Betygsättning: Truppbygget

För några veckor sedan stängde sommarfönstret och GAIS trupp för resterande omgångar av Superettan 2021 är spikad. Därför passade vi på att ta en titt på årets truppbygge för att betygsätta Sportrådet och sportchefens arbete.

Vid betygsättningen av nyförvärven har vi försökt räkna in förväntningar och förhoppningar såväl som faktiska sportsliga prestationer. Det hela är helt enkelt, som all form av betygsättning av idrottare, subjektivt. I sann 11-mars-anda är betygen satta i en ganska snål skala från 1-10 där ett godkänt ligger kring 5 och vid 8-9 snackar vi en värvning i Luther Singh-klass. Nåväl så här ser betygen ut:

Vinterfönstret

Harun Ibrahim 5/10
Skrev på för GAIS redan i november 2020. Efter ett par imponerande insatser i såväl seriespel som Svenska cupen ska samtliga elitlag i Göteborg varit intresserade av Haruns signatur. Trots ett provspel på Hisingen föll valet tillslut på Grönsvart för den mångsidiga talangen. Harun har fått begränsat med speltid under säsongen, endast tre framträdanden i Superettan hittills vilket gör det svårt att ge honom ett rättvisande betyg. Dessutom har en knäskada hållit honom från spel sedan ett par veckor tillbaka. Vi är nog många som gärna hade sett mer av Harun, inte minst under vårsäsongens avslutande omgångar när GAIS hade förtvivlat svårt att få till offensiven. De få minuter vi fått se från Harun har känts spännande, han är kvick och teknisk och visar på mod när han vågar ta för sig när han får chansen. Gjorde dessutom ett riktigt fint mål i sommarens träningsmatch mot Öster där han spelade som forward mot slutet av matchen. Jag hoppas att Harun Ibrahim är en spelare som vi kommer få se göra betydligt fler framträdanden i Grönsvart kommande år, känslan är att vi sitter inne på en oslipad diamant.

Victor Alexandersson 6.5/10
Den offensiva mittfältaren anslöt från ÖIS farmarklubb Lindome där han gjort sig ett namn som duktig poängspelare. Sägs vara en av sportchef Nicklas Karlströms favoritvärvningar inför säsongen. Under försäsongen förstod man ganska omgående varför. Viggo gjorde ett flertal fina insatser och gjorde även en del poäng. Duktig både på att ta sig själv och sina medspelare till lägen. Fick halva säsongen förstörd av Tobias Karlsson i Falkenberg som i premiärmatchen i våras stämplade sönder Viggos fot. Lyckligtvis har inte skadan hämmat honom, Victor varit en positiv injektion i laget sedan återkomsten från skadan. Går mot en klart godkänd första säsong på elitnivå. I en bra och utvecklingsbar ålder, potential att bli en framtida nyckelspelare i truppbygget. Alexander Axéns favoritspelare i dagens GAIS, ”Alec” imponeras av hans fina vänsterfot och sa i GAIS-hjälpen att Viggo ”Måste spela hela tiden”. Hade han sluppit den där skadan i premiären och fått mer speltid är jag övertygad om att betyget hade varit högre.

Malkolm Moenza  6/10
Det höjdes nog en del ögonbryn i Göteborg när Malkolms återkomst till GAIS utannonserades i februari. Inte minst när hans återvändande till Dalkurd efter äventyret i Slovakien rivit upp en del gamla sår. Rent sportsligt är det dock en stark värvning. Malkolm är en etablerad ytterback med lång erfarenhet från såväl Superettan som Allsvenskan. Med sin snabbhet och vänsterfot erbjuder han spets till truppen som vi annars saknat. Med tolv år och 140 tävlingsmatcher för GAIS på seniornivå så gick han dessutom direkt in som en av de mer etablerade spelarna i truppen. Bortsett från det röda kortet mot Helsingborg har Malkolm stått för en godkänd säsong hittills. De senaste matcherna har formkurvan börjat peka uppåt, det blir svettigt för försvararna när Majornas stolthet sätter fart. Hans rutin kan komma att bli viktig under en nervkittlande höst.

Daniel Hultqvist 4.5/10
Reslig mittback som anslöt från Division 1-laget Oskarshamn inför säsongen. Skadades tidigt på försäsongen och under hans konvalescens passade Emin Grozdanic och Aiham Ousou på att bilda det mest självklara mittbacksparet vi sett i GAIS på många år. Hade därefter svårt att slå sig in i startelvan. Hittills har det blivit 12 framträdanden i Superettan och det har överlag sett stabilt ut. Det märks dock att det är hans första säsong på den här nivån och att han har en bit kvar innan han på allvar kan utmana om en plats som ordinarie mittback. Visade i sitt pigga inhopp i derbyt att han har såväl fysiken som viljan för att kunna göra avtryck i Superettan framöver. Kommer förhoppningsvis kunna ta lite kliv ju längre tid han får på sig i Grönsvart. 

Aiham Ousou 6.5/10
Häcken-lånet blev vårsäsongens stora utropstecken när han tillsammans med Emin Grozdanic bildade ett mittbackspar som redan under de inledande matcherna i Svenska Cupen kändes väl inspelat. Den inledande succén i GAIS väckte intresse hos klubbar utomlands. Aiham blev dessutom utsedd till lagkapten för det svenska U21-landslaget under våren. Lite synd, men förståeligt, att han försvann utomlands när chansen uppstod. Hans avslutande matcher tydde även på en sviktande formkurva. I stunden var det nog många som kände sig kritiska till den sportsliga ledningens ageranden när man tillät att låneavtalet bröts, men i det långa loppet känns det som det klokaste beslutet. Både för GAIS och för Aiham. Hunnit med framträdanden i den tjeckiska ligan samt två matcher i UEFA Europe Conference League

Adam Egnell 7,5/10
Efter en succésäsong med Sylvia i Division 1 och provspel med IFK Norrköping i vinter verkade Adam Egnell först bli kvar i Östergötland även 2021. När Peking anställde Rikard Norling som tränare rann dock Egnells förväntade övergång ut i sanden, när den nye tränaren prioriterade bort honom. Istället får vi i grönsvarta skatta oss lyckliga att sportchef Nicklas Karlström fick upp ögonen för den kvicke dribblern när han skulle scouta en av Egnells lagkamrater i Sylvia. Efter en något trevande säsongsinledning har Adam under de senaste omgångarna i Superettan verkligen visat vilka stora kliv han tagit under året. Med sin kreativitet och speluppfattning har han visat sig vara en enormt viktig spelare för GAIS sviktande offensiv. Hans fina tillslag med såväl höger- som vänsterfoten gör honom till ett hot både i spel och vid fasta situationer. Jag sticker ut hakan och säger att Adam Egnell är årets bästa värvning, kanske till och med den mest intressanta grönsvarta offensiva värvningen sedan Luther Singh. Det finns mycket att slipa på i hans spel men överlag är Adam Egnell en för sin ålder förvånansvärt komplett central offensiv mittfältare. Redan på väg att bli en nyckelspelare i truppen men kan fortfarande bli mycket bättre. En förlängning av kontraktet borde ligga högt upp på den sportsliga ledningens priolista.

Johan Andersson 4/10
Den kvicke ytterspringaren anslöt från Djurgården i vintras och får nog ses som en av vinterfönstrets mer meriterande värvningar. Stod för ett par fina insatser under försäsongen men har inte fått det att stämma i seriespelet. Spelat på alla positioner på högerkanten under säsongen och visst har han ett rappt steg och kommit till en del lägen men kvalitén på såväl avslut som inlägg har saknats.  Gör ett godkänt defensivt jobb men får där se sig överskuggad av August Wängberg. Sett till CV och erfarenhet hade vi nog hoppats att vi kunnat få ut ännu mer av Johan än det vi fått se hittills.

Michael Kargbo 3.5/10
I slutet av mars, när premiären av Superettan närmades med stormsteg, var det många supportrar som började ropa efter fler offensiva förstärkningar. Det började bli uppenbart för dom flesta att truppen behövde breddas om man inte ville förlita sig på ett osäkert kort som Sterner och en Adnan Maric i fel position. Michael Kargbo skulle bli den sista offensiva pusselbiten i truppen. Efter en imponerande fjolårssäsong i IFK Värnamo där han hade noterats för 14 mål och 6 assist kändes det på pappret som en bra lösning. Succén har dock uteblivit för Kargbo. Endast ett mål på 11 matcher innan en skada satt stopp för vidare spel. Besitter förvisso en imponerande fysik och snabbhet men var under vårsäsongen alldeles för bollkär och gjorde en del rent horribla felbeslut på planen. Känslan är dock att det är en spelare som i rätt miljö och under rätt omständigheter mycket väl skulle kunna bli poängmaskinen vi saknat. Första säsongen i GAIS har hittills varit en besvikelse. Vi håller tummarna för att Michael kan komma tillbaka från skadan med revanschlust och avsluta säsongen bra.

Daniel Sterner 4/10
Presenterades av klubben redan i oktober förra året. Presenterade sig på bästa sätt med bicicletan i cupen mot Halmstad och resten av försäsongen lovade också gott. Gjorde mål direkt i premiären mot Falkenberg och det kändes då som att vi kanske äntligen hittat den där måltjuven vi saknat. Dessvärre stördes Daniels vårsäsong tidigt av en skada och känslan är att den hämmade hans spel även när han återhämtat sig och var tillbaka på planen. Sliter och kämpar mycket i det tysta men har, likt resten av GAIS, haft svårt att komma till riktigt farliga lägen. Två mål hittills i Superettan är alldeles för dåligt för en central forward som fått så pass mycket speltid som han fått. Tror dock på Sterner i längden, han är en spelartyp som vi behöver i truppen. Det är hans första säsong på elitnivå och med en hel Superettansäsong i ryggen kommer han vara betydligt vassare nästa år.

Sammanfattning vinter

När vinterfönstret stängdes var det många som höjde på ögonbrynen. Vi hade endast en renodlad hel forward i truppen. Förvisso hade Adnan Maric stått för ett par förtjänstfulla insatser i rollen som nia men visst kändes det lite väl optimistiskt att lita på att Sterner skulle göra jobbet till dess att Ricky Yarsuvat kom tillbaka från sin skada? Så här i efterhand kan man ställa sig frågan om även Adnans höftproblem förvärrades av att få spela i en position som innebar betydligt fler och tuffare dueller än tidigare. När väl Michael Kargbo presenterades kändes situationen något bättre, men denne spelar hellre i en ytterforwardpostion och har hittills inte levererat. Varför Mervan Celik inte fick förlängt kommer bli ett av många GAIS-mysterium som vi kanske aldrig får reda på.

Den andra stora diskussionspunkten i vintras var antalet mittbackar i truppen. Det kändes väl tunt med enbart Hultqvist, Ousou och Emin kontrakterade. Även om Andersén, Wängberg, Boris mfl. skulle kunna täcka upp vid skador och avstängningar var det en position som många oroade sig för. Inte minst om vi skulle spela trebackslinje. Det tog dock inte lång tid innan firma Ousou-Grozdanic visade fin form. Mot slutet av vårsäsongen började defensiven se något skakigare ut och när Ousous avtal bröts för att möjliggöra hans flytt till Slavia Prag var den sportsliga ledningen tvungna att aktivt börja leta efter en ny mittback.

Sommarfönstret

Jonas Lindberg 6/10
Myggan hade ett skadefyllt sista år i Sirius och stod sedan utan klubbadress i ett halvår innan han skrev på för sin tredje sejour i Grönsvart. Hade tränat med laget ett par veckor under sommaren innan övergången blev officiell. Gjorde direkt avtryck med ett par riktigt fina insatser som resulterade i både mål och assist. En mångsidig offensiv kraft vars rutin och spetsegenskaper är ett välkommet tillskott till truppen. Känns betydligt tryggare och bättre än under sejouren 2018. Efter den fina inledningen pekar inte formkurvan lika tydligt uppåt längre men har en hög lägstanivå. Ser gärna att vi förlänger kontraktet inför nästa säsong.

Simon Alexandersson -/10
Haft för lite speltid för att betygsättas. Brages gamla skyttekung kom från Öster i somras där speltiden lyst med sin frånvaro. Kastades efter en-två träningar med laget in i andra halvlek mot Brage och stod, likt resten av laget, för en svag insats. Efter det har en krånglande vad hållit honom från spel bortsett från något kortare inhopp. Förstår värvningen från den sportsliga ledningens perspektiv, en lång och stark targetplayer är något som truppbygget saknat. Frågan är väl hur många fler minuter vi kommer få se av Simon Alexandersson i Grönsvart med tanke på hur skadehistoriken sett ut.

Filip Örnblom 5/10
Plockades in från Öster som ersättare till Ousou när denne försvann ner på kontinenten. Blev förvånad över att vi lyckades plocka en så pass ung men samtidigt rutinerad och komplett mittback från en seriekonkurrent. Med den blonda kalufsen på huvudet, det älgliknande löpsteget och det dominanta huvudspelet är det svårt att inte dra paralleller till Calle Nyström. Stått för ett par stabila insatser hittills och har även hunnit nicka in ett mål. En spelare som jag tror kan bli en nyckelspelare i defensiven kommande år.

Prince Isaac Kouame 3.5/10
Elfsborgslånet har inte gjort särskilt många minuter sedan han anslöt. Sägs besitta en enorm speed, vi får hoppas att han får fler chanser att visa upp sig under hösten. I matchen mot Västerås fick han dryga halvtimman på sig men lyckades, likt resten av laget, inte uträtta något.

Sammanfattning sommar

Värvningen av Filip Örnblom får ses som ett lyckat drag. Han har kanske inte hittat sin plats i laget helt ännu men på pappret är det en smart värvning. Trots sin unga ålder har han lång erfarenhet av spel i Superettan samtidigt som han är utvecklingsbar. Hans huvudspel är en spetsegenskap på offensiva fasta vilket vi saknat i truppen. Förvisso långt från lika komplett och skicklig som Ousou men ett smart val för framtida truppbygge. Ousou skulle oavsett lämnat efter säsongen, antingen för att slå sig in i Häckens A-lag eller för att säljas till en klubb utomlands. Nu lyckades den sportsliga ledningen få en slant för det brutna avtalet och investerade den i en etablerad Superettanback i rätt ålder som förhoppningsvis kommer fortsätta spela i Grönsvart ett par säsonger till.

Att Simon Alexandersson plockades in känns rimligt utifrån sett om man tänker sig att den sportsliga ledningen aktivt sökte efter en större offensiv pjäs för att på så vis kunna lösa våra offensiva bekymmer. Det är rätt typ av spelare för att komplettera truppbygget, frågan är bara om det är rätt spelare. Vilket såklart är svårt att avgöra då han spenderat lejonparten av sin tid i Grönsvart skadad och var även borta stora delar av vårsäsongen i Öster med en knäskada.

Jonas ”Myggan” Lindberg kom in i truppen i somras som något av en joker. Själv var jag initialt mycket skeptiskt till att plocka in en spelare som stått utan kontrakt i ett halvår. Som dessutom varit borta en lång period skadad och som egentligen inte heller var den spelartyp som truppen behövde. Vidare har jag aldrig varit så mycket av en nostalgiker när det kommer till gamla spelare. En del av mina supportervänner vill alltid plocka in något bekant ansikte, kanske just för att man vet vad man får, men jag tar hellre in en ny bekantskap i truppen. Hur som haver har Myggan onekligen varit en positiv injektion. I de första matcherna intog han en närmast fri offensiv roll, inte helt olik den Junes Barny hade under Myggans förra sejour i GAIS, men har sedan dess fått en mer fast plats i laget. Kämpar och sliter, vill ha mycket boll och är involverad i det mesta. Dessutom en mer rutinerad och lugn Myggan än tidigare. Till och med frisyren verkar se mer okej ut än tidigare. En bra värvning!

Betyg för den sportsliga ledningen: 4.5/10

Den sportsliga ledningens arbete får sammanfattningsvis ett godkänt betyg. Att man i stor utsträckning försöker hålla sig till den uttalade strategin att värva ungt och från närområdet samt lägre divisioner är positivt. Det tyder på att det finns ett långsiktigt tänk. Man har även lyckats knyta till sig ett par spelare som kommer bli ännu bättre men redan nu visar på fina kvalitéer som Adam Egnell och Victor Alexandersson. Vidare har man lyckats balansera upp den unga och orutinerade truppen med ett par spelare med många elitmatcher i benen som Malkolm, Myggan och Örnblom. På minussidan har vi att man spelade ett högt spel när man inte tog in ytterligare en renodlad forward i vintras och inte fullt lyckades göra det även under sommaren. Istället för att komplettera truppen med en renodlad nia har man skapat en märklig konkurrenssituation på ytterforwardspositionerna där vi redan har givna alternativ som är svåra att flytta på. Därför framstår t.ex det sena lånet av Prince Isaac Kouame från Elfsborg som direkt märkligt. Säkerligen en lovande och duktig spelare, men inte riktigt den spelartyp som GAIS är i behov av.  

Text: Axel Fälth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *