detaljer. En del personer påstår att det är snyggt när vita skor blir smutsiga och får lite slitage. Detta är såklart helt felaktigt, eller anser dessa personer även att det är snyggt med pissfläckar på byxorna och hål i strumporna? Skärpning för fan.

https://www.reebok.se/club-c-revenge-vintage/FW4862.html
Foto: Reebok

New Balance
”Worn by supermodels in London and dads in Ohio” var en reklamslogan som New Balance körde med nyligen. Och fotbollssupportrar på Östra Stå hade man kunnat lägga till. New Balance har blivit ett allt mer populärt val bland många gaisare de senaste åren. Tillskillnad från de mer klassiska retromodellerna från Adidas och Puma erbjuder New Balance både stil och komfort med ett lite mer modernt och ergonomiskt tänk i sina skapelser. Rör man sig med en lite större budget ges de varmaste av rekommendationerna till någon av ”Made in UK”-modellerna som tillverkas för hand i New Balance fabrik i Flimby i norra England. Otrolig kvalitet rakt igenom, snygga och dessutom bekväma skor. Ett par New Balance Made in UK har varit undertecknads klart bästa skoköp de senaste åren. Ett aktuellt exempel på ”Made in UK” är denna variant på klassiska 991. Vill man ha ett billigare alternativ är 997H en annan favorit bland modellerna från New Balance.

https://www.newbalance.se/en/pd/991-made-in-uk/M991-U.html?dwvar_M991-U_style=M991SGN#style=M991SGN&width=D
Foto: New Balance


Diadora
Under 80-talet studsade såväl Björn Borg som var och varannan fotbollsligist i England runt i ett par Diadorasneakers i känguruskinn. Borg-modellen står sig fortfarande riktigt bra om man är ute efter ett par cleana vita dojor. Plus i kanten för detaljerna i guld, svårburet men ack så läckert.

Karhu
En liten doldis som fått ett uppsving på senare år är finska Karhu som tillverkat sportutrustning i över hundra år. En liten kul kuriosa är att Karhu faktiskt var först med de tre strecken som numera är Adidas signum. Detta efter att finska atleter under OS i Helsingfors 1952 hade gjort succé i deras skor. Användandet av de tre strecken ska ha sålts till Adi Dassler för motsvarande 1600 euro och två flaskor whiskey. En minst sagt finsk affärsuppgörelse. Bara det är en så bra anekdot att Karhu förtjänar en plats i den här guiden. Numera gör Karhu rejäla sportskor som ska klara av både terräng och kallare väder.

Nike
Nej. Aldrig varit något stort fan av Nike. Dessutom börjar jag bli trött i fingrarna av att skriva, så det här får bli mitt sista tips. Ska du prompt ha ett par Nikes är det självklara valet Cortez, riktigt snygga!

Text: Axel Fälth

(Lacoste, Vans, FILA och Saucony spelade för kort tid för att betygsättas)

1 thought

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *