Spelarbetyg: GAIS-Öster

Det här var en match som så klart är svår att sätta ord på. Ett GAIS som kommer ut och dominerar första 25 minuterna, och som kanske i ärlighetens namn borde leda med 1-0 i halvlek. Öster kämpar sig dock tillbaka in i matchen, och när bortalaget gör 1-0 är det efter en dryg timme där lagen dragit ganska jämnt. Ett oerhört jobbigt mål att släppa in efter så pass bra spel och med relativt lite kvar av matchen. Det blev inte lättare av att GAIS sju minuter senare hade släppt in 2-0 och fått se Damir Mehic rädda en straff. Men när Adnan Maric hade gjort 1-0 i den 83:e matchminuten, och Mehic tvingats gå ut skadad, då var det faktiskt bara att spänna fast sig och åka med när GAIS stod för sin mäktigaste vändning på bra många år.

Mathias Karlsson 5 (5,4)

Gör ett par vassa räddningar och är stabil i luften, men får ta på sig det första målet där han släpper en retur in framför mål istället för att styra ut till hörna. Inte mycket att göra på Östers andra mål, och löser trots missen vid 1-0 precis ett godkänt betyg med sina övriga aktioner.

August Wängberg 6 (6)

Gör en bra match defensivt, men får inte riktigt till det i offensiven ihop med Kargbo. Fler misstag än vanligt hos kaptenen också, som är närmare en femma än en sjua. Kan spela med betydligt lägre felprocent än så här, och borde kunna få ut mer av sina offensiva styrkor med en ytteranfallare framför sig som är så vass på att utmana.

Aiham Ousuo 6 (6)

Trots lagets första två insläppta mål för säsongen är det faktiskt en ganska gedigen insats som Ousuo och hans kamrater i försvaret står för. Öster skapar inte särskilt många fler lägen än lag man tidigare hållit nollan emot, och målen kommer till efter en svag retur av Karlsson och en tråkig styrning. Fortsatt säker med boll och det känns även som att mängden felpass är på väg ner.

Emin Grozdanic 7 (6,2)

Likt sin mittbackskollega en god defensiv insats, och är dessutom än vassare med sin uppspelsfot som flera gånger skär igenom både en och två av Östers lagdelar. Detta ofta med väldigt små marginaler som han hanterar med perfekt precision i passningarna.

Niklas Andersen 5 (5,5)

Lyckas tillsammans med Moenza stänga ner vänsterkanten ganska väl i första halvlek, men har lite större problem i andra halvlek där man släpper till lite för mycket. Som väntat blir inte vänsterkanten lika frodig offensivt med två vänsterbackar som kamperar ihop, och även om detta så klart är ett medvetet val av Stefan Jacobsson så skall man kunna förvänta sig mer av Andersen.

Boris Lumbana 8 (6,25)

Är återigen en gigant på mitten, och avslutar det hela med ett mål. Kanske något fler bolltapp än vi är vana att se från honom, men det beror snarare på att han brukar ha mer eller mindre noll i vanliga fall. Fortsatt omöjlig att peta på ett mittfält där det blir allt högre konkurrens om platserna.

Nikola Ladan 6 (5,6)

Gör en bra insats, vilket så klart underlättas av att han har planens kanske två bästa spelare bredvid sig på mittfältet. Ett skott som han borde göra bättre och en missad straff är kanske hans tydligaste inverkan på matchen, även om alla gaisare vet att det inte skall falla alltför stor skam över någon som missar en straff mot Damir Mehic. Men trots att han styr spelet fint och har börjat hitta rätt i kombinationerna med sina mittfältskollegor så kommer han nog få det tufft att hålla kvar sin startplats om Åberg och Egnell skall fortsätta så här. I synnerhet när en viss Adnan Maric sen skall lämna anfallet för en plats på mitten igen.

Joackim Åberg 8 (5,5)

Matchens lirare. Det enda som saknades var en poäng, för i spelet är det inte många snedsteg på mittfältaren som var tillbaka i startelvan. Blandar fint kombinationsspel med dribblingsräder, smarta passningar, och sylvassa brytningar i defensiven. Är riktigt nära ännu ädlare betyg.

Michael Kargbo 6 (6,75)

Ännu en pigg match från Kargbo som trots att Andersson var tillbaka behåller sin startplats. Utmanar ständigt och gör det jobbigt för Östers backlinje, i synnerhet i första halvlek. Är tyvärr lite osynkad med Wängberg, och det saknas lite slutprodukt, men en spelare med den farten och den tekniken kommer sätta många backlinjer på prov i år, och öppna upp ytor för sina medspelare.

Adnan Maric 7 (5,6)

Är kvar som central anfallare i väntan på Sterner och Yarsuvat. Gör ett bättre jobb som uppspelspunkt än i tidigare matcher, och kommer ofta ner och möter passningar från backlinjen eller mittfältet. Han må inte vara någon naturlig anfallare, men när läget dyker upp gör han inga misstag och inleder den här sanslösa upphämtningen.

Malkolm Moenza 7 (5,8)

Stänger som tidigare nämnt ned vänsterkanten tillsammans med Andersen i första halvlek. I andra får Öster lite mer utrymme att anfalla där, men då slår å andra sidan Moenza assisten till Marics 1-2. Gör en gedigen insats och visar återigen att han må föredra att spela vänsterback, men kan absolut hantera rollen framför alldeles utmärkt.

Johan Andersson, Adam Egnell, Julius Lindberg, och Daniel Hultqvist spelade för kort tid för att betygssättas.

Betygssättare: Oscar Pettersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *