Spelarbetyg: GAIS-Västerås

En bättre prestation, sol, och tre poäng. Hemmapremiären mot Västerås SK hade det mesta en gaisare kunde önska sig. Efter en första halvlek där man blandade och gav gjorde den gamla öisaren Filip Almström Tähti sitt för att underlätta GAIS uppgift när han sparkade ner Michael Kargbo. Domare Robert Daradic, som i övrigt inte hade allt för många rätt i dag, hade inget annat val än att hala upp det röda kortet. Andra halvlek blev därmed en betydligt behagligare resa än de flesta gaisare hade tänkt sig, även om Västerås faktiskt fortsatte hota emellanåt även under matchens andra halva.

Mathias Karlsson – 6 (5,33) Karlsson håller återigen nollan och står för ett par fina räddningar, men han har satts på hårdare prov än det här. Tippar ett farligt skott i stolpen, skär av vinklarna i ett farligt läge och är bra i luften. Gediget.

August Wängberg – 7 (6,33) En av de som spelar upp sig mest från premiären. Slår bort några bollar i onödan under matchens inledning, men efter det är han en sedvanlig bjässe i försvaret och hotar bra framåt tillsammans med Michael Kargbo på sin kant.

Aiham Ousuo – 6 (5) Hade tillsammans med sin mittbackskollega en på förhand tuff uppgift i att hålla koll på gästernas Viktor Prodell i straffområdet, men löste det med den äran. Förutom ett gravt positionsfel i första halvlek (som i ärlighetens namn borde inneburit 0-1) så var han återigen en dominant i det egna straffområdet, inte minst i huvudspelet.

Emin Grozdanic – 7 (5,33) Den före detta vänsterbacken skickar undan inspel efter inspel med både höger och vänster fot matchen igenom. Slår dessutom ett par fina uppspel till både mittfältare och anfallare. Skall han och Ousuo fortsätta så här så kommer det bli tufft att göra mål på GAIS i år.

Malkolm Moenza – 7 (5,66) Ytterligare en spelare som gör en betydligt starkare insats än mot Falkenberg. Är vass bakåt men kanske framför allt i offensiven. Verkar tröttna lite mot slutet och felmarginalen går upp en del i andra halvlek, men när han med hjälp av Niclas Andersen återigen stänger ned vänsterkanten spelar han sig ändå till en sjua.

Nikola Ladan – 7 (5,66) På tal om spelare som gör det bättre än i premiären. Om det var felpass och misslyckade uppspel som stod ut i Ladans insats i premiären så var det de gamla takterna från tiden i Degerfors som syntes igen mot Västerås. Både spel och tempo styrde ofta just Ladan, som visade självförtroende och pondus även i defensiven där han var rivig och positionssäker. Visar dessutom att han fungerar ihop med Boris Lumbana på mitten.

Boris Lumbana – 6 (6) Är tillbaka från start och visar precis hur viktig han är för det här laget. Bidrar med lugn och säkerhet i uppspelen, och med fysik och närkampsspel i defensiven. Lite högre felprocent och fler bolltapp än normalt, men det råder ändå inget tvivel om hur viktig Lumbana är för GAIS.

Adam Egnell – 5 (4,5) Tar plats på mitten efter att Adnan Maric flyttats upp i anfallet för att ersätta skadade Daniel Sterner. Har en tuff första halvlek där han är rätt osynlig och tyvärr blir av med bollen alldeles för ofta när han väl får den. Spelar upp sig något i andra halvlek efter utvisningen när Västerås tvingas bjuda på lite mer ytor, men det är med nöd och näppe han klarar sig undan med godkänt. Behöver höja sig om han skall ha något att göra med startelvan även framöver.

Michael Kargbo – 8 (7,5) Efter två riktigt fina inhopp tar Kargbo plats i startelvan på Johan Anderssons bekostnad, och gör det galant. Nyförvärvet är bäst på plan, avgör matchen, och belönas med säsongens första åtta! Borde kanske ha inlett målskyttet redan i matchens inledande minuter, men ytteranfallaren skapar och tar sig till så många lägen att den missen snart glöms bort. Om inte Värnamo sitter inne på ett av seriens bästa anfall så får det ses som ett misstag att släppa honom till GAIS. Han går in och gör sig omöjlig att peta direkt, och det är nu en stenhård kamp om ytterpositionerna.

Adnan Maric – 5 (5,33) Flyttas precis som under försäsongen upp som central anfallare i Daniel Sterners skadefrånvaro, och det är precis som under försäsongen också tydligt att det inte är hans bästa position. Jobbar och sliter, ofta felvänd, och lyckas med en del fina kombinationer. Men allt för ofta hamnar Maric för långt ner i banan för att hjälpa laget i uppspelen, och även felprocenten blir högre när han flyttas upp i banan. Förhoppningsvis är Sterner tillbaka till nästa omgång så att Maric kan återgå till mittfältet där alla vet att han kan vara en av seriens bästa.

Julius Lindberg – 6 (5,5) Blandar och ger ganska friskt, men en fin andra halvlek som toppas med en assist räcker gott till ett fint omdöme. Lite väl osynlig i första halvlek, men när Västerås är i numerärt underläge i nästan 45 minuter så utnyttjar Lindberg ytorna bättre, och gör det jobbigt för gästernas försvar när han utmanar och hotar med sin högerfot. Behöver dock få ut mer av sitt spel även mot ett fulltaligt motstånd för att aspirera på högre betyg.

Niclas Andersen och Johan Andersson spelade för kort tid för att betygssättas.

Betygssättare: Oscar Pettersson

1 thought

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *