Så går GAIS vidare med truppbygget inför 2022

I och med degradering och ett intäktsbortfall på åttasiffriga belopp inför 2022 står det klart att det, ännu en gång, väntar nytt truppbygge och förmodligen stor spelaromsättning. Efter torsdagens klubbmöte står det klart att GAIS trots allt har närmare ett tiotal kontrakterade spelare inför ettan södra. Vi bjuder här på en genomgång av de resterande spelarna som nu står utan kontrakt – hur sannolikt är det att de blir kvar och vilka bör GAIS satsa på att behålla?

Vi har utifrån bedömningarna graderat sannolikheten att respektive spelare stannar enligt följande:

Blir med stor sannolikhet kvar
Blir troligtvis kvar
50/50
Lämnar troligtvis
Lämnar med stor sannolikhet

Mathias Karlsson

Efter en bra förstasäsong blev 2021 tyvärr ett rejält misslyckande för Karlsson och antalet misstag från honom är en bidragande orsak till att GAIS inte räckte till. Lär förvisso inte vara särskilt het för elitklubbar men både för GAIS och hans egen del känns förlängning inte stekhett. Aktuellt för GAIS att leta en mer rutinerad målvaktstyp?

Bedömning: Lämnar med stor sannolikhet.

Oscar Ekman

Trots Karlssons dalar har Ekman knappt fått spela någonting. Omöjligt att bedöma hans kvalitet men bristen på speltid vittnar inte om något större intresse från GAIS.

Bedömning: Lämnar troligtvis.

Niclas Andersén

En av de som varit i GAIS längst och även om han inte har en skyhög högstanivå håller han för superettan och bidrar med mycket fysisk kamp och inställning. I en bra ålder och GAIS vill nog gärna behålla. Blir säkerligen, som i så många andra fall, en fråga om lön men känns ändå logiskt om Andersén fortsätter vara en del av stommen.

Bedömning: Blir troligtvis kvar.

Malkolm Moenza

En ytterback som har hög klass i sig men utöver en bra formtopp under sensommaren och hösten har det här inte blivit vad man hoppats på. Har förvisso en lång GAIS-bakgrund men här kan man gissa att det finns ett ganska tjockt lönekuvert med GAIS-mått mätt. Är säkerligen attraktiv för andra klubbar i superettan och förmodligen inte allra högst prioriterad av GAIS givet alternativ och omständigheter.

Bedömning: Lämnar troligtvis.

August Wängberg

Gjorde sin mest misslyckade säsong i Grönsvart hittills i år och en del frågetecken har satts kring om han är rätt person för att bära bindeln. Samtidigt är det inte mer än ett år sedan som allsvenskan kändes rimlig för Wängberg. Är en viktig gaisare och får han spela ytterback är han alldeles för bra för division 1. Känns trots allt inte omöjligt att han skulle kunna tänka sig att vara lojal och försöka spela klubben tillbaka till elitfotbollen. Lär vara högprioriterad från klubbens sida.

Bedömning: Blir troligtvis kvar.

Filip Örnblom:

Sommarförvärv som inte direkt blommat ut. Bra på huvudet och haft en del fina uppspel men petad under senhösten när GAIS stred som mest för att hänga kvar. Här är det också en fråga om lön och andra erbjudanden. Troligtvis inte stekhet på marknaden men inte heller en av de viktigaste spelarna för truppbygget. Kan Örnblom tänka sig division 1?

Bedömning: 50/50.

Fredrik Martinsson

Gjorde inget egentligt avtryck under 2020 medan han under året varit en av ettans bästa ytterbackar under sin utlåning till Ljungskile SK. Vore sportsligt förmodligen ett bra alternativ rent kvalitetsmässigt men hur stark är relationen mellan GAIS och Martinsson? Skulle GAIS dessutom säkra upp August Wängberg känns Martinsson än mindre aktuell.

Bedömning: Lämnar troligtvis.

Johan Andersson

Mycket spring och slit på planen måste man ge Andersson. Men så mycket mer än så fick vi aldrig se från den förre djurgårdaren i Grönsvart. En lönepost GAIS gärna blir av med och allt talar för att vi sett det sista av honom i GAIS.

Bedömning: Lämnar med stor sannolikhet.

Aiden Harvey

Skadedrabbad under många år och tyvärr har vi fått se väldigt lite av Harvey de senaste åren. Svår att bedöma men kanske är det dags för en ny klubb och nystart för ytterspringaren

Bedömning: Lämnar troligtvis.

Boris Lumbana

En spelare som det är svårt att få grepp om. Har egenskaper som saknas helt i truppen i övrigt och kan vara riktigt bra men präglas också av ojämnhet. Skulle förmodligen dominera i division 1 men frågan är vad han själv vill. Kan säkert få ett kontrakt i superettan men man kan också fundera kring om han är värd en relativt stor del av GAIS lönekaka som skulle bli fallet.

Bedömning: Lämnar troligtvis.

Joackim Åberg

Tyvärr skadad en del under året och genombrottet fullt ut väntar vi fortfarande på. Samtidigt har han relativt bra kvaliteter och i söderettan kan de nog synas än mer. Lär inte vara superdyr.

Bedömning: Blir med stor sannolikhet kvar.

Jonas Lindberg

Finurlig och tekniskt skicklig fotbollsspelare som får ses som en av väldigt få lyckade värvningar de senaste åren. Gjorde inte mängder av poäng men skulle rimligtvis bli en av seriens bästa mittfältare i ettan. Har dessutom bidragit med kravställning på ett sätt som GAIS tycks ha saknat. Ålder och att GAIS lär vara angelägna om ”Myggan” talar för en förlängning, kvaliteten och lönekuvertet talar emot. Man kan anta att här blir det till slut upp till Lindberg själv.

Bedömning: Lämnar troligtvis.

Jesper Brandt

Är klar för spel i Utsikten 2022.

Michael Kargbo

Inledde säsongen utmärkt. Avgjorde hemmamötet mot VSK och stängde säsongen med en tjusig kvittering i kvalet. Däremellan har Kargbos säsong mest präglats av skador och valpighet på planen. Har individuella kvaliteter för både ettan och superettan men behöver skolas. Givet skadehistoriken känns det inte så troligt att någon klubb i elitfotbollen hugger. Är inte löneanspråken för höga kan vi nog få se mer av Kargbo i GAIS.

Bedömning: Blir troligtvis kvar.

Nikola Ladan

Här har vi en spelare som skulle bli en av seriens bästa mittfältare men istället blivit det mesta utom just det. Tyvärr för Ladans och GAIS del har det här varit två direkt misslyckade år. Hade inte blivit kvar om GAIS vunnit kvalet och nu är det än mer definitivt.

Bedömning: Lämnar med stor sannolikhet.

Adnan Maric

Att skicka upp en av seriens bästa mittfältare som striker var en av många dumma idéer under GAIS-året 2021. Att Maric sedan missade mer än hälften av säsongen på grund av operation gjorde det än värre. När han är frisk håller han för allsvenskan. Någon sorts rehabperiod vore väl GAIS enda hopp men hög lön och framför allt spelarkvaliteten gör det mycket svårt att se Adnan Maric spela i divison 1.

Bedömning: Lämnar med stor sannolikhet.

Ricky Yarsuvat

Skador var det, ja. Ytterligare en spelare som, vad det verkar, aldrig blev fullt fit och säsongen handlade om lång frånvaro. När han väl var tillbaka matchades han sparsamt och frågan är hur intresserade den sportsliga ledningen varit av att behålla Boråssonen. Samtidigt är det en spelartyp som, när han är frisk, gör mycket mål och i tredjedivisionen har klass för att göra 15–20 st. Har öppnat för att själv stanna. Skadehistoriken, eventuellt intresse från andra klubbar och löneanspråk talar emot en förlängning medan spelartypen och kvaliteten talar för.

Bedömning: Lämnar troligtvis.

Simon Alexandersson

En forward som aldrig riktigt fått det att flyga efter en succévår i Brage för ett gäng år sedan. Skadad efter något träningspass i GAIS och kändes då som en praktfull floppvärvning. Visade sedan under hösten trots allt att han kan göra stor nytta och tryckte in fem mål på ett fåtal matcher. Möjligen aktuell för bottenklubbar i superettan men inte så mycket mer. Skulle säkert göra en del mål men är det här GAIS ska dumpa pengapåsen?

Bedömning:
Lämnar troligtvis.

Daniel Sterner

Succévår i svenska cupen och matchvinnare i premiären följdes av… ja, inte så mycket mer. Skador har legat stockholmaren i fatet men av det vi fick se under 2021 finns inga större skäl att anta att han håller för superettan hittills. Division 1 skulle förmodligen göra honom gott och har gissningsvis ingen jättelön.

Bedömning: Blir med stor sannolikhet kvar. 

Text: Linus Ahlgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *