Spelarbetyg: Värnamo-GAIS

Foto: Line Skaugrud Landevik

En tuff bortamatch där Värnamo är det klart bättre laget de första 45 minuterna och leder rättvist i halvtid. Joackim Åberg och Adam Engell lyckades inte upprepa sina fina insatser mot Öster, och Stefan Jacobsson gör tre byten efter paus som får effekt direkt. Nikola Ladan hjälper till att lyfta mittfältet och Julius Lindberg bidrar med en kreativitet och offensivt hot som saknades i första halvlek. Michael Kargbo känns förvisso fortfarande farligare i offensiven än vad Johan Andersson (som bidrar med andra saker) gör, men har likt mot Öster svårt att förvalta sin snabbhet och sin teknik till något konkret. Sett till helheten var det en halvdan men inte på något sätt usel match av GAIS mot ett bra Värnamo som gör det svårt för bortalaget och är väl inlästa på lagets styrkor som ofta raderas bort på ett imponerande sätt.

Mathias Karlsson 4 (5,16)

Tar det han borde, och har än en gång en riktigt vass utrusning när Värnamo bryter sig loss till ett riktigt fint läge. Men skall så klart inte släppa in det snöpliga målet. Bollbanan blir konstig och svårberäknelig, men Karlsson måste reagera snabbare i det läget.

August Wängberg 6 (6)

Är återigen för det mesta bra i defensiven men är fortsatt lite anonymare i det offensiva än vi är vana vid att se. Kan lyfta sig både en och två nivåer.

Aiham Ousuo 5 (5,83)

Fipplar en hel del med bollen och är nära på att bjuda Värnamo på åtminstone ett jätteläge. Med det sagt så reduceras Värnamo faktiskt ner till en snedträff på en hörnvariant och ett skott utifrån som tar i stolpen, så det är svårt att underkänna försvarsspelet för dagen.

Emin Grozdanic 6 (6,16)

Har inte lika många misstag med bollen som sin mittbackskollega, men får inte ut riktigt lika mycket av sin fina uppspelsfot som i tidigare matcher. Men Värnamo tillåts som sagt inte skapa någon kavalkad av chanser, (vilket visserligen hjälps av att de gör ett tidigt ledningsmål) och defensiven känns fortfarande robust även mot bra motstånd.

Niclas Andersen 5 (5,33)

Som väntat bildar Andersen och Moenza återigen en svårforcerad vänsterkant. När sedan Lindberg byts in i andra halvlek blir även Andersen lite mer inblandade i anfallsspelet, även om det är lite klumpigt och sällan leder till något mer än nästanlägen.

Boris Lumbana 4 (5,8)

En av hans sämre matcher i den grönsvarta tröjan. Hög felprocent, fler bolltapp än vanligt, och inte samma kreativitet som han visat upp tidigare under säsongen. Skall egentligen ha en assist efter sin fina räd in i Värnamos straffområde när Johan Andersson missar ett jätteläge, men utöver det hade inte Lumbana någon vidare dag på jobbet. Gör dock som många andra fortfarande ofta ett bra jobb i defensiven.

Joackim Åberg 4 (5)

Där han var skinande och dominant mot Öster var han osynlig och osäker mot Värnamo. Lyckas inte skapa samma ytor varken för sig själv eller för andra, har inte lika lätt att vända bort Värnamos vassare mittfält, och saknar ofta de kreativa öppnande passningarna som kom så ofta i förra matchen.

Adam Egnell 4 (4,5)

Precis som Åberg går han från fantastisk till osynlig på en vecka. Den mindre uppmärksamma hade kunnat förlåtas för att tro att Egnell byttes ut i den stora rotationen i halvtid, men mittfältaren var faktiskt kvar på planen fram till den 83:e matchminuten. Har färre bolltapp än många andra, men det beror snarare på att han också är deltagande i spelet mer sällan än på att han är säkrare med bollen. Slätstruket.

Michael Kargbo 4 (6,2)

Visar återigen att han kan utmana sin ytterback och sätta motståndarnas försvarare på prov. Ett prov som Värnamo dock klarar galant. Kargbo dribblingsräder styrs undan och sker oftare i riktning mot mittcirkeln än mot Värnamos mål. Behöver slipa på beslutsfattandet, sätta samarbetet med Wängberg, och spela lite enklare.

Adnan Maric 5 (5,5)

Klarar sig med nöd och näppe undan med godkänt. Har det återigen svårt i spelet som felvänd uppspelspunkt, och skapar i princip ingenting i första halvlek. När sedan Lindberg, Andersson och till sist även Ibrahim kommer in så läggs det i en växel till i hela lagets anfallsspel där även Maric är mer inblandad. En farlig nick och ett par bra kombinationer med Lindberg var betydligt mer än vad GAIS åstadkom innan paus. Men det är nog ingen vågad gissning att Maric fortfarande längtar tillbaka

Malkolm Moenza 5 (5,66)

Blir utbytt efter 45 minuter, kanske snarare för att GAIS behöver få in Lindberg än för att Moenza varit för svag. Dock lite förvånande att det är han som offras i det läget och inte Andersen, och det blir spännande att se hur Jacobsson formerar sin vänsterkant i nästa match efter Lindbergs pigga inhopp. Gör en okej insats både framåt och bakåt, men det är inte på något sätt glimrande.

Nikola Ladan 6 (5,66)

Gör återigen en fin insats, den här gången med en halvleks inhopp från bänken. Lyfter mittfältet och i förlängningen hela laget. Förenklar mycket av lagets spel och spelar med en bra felmarginal som saknades hos GAIS i första halvlek. Bidrar med ett bolltryggt lugn som även Lumbana brukar kunna göra, men inte riktigt klarade av för dagen. Viktig kugge när GAIS försökte ta tag i matchen och sedermera klarade av att matcha Värnamo någorlunda.

Julius Lindberg 6 (5,25)

Bidrar precis som Ladan med en hel del när GAIS jobbar sig in i matchen, och visar upp det där beslutsfattandet som Kargbo fortfarande till stor del saknar. Är mer direkt i sitt spel och sitt utmanande av motståndarnas backlinje, och klarar av att kombinera bättre med både Maric och Andersen. Just kombinationerna blev ofta lite för svåra mot ett Värnamo som försvarade sig väl, men intentionerna är goda och frågan är om inte Lindberg spelat sig tillbaka in i startelvan nu.

Johan Andersson 5 (5,33)

Ger inte en lika tydlig effekt som Ladan och Lindberg, men bidrar med ett rakare och mer direkt spel på sin högerkant än Kargbo. Får tyvärr inte ut så mycket av sin fina fot i den här matchen, och måste så klart göra mål när han frispelas av Boris. Hans trubbighet i och runt offensivt straffområde blir tyvärr lite för stor ibland, och ett sådant läge får man inte missa, i synnerhet inte som ytteranfallare.

Harun Ibrahim spelade för kort tid för att betygssättas.

Betygssättare: Oscar Pettersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *