Gustav Lundgren: Nu är det GAIS som gäller

Det skulle dröja länge innan GAIS första nyförvärv för säsongen 2022 presenterades – förvisso fick vi se några viktiga förlängningar under mellandagarna, men det var den 20:e januari som årets första riktiga veckoslut blev verklighet. Högeryttern Gustav Lundgren, närmast från Onsala skulle få äran att bära den grönsvarta tröjan. 11mars.se fick en pratstund med honom.

Det känns kanonbra att ha kommit till GAIS, det är ju stora skillnader från var jag har varit tidigare. Allt med träning, hur mina dagar ser ut och framförallt hur stort intresset är runt omkring. I Onsala tränade man tre-fyra gånger i veckan, medan det är sju som gäller nu, fördelat på både förmiddagar och eftermiddagar. Kroppen har ändå tagit det rätt bra, det känns som man har fått en bra start.

Utanför fotbollen så studerar yttern en yrkesutbildning till Account manager digital solutions.

Det är till säljare med inriktning på digitala lösningar kan man säga. Tvåårig och mycket på distans, det passar mig rätt bra. Man vet aldrig vad som händer under de kommande åren nu.

Lundgren kommer närmast från Onsala som sagt – en klubb som man som gaisare fått bekanta sig med de senaste åren. Både innermittfältaren Joackim Åberg och huvudtränare Fredrik Holmberg kom därifrån. Det är ingen slump att Lundgren nu signar för GAIS.

Jag har ju haft kontakt med Fredrik sen han lämnade Onsala. Han var spelande tränare under de första åren jag var där och sedan så var han bara tränare. Han var och kollade mycket på matcher under fjolåret och han pratade om vad jag behöver göra för att ta mig till den nivån som GAIS är på, så det är klart att han har stor del i att jag kommer hit.

Han verkar omtyckt av flera spelare, Holmberg. Vad är det som gör att spelare gillar att jobba med Fidde?

Han är väldigt genuin och en väldigt härlig människa att vara runt tycker jag. Han har en bra balans i det här med att man kan vara kompis och skratta, och när det är dags att ryta till och ställa krav.

Han verkar nästan lite väl snäll, utifrån?

Alltså, han är ju väldigt snäll. Men han har med sig ifrån sin egen spelarkarriär att vara en kravställare – så var det redan i Onsala och jag märker att det har utvecklats ännu mer i GAIS.

Holmberg fick förtroendet som huvudtränare, först under de sista matcherna av fjolårs-säongen efter att Stefan Jacobsson arbetsbefriades – och sedan kommunicerades det ut strax innan jul att ”Fidde” är den som ska leda GAIS år 2022. Han har ju hittills bara lett GAIS ett fåtal matcher och det har för oss supportrar varit svårt att sätta fingret på hur atleterna kommer att uppträda med honom som tränare.

I Onsala när jag hade Fredrik så har det varit väldigt mycket fokus på bollinnehav och så där, men den första bilden jag har fått här i GAIS är att det är lite mer direkt, lite rakare än hur vi jobbade i Onsala. Vi ska vara jävligt jobbiga att möta, inte bara stå och rulla runt bollen i backlinjen – det är inte så jobbigt att möta ett sånt lag utan snarare så ska vi försöka attackera så mycket vi bara kan. Spelar de en pass bakåt så ska vi vara med och flytta upp laget. Det känns som att det är rätt väg att gå. Sen ska vi inte vara det laget som tjongar, men vi ska leta passningen framåt istället för den säkra passningen hemåt.

Lite av den varan fick vi se emot Oddevold i årets första träningsmatch – lite rakare, lite snabbare mot mål.

Det var väl en sådär match i ärlighetens namn, det märktes att vi inte var riktigt samspelta. Men trots allt positivt att vi skapade mycket målchanser i första halvlek, vi skapar väl egentligen mer än dem där. Sen blir det ju lite som det blir där när de har en period där de är bättre och dessutom effektiva. Andra halvleken blev mer av en transportsträcka.

Ledare är enligt många något som saknats i GAIS de senaste åren, inte minst ifjol efter tappet av Calle Nyström. I Gustav Lundgren får grönsvart in Onsalas föredetta kapten.

Jag har varit kapten under de två senaste säsongerna. Jag skulle säga att jag är en ledare – men kanske inte den här typiska som skriker högst, utan snarare genom att leda vägen och visa på fotbollsplanen.

Som jag har förstått det så har du spelat högerytter i Onsala, är det på den positionen vi ska räkna med att se dig i GAIS också?

Jag är rätt flexibel egentligen, har spelat på de flesta positionerna på mittfältet i Onsala men det är som högerytter jag trivs bäst och det är där jag tror ”Fidde” ser mig också. Sen vet man aldrig ifall det blir skador och så där på andra positioner.

Den 190 centimeter långa yttern lämnar efter sex framgångsrika säsonger Onsala BK.

Det har varit i flera år nu som många klubbar hört av sig, mest i division ett. Det är väl ingenting som känts riktigt rätt samtidigt som jag har trivts väldigt bra där jag har varit. Jag har väl hoppats att jag skulle få chansen på en ännu högre nivå än ettan, nu blev det ju ettan ändå men det känns nästan som det är på gränsen till att vara högre ändå eftersom det är GAIS. Det känns jättebra och utvecklande för mig att komma vidare, inte bara som fotbollsspelare utan även som människa.

Som född och uppvuxen i Onsala har Gustav haft nära till elitklubbarna i Göteborg under hela tiden, men det är aldrig något som mynnat ut i något supporterskap.

Jag har inte gått jättemycket på fotboll här, det är väl ifall det har varit stormatcher och så som man har varit på plats. Annars har jag mest följt fotbollen utomlands. Är det något lag jag följt lite extra i Sverige så är det Malmö, särskilt under deras europaframgångar. Men det är inget större så – jag har väl varit på kanske fem matcher totalt.

Det ska bli kul att möta dem nu nästa vecka med GAIS, vi mötte ju dem med Onsala i fjol också, då ställde de upp med bästa laget vilket vi inte riktigt hade förväntat oss. Vi hade 1-2 i halvtid, sen rann det iväg till 1-5 i andra.

Victor Andersson blev målskytt då, en annan onsalakille som gjort succé i divison två. För hans del blev det en flytt till allsvenska Värnamo.


Han är en av många i det gamla laget som jag växt upp med, så det har varit en jävligt rolig resa att göra med honom och flera av ens närmsta vänner i Onsala, att ta klubben från fyran till tvåan. Men nu är det GAIS som gäller!

Gustav Lundgren

Född: 18 april 1995
Bor: Kungsbacka
Tittar på: Mycket fotboll och amerikansk fotboll.
Lyssnar på: Mycket svenskt. Veronica Maggio, Petter, en del Håkan.
VAR – ja eller nej: Nej
Pyroteknik – ja eller nej:
Ja
4-4-2 eller 3-4-3: 4-4-2
Långsida eller kortsida: Kortsida
Trumma – ja eller nej: Ehhh…nej.
Radio Rantorget eller Tutto Balutto: Radio Rantorget, jag får börja lyssna mer nu!

Text: Mathias Axelsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *