Spelarbetyg: Öis-GAIS

GAIS gjorde tyvärr en direkt pinsam insats i årets första derby som förlorades fullt rättvist med 1-0. Jonas Lindberg lyckades sätta ord på debaclet i intervjun med Discovery direkt efter matchen och beskrev ett lag som bland annat inte klarade av att stå upp och som ständigt var sist på andra-, tredje-, och fjärdebollar. Samma Lindberg var också navet i det grönsvarta anfallsspelet, och de få gånger som chanser skapades så var han allt som oftast inblandad – en av få i laget som kom undan med hedern i någorlunda behåll. GAIS var det svagare laget över hela banan och såg ofta både håglösa och ointresserade ut. En klubb som GAIS är inte vana vid att förlora derbyn, och när så nu skett reflekteras givetvis detta monumentala haveri i spelarbetygen. Åtta underkända startspelare är egentligen i underkant, men tre spelare som egentligen inte borde behöva vara de som tar mest ansvar (två är unga orutinerade försvarare och den tredje är ett nyförvärv som precis kommit in i ett nytt lag och nytt spelsystem) gör åtminstone godkända insatser i matchen. Nu är frågan hur lång tid huvudtränare Stefan Jacobsson får på sig att vända den usla trenden.

Mathias Karlsson 4 (4,92)

Gör ett par fina räddningar och färre misstag än i flera av de senaste matcherna, men målet såg nog ändå inte otagbart ut.

August Wängberg 2 (5,38)

Är okej i defensiven men i princip helt osynlig i offensiven. Är inte i närheten av den nivån han besitter och visat upp i GAIS tidigare. Måste höja sig. Är man dessutom lagkapten för ett lag som inte ens klarar av att ta kampen i ett derby så behöver man nog fundera på varför man överhuvudtaget skall bära den där bindeln. Får bära den stora skulden betygsmässigt så att jag slipper ge tvåor till hela laget.

Daniel Hultqvist 5 (6)

Inga stora misstag och kan inte lastas för målet. Kommer upp i den nivå som förväntas och ber inte om ursäkt när han nu tagit över mittbackspositionen efter Aiham Ousuo.

Emin Grozdanic 5 (6,07)

Gör det bra tillsammans med sin mittbackskollega. De fina, öppnande passningarna är dock betydligt färre än de brukar vara. Kanske beror det på att mittfältarna och anfallarna knappt syns till under stora delar av matchen.

Malkolm Moenza 3 (5,18)

Likt August Wängberg mer eller mindre osynlig. En utpräglat offensiv ytterback måste kunna bidra med mer i anfallsspelet än vad Moenza gjorde. Faktum är att även en defensivt prioriterande ytterback borde kunna bidra med mer kraft framåt än det här.

Boris Lumbana 3 (5,09)

Hamnar på efterkälken vid målet och klarar inte av att skydda ytan framför backlinjen, vilket resulterar i att en rödklädd får stå och prickskjuta in 1-0. Gör inte en särskilt bra match utöver den situationen heller.

Adam Egnell 3 (4,3)

Offensiv mittfältare som är helt osynlig i offensiven. Bör ha spelat sig själv ur startelvan nu, även om det är skador på flera andra mittfältare för tillfället. Där Jonas Lindberg faktiskt lyckas bygga lite anfallsspel och skapa ett par chanser lyckas Egnell i princip inte med någonting.

Jonas Lindberg 5 (4,5)

Redan omnämnd flera gånger nu. Gör det bra och är GAIS enda offensiva hot. Skall ha väldigt lite skuld i allt det här.

Johan Andersson 3 (4,85)

Om än inte riktigt lika osynlig som vissa andra av de offensiva spelarna så är han alltjämt lika ofarlig. Känns aldrig ens hotfullt när han har bollen i vad som vanligtvis benämns som farliga lägen. Frågan är hur länge det räcker att springa mycket och ha en okej fot för att ha en startplats i det här laget.

Daniel Sterner 4 (5)

Kombinerar med Jonas Lindberg någon enstaka gång men lyckas annars inte bidra till att skapa särskilt många målchanser. Får det tufft att behålla sin plats i elvan när Richard Yarsuvat är tillbaka.

Julius Lindberg 4 (5,14)

Utmanar sin försvarare ett par gånger, men det blir sällan särskilt farligt. Är fortfarande långt ifrån den nivån han visade upp i höstas.

Niclas Andersen, Viktor Alexandersson, Adnan Maric, och Aiden Harvey spelade för kort tid för att betygsättas.

Betygssättare: Oscar Pettersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *