Så ser GAIS truppläge ut inför 2022

Spelaromsättning och GAIS har gått hand i hand under många års tid. Går det att göra något åt den och på sikt bygga ett mer homogent GAIS? I den här texten tar vi en titt på truppen och hur den kan tänkas se ut inför nästa år. Vilka blir kvar, vilka kan tänkas lämna och vilka blir viktigast för att bygga ett bättre GAIS på sikt? Med den här genomgången försöker vi reda ut frågetecknen.

Notera att artikeln är skriven utifrån premisserna att GAIS spelar i Superettan 2022. Skulle klubben tvingas spela division 1-fotboll nästa år lär förutsättningarna gällande trupp och spelarkontrakt förändras vilket kommer kräva en reviderad version av genomgången.

Målvakter

Mathias Karlsson – född 1995, kontrakt säsongen ut

Gjorde en godkänd första säsong 2020 med många höga toppar kombinerat med en del misstag men räddade GAIS i många matcher. Inledde årets säsong starkt men tyvärr har inte utvecklingen sett ut som man hade hoppats på och misstagen har varit för många. Satsar GAIS vidare på Karlsson som förstaval 2022?

Oscar Ekman – född 1998, kontrakt säsongen ut

Mathias Karlsson har varit given i målet vilket medfört att Ekman knappt fått spela alls i Grönsvart, några cup- och träningsmatcher undantaget. Fortfarande ung men lär behöva spela framöver om han ska utvecklas.

Erik Westgärds – född 2002, kontrakt över 2022

Målvakt från de egna leden som inte varit nära spel i Grönsvarts A-lag hittills. Född 2002 och kontrakt även nästa säsong gör att han förmodligen fortsatt blir kvar och är ett namn för framtiden. Är en utlåning aktuell?

Försvarare

Daniel Hultqvist – född 1998, kontrakt över 2022

Mittback från division 1 som fått spela lite men inte varit något förstaval. Gjorde ett vasst inhopp mot Öis och både har varit och är ett alternativ vid skador/avstängningar i startelvan. Lär bli kvar i GAIS och nästa säsong lär bli mer av ett rättvist prov för smålänningen.

Niclas Andersen – född 1992, kontrakt säsongen ut

Är inne på sin femte säsong i Makrillarna och även om det ibland på ett lite väl generöst sätt har strösslats med begreppet “kulturbärare” i GAIS-kretsar måste Andersén betecknas som en. Spelar stenhårt och känns som en viktig GAIS-gestalt både på planen och för klubben som sådan. Har fått hålla sig skadefri och har över lag gjort det bra som en av tre centrala försvarare i 3-4-3-formationen. Vore märkligt om Andersén inte är gaisare även 2022.

Filip Örnblom, född 1999, kontrakt över 2022

Sommarförvärv som kommit in i det relativt bra och får ses som ett alternativ för startelvan. Ger truppen tyngd på fasta situationer med sin storlek men har också stått för en hel del fina uppspel. Förmodligen en spelare att fortsätta bygga kring och som lär bli bättre och bättre med tiden.

August Wängberg, född 1993, kontrakt över 2023

GAIS nye kapten sedan årsskiftet och som ofta är vass oavsett var i backlinjen han får spela. Har varit i klubben länge och bidrar med det mesta på planen precis som utanför densamma i form av en genomsympatisk kille och representant för klubben. Har stundtals känts som att han varit på gränsen till för bra för Superettan men fick en ganska tuff inledning på 2021. Kritade bara för ett par veckor sedan på ett nytt avtal och är en nyckelspelare i det framtida GAIS.

Fredrik Martinsson, född 1997, kontrakt säsongen ut

Gjorde ett hyfsat avtryck under 2020 och är en kantspringare med framför allt offensiva kvaliteter. Lånats ut till Ljungskile under nuvarande säsong och givet att han trots allt fyller 25 nästa år och har utgående kontrakt talar nog inte jättemycket för att den förre Qvidingspelaren blir kvar i GAIS.

Emin Grozdanic, född 1999, kontrakt över 2022

Elegant försvarare som fått sitt riktiga genombrott som mittback efter att tidigare ha spelat både ytterback och wingback. En riktigt fin vänsterfot i kombination med följsamhet och bra spelförståelse gör Grozdanic till en av de mest givna gaisarna i startelvan och är kanske årets utropstecken. Känns som en ledare på sikt och frågan är om det inte vore aktuellt att förlänga Bergsjö-sonens kontrakt ytterligare redan nu.

Malkolm Moenza, född 1993, kontrakt över 2022

Ursprunglig urgaisare som via äventyr både i Dalkurd och utomlands är tillbaka i GAIS sedan början på året. Är i en bra ålder och utan att vara gammal är Moenza en av lagets mest rutinerade spelare. Våren var en besvikelse med prestationer av varierande kvalitet och en dumdristig utvisning men har under de senaste matcherna visat den höga klass som vi vet att majornakillen har i sig. Lär både bli kvar och bli viktig för GAIS framtid.

Mittfältare

Joackim Åberg, född 1998, kontrakt över 2024

Spelskicklig mittfältare som visat prov på spetskvaliteter både under fjolåret och innevarande säsong. Var duktig under våren och kändes som ett riktigt genombrott var på väg men har tyvärr dragits med skadeproblem under hela sommaren och gör fortsatt så. Har fortfarande sin bästa tid framför sig och kommer bli kvar.

Nikola Ladan, född 1993, kontrakt säsongen ut

Kom till klubben som lite av ett prestigeförvärv när han handplockades från Degerfors av Stefan Jacobsson efter duons tid tillsammans i Värmland. Har tyvärr inte alls levt upp till de relativt höga förväntningarna och fick länge många chanser men känns nu cementerad på bänken. Givet insatserna på planen och en förmodligen ganska hög lön i sammanhanget skulle det förvåna om Ladan blir kvar på GAIS-gården.

Viktor Alexandersson, född 1998, kontrakt över 2022

“Viggo” har lidit en del av skadeproblem under sommaren men bortsett från det varit frekvent förekommande i startelvan. Den förre Lindome-spelaren har fina offensiva kvaliteter och kan spela både i en ytterforwardsroll och på det centrala mittfältet. Har haft lite bekymmer med att omsätta spelskickligheten i poängproduktion men har gjort en fullt godkänd debutsäsong och lär utan några större tvivel bli kvar i GAIS.

Adnan Maric, född 1997, kontrakt över 2022

Landade in i ett sargat GAIS under sommaren 2020 och höll utan att överdriva allsvensk klass direkt. Är fysiskt en väldigt bra tvåvägsspelare och kan därutöver både göra mål och bidra offensivt. Var kanske den största anledningen till att GAIS klarade kontraktet ifjol. Tråkigt nog har 2021 mest cirkulerat kring Maric skadeproblem och lär vara tillbaka först nästa år. Är en klasspelare på den här nivån när han är frisk och givet skadeproblemen lär det inte vara aktuellt med klubbyte i vinter.

Adam Egnell, född 2000, kontrakt över 2022 (optionsår över 2023)

Tekniskt skicklig mittfältare som blivit bättre och bättre under året. Leder GAIS interna poängliga och är given på mittfältet. Lär inte vara ointressant för klubbar högre upp i seriesystemet på sikt men frågan är om inte ytterligare tid och förtroende i Grönsvart vore en bra idé innan östgöten tar nästa steg.

Nuha Jatta, född 2003, kontrakt över 2023

Talangfull innermittfältare som trots att han bara är 18 år nu är inne på sin tredje seniorsäsong i Grönsvart. Har inte riktigt fått sitt genombrott ännu men har på sistone spelat en hel del i Superettan. Behöver kanske växa till sig lite rent fysiskt men framstår som en spelare som klubben tror mycket på för framtiden.

Boris Lumbana, född 1991, kontrakt över 2022

Är kort och gott en nyckelspelare i GAIS och i och med Maric skadefrånvaro en i princip unik spelartyp i truppen som både ger fysisk stadga och trygghet med boll på innermittfältet. Är vicekapten och i matchen mot VSK syntes när han inte spelade hur beroende laget är av Lumbana. Förlängde nyligen kontraktet och kommer bli viktig 2022.

Aiden Harvey, född 1998, kontrakt säsongen ut

Ytterspringare som tyvärr haft stora skadeproblem mer eller mindre frekvent sedan han flyttades upp till A-truppen inför 2018. Har bara gjort två inhopp i Superettan 2021 och det känns ovisst om Harveys framtid blir grönsvart.

Youssef Fayad, född 2001, kontrakt över 2022

Offensiv talang som flyttades upp inför årets säsong sedan han gjort det riktigt bra i U19-laget och öst in mål där. Har inte varit aktuell för startelvan hittills och lån med tillhörande speltid vore nog ett bra alternativ för att låta 20-åringen utvecklas framöver.

Harun Ibrahim, född 2003, kontrakt över 2023

Kom från Angereds BK inför 2021 och var en spelare som GAIS lyckades nypa i konkurrens med andra klubbar. Har visat prov på offensiv spets i flera inhopp men tyvärr varit skadad under sommar och höst. En spelare för framtiden som kanske inte är allt för långt från speltid i GAIS framöver.

Johan Andersson, född 1995, kontrakt över 2022

Lojal spelartyp som initialt användes som ytterforward men har mer kommit till sin rätt som wing- eller ytterback. Löpstark och bra i försvarsspelet men poängproduktionen är hittills för blygsam. Framstår som uppskattad av tränarstaben och bör bli kvar.

Jonas Lindberg, född 1989, kontrakt säsongen ut

Ett direkt lyckat sommarförvärv som gör sin tredje sejour hos GAIS och har överraskat positivt. Har fina fötter, blick för spelet i kombination med att vara något av en ledargestalt. Är faktiskt äldst i truppen och har varit viktig på alla plan för GAIS under säsongen. Har utgående kontrakt men förmodligen passar det både klubben och Lindberg bra med en förlängning.

Anfallare

Julius Lindberg, född 1999, kontrakt över 2023

Gjorde succé under sin debutsäsong ifjol och förlängde kontraktet med tre år i vintras. Är individuellt en av de skickligaste spelarna i truppen med fina fötter som även är duktig på små ytor och en relativt bra målskytt. Efter en tung vår är han nu given i startelvan även om det nog finns mer att hämta i den förre Qvidingspelaren. Stor potential och lär med stor säkerhet bli kvar.

Richard Yarsuvat, född 1992, kontrakt säsongen ut

Haft en becksvart säsong på grund av skadeproblem fram tills han på egen hand såg till att GAIS vände på derbyt mot Öis i förra veckan. Är truppens bästa boxspelare och gör förmodligen runt tio mål om han får vara skadefri och spela en hel säsong men samtidigt är frågan om Yarsuvat är den forwardstyp som verkligen passar optimalt för det sätt GAIS avser spela på. Lär bli en fråga om lön, eventuella andra anbud och fysisk status när det kommer till en fortsättning i GAIS. Spontant känns det som 50/50.

Prince Isaac Kouame, född 2000, kontrakt säsongen ut (lån)

Ett kvart i tre-lån från Elfsborg som fått agera inhoppare med ojämna mellanrum. Inget ont om Prince men det går att fundera på varför GAIS tog in honom när man trots stor forwardsbrist inte låtit honom spela i någon rimlig utsträckning. Känns som en i raden av kortsiktiga (höst-)anfallslösningar hos GAIS de senaste åren och efter november lär vi inte se mer av Kouame i Grönsvart.

Michael Kargbo, född 1999, kontrakt över 2022

Visade direkt spetskvaliteter när han var bäst på planen i segern mot VSK på Nya Ullevi i våras. Går förmodligen att få ut mycket av honom men innan skadorna började gäcka den förre Värnamo-spelaren syntes också viss valpighet och en blick för spelet som kan vässas. Ung och förhoppningsvis utvecklingsbar. Lär bli kvar.

Julius Johansson, född 2000, kontrakt säsongen ut (option över 2022)

Var relativt delaktig under förra säsongen och sköt bland annat definitivt kvar GAIS i superettan med segermålet mot Dalkurd i sista omgången. Inte alls lika involverad i år och har mestadels spenderat tid på lån i Qviding. Har mycket fart i sig men det känns i nuläget ovisst om Johansson blir del av 2022 års trupp.

Daniel Sterner, född 1996, kontrakt över 2022

Gjorde en vass försäsong och kryddade det med mål i premiären. Därefter har det gått tyngre för stockholmaren som både varit skadad en del och haft det tufft med målskyttet när han väl fått chansen. Är förmodligen en spelartyp som passar GAIS sätt att spela fotboll med sin löpstyrka och som man tror på från den sportsliga ledningen men det behövs mer omfattande poängproduktion under 2022 för att bli kvar i GAIS på sikt. Nästa år blir ett riktigt test.

Simon Alexandersson, född 1992, kontrakt säsongen ut

Kom från Öster i somras och är truppens enda riktiga storväxta forward med tyngd. Hann tyvärr knappt debutera innan han hamnade på skadelistan och mycket talar nog för att Alexandersson aldrig lär göra ett särskilt stort avtryck i GAIS-historien utan lär lämna efter säsongen.

Donat Zejnullahu, född 2003, kontrakt över 2022

Gjorde sin debut i Superettan när han var med och säkrade segern i slutminuterna mot Öis i derbyt men har varit med i truppen en hel del på slutet. Givet hans ålder är det här en spelare som förhoppningsvis kan etablera sig i GAIS på sikt med sin bästa tid framför sig.

Text: Linus Ahlgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *