Spelarbetyg: GAIS-Vasalund

Viktigt och efterlängtat är ord som dyker upp när GAIS första seger sedan maj månad skall beskrivas. Vasalund pulveriserades i första halvlek, och Mathias Karlsson behövde knappt agera alls under matchens första 45 minuter. Jonas Lindberg var återigen navet i anfallsspelet och tillsammans med sin anfallskollega Julius Lindberg i dagens 3-5-2-uppställning gjorde han livet riktigt jobbigt för Vasalunds försvarare. När dessutom August Wängberg och Boris Lumbana hade bestämt sig för att de trots allt ville börja spela fotboll igen så höll även defensiven ihop, där Niclas Andersen dessutom var tillbaka i startelvan. I andra halvlek tar Vasalund tag i taktpinnen och får till flera riktigt vassa avslut, men GAIS håller undan mycket tack vare Mathias Karlsson. Efter den initiala anstormningen i början av halvleken hittar GAIS till viss del tillbaka till sitt fina spel, och innan matchen är slut har både en straff och ett friläge förbrukats utan att få bollen i mål för ett avgörande 3-0. Men trots lite problem i det egna straffområdet och missade jättechanser så tar GAIS en klar seger och 2-0 var på inget sätt orättvist.

Mathias Karlsson 7 (5,07)

Har knappt något att göra i första halvlek, men när Vasalund kommer ut och pressar ner GAIS i början av andra halvlek tvingas han göra ett par riktigt, riktigt fina ingripanden. Utan dem så har Vasalund 2-1 och kontakt igen med nästan en halvlek kvar att spela. Otroligt viktiga räddningar.

Johan Andersson 6 (5)

För dagen i en så kallad wingback-position till höger på mittfältet, lite längre bakåt i på planen är vi är vana att se honom. Gör det okej bakåt, även om han har det lite tufft emellanåt när han inte får tillräckligt med hjälp och understöd. Är däremot betydligt bättre i offensiven än han varit på flera matcher. Kommer runt sin försvarare oftare och har högre kvalitet på inläggen.

August Wängberg 6 (5,43)

Bidrar inte så mycket i anfallsspelet som han kan göra som ytterback, men utöver några jobbiga inlägg och fasta situationer i början av andra halvlek så har de tre mittbackarna för dagen bra koll på Vasalund inne i det egna straffområdet. De lägen som sedan skapas av bortalaget uppstår istället framför GAIS backlinje, när mittfältet inte hittar rätt i sina försvarspositioner.

Emin Grozdanic 7 (6,21)

Mycket nära en 8:a. Saknar lite av hans fina fot och genomskärande passningar, som bara visades upp någon enstaka gång den här matchen. Annars i princip felfri. Vet inte hur många inlägg han rensar undan och passningar han bryter, men är ännu en gång lagets viktigaste defensiva spelare.

Niclas Andersen 7 (5,57)

Tillbaka i startelvan, den här gången som en av tre mittbackar. Gör det mycket bra, och förutom ett fint defensivt arbete så bidrar han i vanlig ordning med attityd och inställning som minst sagt saknats i laget den senaste tiden. Även om just de sakerna var bättre i hela laget den här gången, så är det ändå Andersen som syns mest i det avseendet.

Malkolm Moenza 7 (5,33)

Var, lite förvånande, inte särskilt inblandad i GAIS bländade offensiv i matchinledningen. Men arbetade sig in i matchen allteftersom, och blev med tiden en av de hårdast arbetande tvåvägsspelarna i laget. När GAIS sjunker längre ner mot det egna målet i andra halvlek är det ofta via Moenza man lyckas få loss bollen och ge sig själva lite andrum. Utöver ett par brytningar lyckas han även skaffa fram frisparkar och drar iväg på några fina offensiva räder som låter laget lyfta upp positionerna och tvingar Vasalund att backa hem.

Boris Lumbana 6 (5,17)

En klar nivå upp från de senaste matcherna. Hamnar fortfarande lite fel i positionerna i defensiven emellanåt, och gissningsvis är Adam Egnell inte den lättaste mittfältaren att spela försvarsspel bredvid. Men brytningarna, täckandet av bollen och lugnet i spelet var tillbaka, och om han fortsätter på det här viset så är han snart så bra som alla vet att han kan vara igen.

Adam Egnell 6 (4,56)

Bildar innermittfält ihop med Lumbana och Alexandersson, där Alexandersson har den offensivare rollen framför Egnell och Lumbana. Startar riktigt bra i offensiven, har flera fina kombinationer med de båda Lindbergs, men slarvar också bort en del bollar och chanser. Vågar ta avslut i bra lägen, och har ett skott i stolpen, men borde nog ha skjutit ytterligare någon gång. Hamnar däremot fel i defensiven för ofta, och det märks att han är en offensiv mittfältare. Att han ofta väger lätt i närkamper går att komma runt, men måste bli mer positionssäker om han skall fortsätta spela i den mer tillbakadragna rollen på mittfältet.

Viktor Alexandersson 6 (6)

Tillbaka från skada i senaste matchen och får nu ta plats i startelvan. Gör en lite svårbedömd match där han försvinner bort och blir osynlig lite för ofta, men när han väl kommer in i spelet gör han det bra och står för få misstag. Vinner även ett par närkamper och stjäl någon passning.

Jonas Lindberg 8 (5,67)

Matchens lirare, punkt. Styr återigen allt i offensiven, är så väldigt delaktig och visar upp kvaliteter som sällan syns till i Superettan. Assist till första målet och är i ärlighetens namn värd ett mål också. Borde med facit i hand tagit hand om straffen och krönt sin insats med att punktera matchen. Visar dessutom upp en otrolig attityd och vinnarskalle hela matchen igenom, och det är faktiskt smått osannolikt att han inte snackar till sig en varning. Kommer bli sanslöst viktig resten av säsongen.

Julius Lindberg 7 (5,38)

Kliver en bit inåt i banan och får en friare roll i det nya spelsystemet. Är överallt tillsammans med sin anfallskollega och skapar stora problem för Vasalunds försvar. Svag straff men utöver den är det i princip en fläckfri insats. Målet är inte det snyggaste någonsin, men de får se ut precis hur som helst om firma Lindberg-Lindberg kan fortsätta leverera så här.

Daniel Sterner, Richard Yarsuvat, Nikola Ladan, och Nuha Jatta spelade för kort tid för att betygsättas.

Betygssättare: Oscar Pettersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *