HLR

Detta är förmodligen den viktigaste texten som jag skrivit hittills i mitt 28-åriga liv. Mycket av texten är dessutom kopierat rätt av, det hymlar jag absolut inte om. Huvudsaken är att det blir rätt. Inlägget är långt, men viktigt. Livsviktigt. Därför hoppas jag innerligt att ni orkar läsa igenom allt. 

Det som hände igår under mötet mellan Danmark och Finland har knappast gått någon över huvudet. Hela världen stod still i vad som för många kändes som de längsta minuterna i ens liv. Men det gick bra, då. Mycket kan man säga om hur media skötte händelsen, men det kommer jag lämna okommenterat. Det är inte det som får hamna i fokus. Ett liv räddades där och då, och det är det enda som betyder något.

Berättelsen om Kjærs fenomenala agerande har spridit sig som en löpeld – hur han snabbt var framme, skrek på hjälp och påbörjade hjärt-lungräddning (HLR) tills vårdpersonal var på plats. Vissa menar att eftersom det är A och O att HLR påbörjas så snabbt som möjligt, helst inom en minut, kan detta ha varit bidragande till att det slutade som det gjorde.

Vad har detta med GAIS att göra då? Egentligen allt. Egentligen ingenting. Händelser som den igår kan tyvärr hända vem som helst och var som helst, och det är just därför det är så viktigt att så många som möjligt kan sin HLR. Många arbetsplatser erbjuder HLR-utbildning för sina anställda, dock inte alla. Dessutom ska man helst gå utbildningen en gång om året. Även om många vet hur det går till så kan det inte upprepas för många gånger, och därför följer en genomgång nedan. Eftersom jag själv inte är medicinskt utbildad så tänker jag inte förklara detta med egna ord. Däremot var Fanny Nilsson (@fnyosv), ST-läkare i internmedicin, snabb på bollen på Twitter där hon i en tråd skrev om hur man utför HLR, och jag har helt utan skam saxat detta rätt av.

Fanny Nilsson:
“Det här är ett jättebra tillfälle att prata om HLR. Tid till kompressioner (i sekunder) och tid till defibrillering med hjärtstartare (i sekunder, om defibrillatorn anger att det finns en chockbar rytm) är det som avgör om man överlever ett hjärtstopp eller ej. 

1. Andas personen, eller andas den märkligt? Tillkalla hjälp, ring 112, se till att någon hämtar hjärtstartare. 

2. Påbörja OMEDELBART kompressioner. Detta ersätter hjärtats slag. Du pumpar runt blodet med din kraft. Det startar inte hjärtat. Mitt på bröstet, raka armbågar. 

3. 30 kompressioner, 2 inblåsningar. Minimera avbrotten så mycket som möjligt – sluta inte göra kompressioner! (Det här övar vårdutbildade på hela tiden, det är svårt.) Kompressionerna är viktigare än inblåsningar (på vuxna), tvärtom på barn. 

4. Anslut hjärtstartare så fort som möjligt. Två klisterlappar på bröstet, det är tydligt var de ska sitta. Hjärtstartaren kommer tala om för dig vad du ska göra. Den analyserar om det finns en elektrisk rytm i hjärtat som är möjlig att ge en elstöt. (Ja, det är fel i exakt alla filmer där de ger elstötar på en rak linje som kallas asystoli.)

Hjärtstartaren säger till dig när du ska pausa för analys av rytmen, och om du kan ge en elstöt. Detta är behandlingen! Kompressionerna underhåller bara cirkulationen. Sluta inte!

5. Man blir snabbt väldigt trött av att göra effektiva kompressioner (5 cm djup, släpp upp ordentligt, cirka 100 slag/min, har man sinnesnärvaro kan man tänka på takten till ”Staying alive” eller ”Här kommer Pippi Långstrump”. Byt av varandra, minimera alla avbrott!

6. Fortsätt tills vårdpersonal anländer och tar över. Detta kan pågå i 30-45 minuter och människor kan överleva!
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=vNVMTwEencw

Är man inte helt bekväm med inblåsningar så fortsätter man ändå med bröstkompressioner. Precis som Fanny skriver så är dessa viktigare. En klassisk tumregel är att man ska jobba i takt med Bee Gees Stayin’ alive. Det är heller inte helt ovanligt att ett och annat revben går sönder vid bröstkompressioner, men det ska inte hindra dig att fortsätta. Revben läker.

Var närmaste hjärtstartare finns är inte helt lätt att veta, men till exempel Gamla Ullevi har minst en på plats hela tiden. Det finns även en karta där kan man se var alla registrerade hjärtstartare finns i landet. Kolla upp vilka hjärtstartare som finns närmast hemmet och arbetsplatsen, hetsa chefen att lösa en utbildning och framför allt – ta hand om varandra!

Frågor och svar om HLR
Utbildning HLR och Första Hjälpen

Text: Lisa Bogelius

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *