Krönika: Ge oss ett sommarlov

Tvåmålsförlust hemma mot nykomlingen Landskrona BOIS, och någon poäng var GAIS i ärlighetens namn inte särskilt nära att spela till sig. En ribbträff vid underläge 0-2 och en sen reducering av Adam Egnell var inte tillräckligt för få med sig något från den här matchen, och Stefan Jacobssons lag har nu fyra förluster på fem matcher. Krisläge? Nja.

Ett poängsnitt på nästan en och en halv poäng per match, som om det skulle hålla i sig över hela säsongen räcker till komfortabla 43 poäng när serien summeras i november. En mittenplacering i en haltande tabell är något som nog hade låtit ganska behagligt för många gaisare i januari. Men formkurvan måste naturligtvis vändas. Frågan laget behöver ställa sig är så klart ”Hur?”, frågan supportrar ställer sig är nog snarare ”När?”. För bortamatcher mot GIF Sundsvall och Jönköping Södra IF, som för närvarande parkerar på plats fyra och fem i tabellen, är ingen enkel uppgift för något superettanlag. Men GAIS visade så sent som mot Norrby att en fin tabellplacering inte är någon garanti för tre poäng på hemmaplan när atleterna kommer på besök. Den fina säsongsinledningen tillsammans med det faktum att man fortfarande har fyra av seriens nuvarande bottenlag att möta innan serien vänder innebär dessutom att GAIS har en möjlighet att göra något man inte gjort på länge.

För ett stundande sommaruppehåll har för gaisare de senaste åren oftast inneburit att det är dags att plocka fram exceldokument över truppbygget och listor på kontraktslösa spelare för att börja spana efter potentiella panikvärvningar att stärka truppen med inför den halvårslånga kampen för nytt kontrakt som väntar. Att möta sommaren och semesterfirandet med en konstant liten klump i magen så fort försöken att glömma fotbollen en stund misslyckas, och att mentalt förbereda sig på att i oktober återigen behöva sitta och hoppas på att rätt bruksortslag slår rätt lag från någon by i Skåne man knappt vet var det ligger. GAIS som fotbollsförening och som instutution har spenderat åtskilliga somrar, i synnerhet de senaste åren, på att förbereda sig för en bottenstrid som orsakar magsår även hos de bästa av optimister. Fotboll, ekonomi, och supporterskap har gång på gång anpassats efter att ge laget de bästa möjligheterna att hålla lag som Norrby IF, IK Frej, och Dalkurd FF bakom sig för att undvika de mörkröda strecken i botten av tabellen.

Men sommaren 2021 har fortfarande alla möjligheter att bli annorlunda. Två matcher återstår innan uppehållet, och skulle laget lyckas trycka till ytterligare ett av seriens topplag innan sommarledigheten så borde det faktiskt kunna bli en ganska lugn månad av återhämtning även för oss obotliga pessimister. Skulle man lyckas med bedriften att vinna båda matcherna och ta uppehåll med sex poäng till inkasserade så kommer laget tillhöra det absoluta toppskiktet när spelarna tar några veckor ledigt. Blir det två förluster kan det mycket väl återigen vara obehagligt litet avstånd ned till de negativa kvalplatserna. Men skulle det bli åtminstone 3 poäng så börjar det faktiskt även då se ut som att det där poängsnittet om en och en halv poäng per match kan hålla i sig ett bra tag till. Så ge oss nu chansen att vara lyckliga en sommar, GAIS. Låt oss slippa magsår, ångest, och en transferkarusell som imponerar även på de allra galnaste italienska provinsklubbar. Ge oss lugn och ro att fortsätta jobba med det sportsliga samtidigt som publiken sakta men säkert börjar återvända till läktarna. Ge oss ett sommarlov.

Text: Oscar Pettersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *