Gästkrönika: Tack Jonas

Det har gått två dagar sedan Jonas Andersson och Jonas Östergaard meddelade att de lämnade GAIS styrelse. På sociala medier går diskussionen varm huruvida det är rätt att Jonas Andersson lämnar. Undertecknad var själv tveksam initialt. Men ju fler timmar som går från pressmeddelandet desto mer sunt framstår Ordförande Anderssons beslut. Min tveksamhet grundar sig snarare i en rädsla för vem som ska tillträda än en vilja att behålla Andersson för hans fina insats som ordförande. Som ordförande har man det yttersta ansvaret för en förening och för en styrelse. Hur mycket Andersson än försöker trycka på att han ej är sportsligt ansvarig så går det inte komma ifrån att han är den ytterst ansvarige. 

Jonas Andersson har på många sätt varit en bra ordförande och jag är övertygad om att han har jobbat stenhårt för att göra GAIS bättre. Dock räcker det inte alltid i en elitförening. I en elitförening måste man ibland ta obekväma beslut. Med det menar jag inte att man måste sparka en tränare i rätt tid utan att man ibland måste säga nej till människor. I en elitförening, som GAIS ändå har som ambition att vara, kan man inte alltid vara människor till lags. Beslutet att låta Häcken sälja Aiham Ousou är utan tvekan en stor anledning till varför GAIS inte spelar elitfotboll 2022. Har man skrivit ett kontrakt med GAIS, lånekontrakt likaså, så får man som spelare räkna med att fullfölja det. Att låta Ousou gå för att han och Häcken fick ett bra anbud är inte okej. Det var snällt mot Ousou och Häcken. Men styrelsens förpliktelser är gentemot GAIS som förening. 

Jag vill jämföra med när Victor Edvardsen i Degerfors gick ut i medierna för att klaga på att Brukslaget vägrade sälja honom. Degerfors sportchef svarade NWT: 

– “Så länge inte Degerfors får pengarna vi vill ha så släpper vi honom inte, det spelar ingen roll om han gnäller i tidningen”. 

I GAIS under Jonas Anderssons styrelse så hade Victor Edvardsen fått lämna? Jag kan inte se det på något annat sätt. Personligen tycker jag att Degerfors gjorde helt rätt. Så ska en elitförening agera. Självklart ska spelare må bra. Men en styrelse svarar främst för att föreningen ska må bra och vara välfungerande. Har vi knutit oss till en spelare och räknar med honom i vår organisation så kan han inte räkna med “snällhet” från oss ifall han vill lämna. Det är kanske tufft, men så fungerar en elitförening. På den punkten tycker jag att GAIS skötts dåligt under Jonas Andersson. 

Utöver det har jag varit besviken på kommunikationen från GAIS sida. Om man inte har varit inbiten så har man knappt märkt att GAIS fått spela fotboll inför publik under hösten. Marknadsföringen har varit så gott som obefintlig. På sociala medier fick fans ta reda på huruvida kvalet mot Dalkurd var flyttat eller ej. Inför hemmamatchen i kvalet marknadsförde Gårdakvarnen matchen innan GAIS gjorde det. På den punkten måste GAIS bli bättre. Det duger inte att kommunikationen brister säsong efter säsong. Jag vill dock förtydliga att jag tycker att de ideella krafterna på gais.se har gjort ett bra jobb i år. Matchrapporter, intervjuer och införrapporter har hållit en hög nivå under säsongen. 

Kommunikationen som basuneras ut är dessutom ofta tvivelaktig. Inför bortamatchen mot Helsingborg släppte GAIS ett uttalande där de berättade vad spelarna och ledarna pratat om på ett internt möte. Inte okej mot Stefan. I uttalandet skrev GAIS att de hade fullt förtroende för Stefan och att han satt säkert. Tre matcher senare fick han gå. Varför skriver GAIS i sådana fall ett sådant uttalande? Det är så tveksamt agerat så att det inte räcker med en skämskudde. 

Den nya ordföranden och den nya styrelsen måste bli bättre på att sköta GAIS som en elitförening. GAIS måste börja andas professionalitet igen. Dessutom måste kommunikation och marknadsföring skötas mer professionellt. På dessa punkter har GAIS misslyckats år efter år. Det framstår helt ofattbart. Jonas Andersson har som ordförande fått GAIS ekonomiskt stabila. För det tackar jag honom. Jag har förstått att han har lagt ner oändligt med timmar för att jobba med GAIS ideellt. För det är han värd respekt. Jag tycker att han ska gå rakryggad på Gamla ullevi i framtiden. Men jag tycker ändå att han gör rätt i att lämna över taktpinnen nu. Vi får hoppas att det blir en bra person som tar över. 

Tack för din tid i GAIS Jonas. 

Text: Tobias Hurtig

4 thoughts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *