Ousou var det dags att hitta en ny mittback

GAIS mittbackspar Aiham Ousou och Emin Grozdanic hittade varandra tidigt i år och har under våren stått för flera fina insatser. I maj rapporterades att Häcken-lånet Ousou hade ögon på sig från såväl Allsvenska klubbar som danska FC Midtjylland. I helgen slog så nyheten ner att Ousou är på väg till de tjeckiska ligamästarna Slavia Prag.

Enligt Expressens Anel Avdić får Hisingsklubben omkring 6 miljoner kronor i övergångssumma med ett antal bonusar som gör att man i slutändan kan komma att få 9-10 miljoner. Efter att affären blev officiell under onsdagen gick GAIS ut med att man kompenseras med en del av övergångssumman samt en procent på en eventuell vidareförsäljning, då Häcken inte hade någon rätt att bryta låneavtalet i förtid.  Hur stor summa GAIS får framgår inte men en sak är säker, GAIS kan behöva alla slantar man kan få för att få in en ersättare till Ousou.

Redan i vintras var det många som höjde på ögonbrynen över att fler mittbackar inte togs in i truppbygget, när Ousou nu ser ut att försvinna uppstår ett hål i truppen som måste fyllas. Även om Lumbana, Andersén, Jatta och Wängberg alla gjort matcher som mittbackar behöver truppen en till renodlad mittback jämte Grozdanic och Hultqvist för att säkra upp defensiven.

Jag tog självmant på mig uppgiften att plocka fram ett par namn som borde vara intressanta, och i vissa fall kanske till och med aktuella, för Karlström, Östergaard och resten av Sportrådet.

Daniel Janevski

Får sparsamt med speltid i Degerfors i år, endast 109 minuter hittills. Förlängde kontraktet i vintras men borde kunna vara aktuell för ett lån? I Janne vet vi vad vi får, en stabil och spelskicklig mittback. Jag gillade honom starkt under hans sejour i Grönsvart då han bildade ett riktigt fint mittbackspar med Calle Elfgren Nyström. Känner redan klubben, flera av spelarna och tränaren då Stefan var med och lockade över honom till Degerfors.

Mirza Mujčić

Efter äventyr i Norge, Island och Slovenien har Mirza nu landat i Schaffhausen i den schweiziska andraligan (som förövrigt tränas av den gamla schweiziska landslagsbacken Murat Yakin). Har gjort något av en succé under föregående säsong då han med både högern och vänstern dundrat in 6 straffar på 31 matcher i ligan. En osannolik hemvändare men drömma får man? En äkta gaisare som säkert kommer vilja dra på sig den grönsvarta tröjan igen.

Ali Suljic

En gång ungdomsproffs i Chelsea numera i Brommapojkarna och en av de bästa backarna i Division 1. Efter att ha gjort succé 2020 var det många som trodde att Suljic skulle hamna i ett lag högre upp i seriesystemet. Många gaisare, bland annat jag själv, hoppades länge på att han skulle bli aktuell för GAIS i vinterns mittbacksjakt. Istället valde Suljic att skriva på ytterligare ett år med BP. Kontraktet går således ut efter säsongen, går kanske att köpa ut redan nu?

Ronald Mukiibi

En av de bärande spelarna som var med och tog Östersund ut på deras Europaresa med matcher mot Arsenal och Galatasaray. En stor och stark mittback som dessutom sitter inne på ett fint skott. Kontraktet med ÖFK bröts i slutet av juni och Mukiibi är nu kontraktslös. Kanske sugen på att flytta hem till Göteborg igen? Hade varit en drömvärvning.


Daniel Garcia-Olsson

Anfallare omskolad till mittback som efter en fin säsong med Sävedalen ryktades till såväl GAIS som ÖIS i vintras. Istället hamnade Garcia-Olsson i Ljungskile där han snabbt blivit en viktig spelare i lagets backlinje. Lång och bra i luftrummet, dessutom snabb och teknisk.

Fabian Falkstrand Ransjö
En uttalad del av GAIS värvningsstrategi är att laget ska titta på unga och utvecklingsbara spelare från närområdet och lägre divisioner. Det är en beskrivning som passar Vänersborgs Fabian Falkstrand Ransjö mycket bra. Den 20-årige mittbacken är Enligt Ettanfotboll.se den spelare född 2001 eller senare som fått mest speltid i Division 1 Södra under våren. Han är dessutom den unga spelare i Division 1 som vinner flest nickdueller, i snitt 4,94 per match.

Alexander Almqvist

Ytterligare en spelare som skulle passa värvningsstrategin är FC Trollhättans Alexander Almqvist. Ryktades att GAIS var intresserade inför säsongen då Almqvist lämnade Oddevold för Trollhättan. Efter en succéartad start i Trollhättan har FCT nobbat minst två bud från Superettanklubbar och även BK Häcken har visat intresse för backtalangen. Lång och spelskicklig mittback. Gör GAIS ett nytt försök att locka till sig Almqvist?

 

Text: Axel Fälth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *