Bortareseguiden

Nytt år, nya möjligheter. GAIS långa vandring tillbaka mot elitfotbollen är i sin linda och det är dags för alla grönsvarta att blicka framåt mot den kommande säsongen i Ettan Södra. Det finns inte mycket positivt med en degradering men personligen tycker jag att det ska bli ganska skönt att slippa uppleva ännu en säsong i Superettans bottenträsk med själlöst motstånd som AFC och Brommapojkarna. Inte för att jag är så säker på att det kommer bli roligare i Ettan men man kan väl i alla fall få försöka intala sig det för att lindra smärtan lite? För att fördriva tiden i väntan på att säsongen ska dra igång har jag tagit på mig uppdraget att helt subjektivt betygsätta våra bortaresor den kommande säsongen. Betygsättningen utgår från en rad olika parametrar, t.ex lagens historia, hemort, fotbollskultur och mitt egna omväxlande lynne. Tag fram kalendern och pennan. Håll i hatten, nu kör vi!

BK Olympic
BK Olympic kommer från Lindängen, ett av Malmös klassiska miljonprogramområden som inte bara är födelseort åt BK Olympic utan även celebriteter som Patrik Ekwall och Peder Mangs. Laget vann under 2021 Divsion 2 Södra Götaland och är nu redo för sin första säsong i Ettan. Olympic hann knappt torka pommacen ur mungiporna vid uppflyttningsfesten innan det stod klart att föreningen inlett ett officiellt samarbete med Malmö FF i syfte att bli någon typ av B-lag där MFF kan testa sina yngre förmågor som inte riktigt är redo för elitfotbollen. Ännu ett av den moderna fotbollens offer, det är väl bara en tidsfråga innan alla storstadslagen i Allsvenskan har ett B-lag i Superettan eller Ettan. Knappt ett ord har nämnts i svensk sportpress om det här men hade det skett i Stockholm hade man kunnat ge sig på att det hade blivit en jäkla massa tjafs. Malmö är hur som haver en trevlig stad så här kan vi snacka bra bortaresepotential. Likt övriga matcher i Malmö-Lund-området plussar vi dessutom på närheten till Köpenhamn. Laget spelar vanligtvis på Lindängen IP (väl värt en bildgoogling), en idrottsplats som får håret i nacken att resa sig i välbehag hos de mest inbtina groundhoppingfantaster. Oklart dock om Lindängen IP ens håller för spel i Ettan. Preliminärt speldatum är en tisdag i augusti vilket drar ner betyget något, hade det hamnat på en helg skulle vi snudda på ett toppbetyg.

Bortaresebetyg: 6/10

IFK Malmö
IFK Malmö, eller Di Gule som laget kallas i folkmun, är ett av svensk fotbolls klassiska lag som fallit i glömska och mörker efter över ett decennium utanför elitfotbollen. På 60-talet var Kanariefåglarna från Malmö till och med i kvartsfinal i Europacupen där man dock åkte på stryk mot Rapid Wien. Sedan laget åkte ur Superettan 2003 har man varit nere och vänt i division 4 men är alltså sedan 2020 tillbaka i Division 1. En gång i tiden kunde derbyna mot Malmö FF dra upp mot 20.000 åskådare men efter årtionden av sportslig motgång och av att bli ständigt motarbetade av Di Blåe och kommunen så återstår bara närmast sörjande som följer laget. Det finns många lager i den gamla rivaliteten med MFF, bland annat sägs det att IFK var delaktiga i att få Malmö FF diskade från Allsvenskan 1936, detta pga att man bröt mot amatörreglerna något som IFK Malmö ska ha rapporterat till förbundet. Dåligt tycker 11mars-redaktionen, golare har inga polare. Äldre och minnesgoda gaisare minns säkerligen sista omgången i serien 1980 när GAIS trots seger borta mot IFK Malmö förlorade den Allsvenska platsen till ÖIS som hade samma målskillnad men fler gjorda mål.

Di Gule spelar sina matcher på fina gamla Malmö Stadion vilket gör att man som bortasupporter bjuds på ett smörgåsbord av uppladdningsmöjligheter, jag röstar för en falafel på Jalla Jalla på Bergsgatan följt av ett gäng pilsner på Möllan och därefter en stärkande promenad till stadion. Eller om vädret tillåter, en liten ölpicknick i Pildammsparken. Är man på riktigt gott humör åker man ner en dag i förväg och spenderar kvällen på andra sidan sundet, en bättre uppladdning inför en bortamatch än en rökig bodega i Köpenhamn har jag svårt att föreställa mig. Eftersom matchen ska spelas lördagen den 11 juni så lutar det i alla fall för en fredagskväll på andra sidan sundet för min del.  

Bortaresebetyg 9/10

Lunds BK
Som gammal lundastudent är det svårt att inte bli nostalgisk över tanken på att få se GAIS spela fotboll i min gamla hemstad. Lund är en stad rik på vackra byggnader, historia och handbollslag men någon fotbollsstad är det i ärlighetens namn inte. Det är faktiskt förvånande hur en stad av den storleken aldrig kunnat ha ett lag i eliten. Det närmsta man varit är en andraplats i Ettan och en efterföljande kvalförlust mot Värnamo 2012. ”Krubban” som laget också kallas har dock fostrat flertalet fina fotbollsspelare, bland annat Martin Dahlin, Roger Ljung och GAIS-bekantingen Dardan Rexhepi. Lunds BK spelar sina hemmamatcher på Klostergårdens IP, arenan byggdes om 2014 och är i Ettan-mått en riktigt fin sådan. Ett stenkast från Klostergården ligger Stadsparken, en av Lunds vackra parker där det traditionella Valborgsfirandet sker. Min förhoppning inför säsongen var att fotbollsgudarna skulle ge oss bortamatchen mot Lunds just på Valborg, men så blev det såklart inte. Istället är det först i näst sista omgången i slutet av oktober som grönsvart får besöka den anrika universitetsstaden vilket drar ner betyget. Om man får drömma lite så lever hoppet om en uppflyttning sent in på säsongen och då kan jag kan tänka mig få trevligare städer än Lund att få ladda upp inför ett avgörande i. Precis bredvid Klostergården ligger även Korpvallen där jag själv spelade två-tre korpmatcher innan mitt lag blev utslängt från serien på grund av upprepade slagsmål, men det är en helt annan historia.

Bortaresebetyg: 6/10

Torns IF
Fem kilometer norr om Lund ligger det lilla samhället Stångby där Torns IF spelar. Lejonparten av föreningens historia har skett långt ner i den skånska fotbollsmyllan men sedan 2018 spelas det Ettanboll på Tornavallen, en idrottsplats som verkligen osar breddfotboll. Torns kanske största avtryck på svensk fotboll är lagets twitterkonto som gjort sig populärt med självdistans och humor. Många blåvita verkar gilla kontot efter att Torns tog emot IFK i en kvalmatch till Svenska Cupen för några år sedan, något som direkt gör att man hamnar på minus hos mig.
Själv har jag bara varit i Stångby en gång, efter en synnerligen blöt kväll i Lund tog jag fel buss och vaknade till i lagom tid för att hoppa av i Stångby någon gång vid tresnåret på natten. Hur jag kom hem därifrån minns jag inte men det är hittills mitt enda möte med orten och jag ser fram emot att stifta närmare bekantskap med Tornavallen när Grönsvart kommer på besök en lördag i augusti.
Om kioskerna dessutom erbjuder samma meny som för någon vecka sedan lär Torns IF kunna dryga ut klubbkassan när Gårdakvarnen kommer på besök.

Bortaresebetyg: 7/10

Ängelholms FF
Säsongen 2011 låg Ängelholms FF i toppen av Superettan och nosade länge på den allsvenska kvalplatsen. I slutändan fick man se sig omsprungna av GIF Sundsvall och sedan följde en lång sejour i Superettan där blandade och gav, såväl sportsligt som ekonomiskt. 2016 hamnade laget toksist i Superettan och konkurshotet hängde som ett mörkt moln över föreningen som begärde konkursansökan två dagar innan julafton. I januari 2017 meddelades dock att klubben klarat sig undan konkursen. Sedan dess har laget hunnit åka ur Ettan Södra för att inför säsongen 2022 återigen ta klivet upp från Division 2 Västra Götaland som man vann tämligen komfortabelt med bland andra mannen med fotbollsveriges mest omsjungna tandrad i anfallet, Johan Oremo. De senaste matcherna mot Ängelholms FF i Superettan 2016 minns nog dom flesta gaisare med värme, den legendariska 7-0 segern på hemmaplan som följdes upp av en 5-1 seger en ljum septemberkväll där Malkolm Moenza stod för sin karriärs snyggaste mål. I vanliga fall hade jag gett Ängelholm ett lägre betyg men eftersom matchen sker kl.14 på Valborg så är förutsättningarna för en bortaresa med festlig stämning hög.

Bortaresebetyg: 5,5/10

Falkenbergs FF
Falkenberg har gjort en snabb störtdykning i det svenska seriesystemet och ses så här på förhand som en av kandidaterna till den åtråvärda förstaplatsen i Ettan Södra. Har efter åren i Allsvenskan och Superettan samlat ihop en liten men trogen skara supportrar som följer laget i ur och skur. Falcon Alkoholfri Arena är kanske den bästa och modernaste arenan vi kommer få besöka i år. Falkenberg är som bekant en riktigt sommarstad och GAIS kommer på besök sista söndagen i maj, vid bra väder kanske man till och med hinner med lite strandhäng innan matchen.

Bortaresebetyg: 5/10

Tvååkers IF
Här snackar vi bokstavligen om ett gäng tokiga bönder. Det enda jag kan dra mig till minnes om Tvååkers IF är att dom slog ut Öis ur Svenska Cupen för några år sedan. Hemmamatcherna spelas på Övrevi IP, att döma av bilderna jag googlat fram består det av en fotbollsplan med en klubbstuga bredvid. Men enligt Varbergs kommuns hemsida har Övrevi IP både belysning, sex omklädningsrum, läktare för 250 personer såväl som en hjärtstatare. Och om inte det låter lockande så vet jag faktiskt inte vad mer ni kan begära? Allt utöver detta får ses som ren lyx i Ettansammanhang. Kort resa men matchen är schemalagd till en måndag i september.

Bortaresebetyg: 3/10

Lindome GIF
Ah, Lindome! Denna blåvita håla vars lag på senare år blivit något av ett farmarlag till Öis. Det sägs att det bästa med Lindome är att det ligger så nära Göteborg. Men faktum är att det skulle behöva ligga cirka två-tre decimeter från Göteborg för att kunna väga upp vilken otrolig skithåla det är, för att parafrasera ett skämt av Jonathan Unge. Jag varit på ett svinkallt Lindevi IP två gånger och sett GAIS förlora träningsmatcher, ett stort plus i kanten den gången var fikabrödet i kiosken som någon i lagets morsa hade bakat. Vill även minnas att burgarna var toppen, ser fram emot matchen bara av den anledningen.

Även om Lindome i sig inte lockar så mycket finns det en del faktorer som höjer bortaresebetyget. Först och främst spelas matchen på en fredagskväll i maj, det finns alltså goda möjligheter för en riktig kanonuppladdning och stort bortafölje med tanke på det korta avståndet från Göteborg.
Lindomes supporterkultur består till stor del av närmast sörjande plus supporterföreningen ”Fula Gubbar”, bokstavligen ett gäng fula gubbar som gillar att skrika okvädesord till lokala fotbollsförmågor i övre tonåren. Det är sjukt nog mer än vad flertalet lag i Superettan lyckas få ihop. På den här nivån i fotbollssverige får man ta och uppskatta den supporterkultur som finns helt enkelt, mycket kan man säga men det har mer själ än AFC och Dalkurd. 

Bortaresebetyg: 7/10

Qviding FIF
Bortamatchen mot Qviding på Valhalla är schemalagd till en lördag i oktober. Frågan är om det kommer kännas som en seriematch eller en träningsmatch på försäsongen med ovanligt milt väder? Det känns lite främmande med en bortamatch i sin egen stad som inte har derbykaraktär, senast någon sådan spelades måste ha varit i Kikens första sejour i Superettan. Fin inramning och bitter förlust på Ruddalen den gången. Victor Edvardsen av alla jävla människor petade in en retur efter en hörna i 92:a minuten. Vet inte om jag ens kan föreställa mig en sämre utgång av årets bortamatch mot Qviding. Kanske om Linus Tornblad gör ett hattrick och springer ärevarv och gör sex-sju volter á la Julius Aghahowa framför GAIS-klacken vid varje mål. Låt oss hoppas att vi slipper uppleva det.

Jag kan faktiskt fortfarande inte riktigt bestämma mig för om jag gillar eller ogillar tanken på en bortamatch på Valhalla.

Bortaresebetyg: 5,5/10

Ljungskile SK
Det sägs att den romerska politikern Cato den äldre avslutade alla sina anföranden i den romerska senaten med att yttra orden ”Förövrigt anser jag att Ljungskile SK ska förstöras”. Eller så var det Karthago han sa, men han menade säkert LSK egentligen. Under första delen av GAIS senaste Superettansejour blev LSK lite av en hatmotståndare för mig. Det känns som vi åkte på flera bittra förluster, alla spelare som misslyckades i GAIS gjorde därefter succé i ”Plask” och det ryktades om att spelarna fick lönen utbetald kontant.

Nåja, nu var det ett par år sedan jag var och besökte natursköna Skarjsövallen/Uddevalla Arena/Starke Arvid Arena/H.A. Bygg Arena/Markbygg Arena eller vad den nu kan tänkas heta i år. Efter succéåren med Allsvenskt spel på 90-talet har LSK också en liten men trogen lokal publik som säkerligen ser fram emot att få grönsvarta gäster vid midsommarhelgen. Ni läste rätt, bortamatchen mot f.d Panos Ljungskile spelas 23 juni, kvällen innan midsommarafton. Sill och nubbe på bussen, ett stärkande midsommarbad och sedan en fotboll en ljum sommarkväll på klassisk svensk fotbollsmark. Potential att bli en av säsongens höjdpunkter.

Bortaresebetyg: 8,5/10

IK Oddevold
Med Vänersborg, Trollhättan och Ljungskile i samma serie så har Oddevold rekordmågna matcher av derbykaraktär att se fram emot i år. Mötet mot Grönsvart väcker kanske inte riktigt lika starka känslor men nog kommer det kittla till lite hos medlemmarna i supporterföreningen Bohus Bataljon när dom får celebert besök från storstan. På Rimnersvallen har det både spelats Allsvensk fotboll 1996 under Oddevolds hittills enda sejour i landets högsta serie som en gruppspelsmatch i VM 1958 då Brasilien besegrade Österrike med 3-0. Uddevalla är förvisso på mer eller mindre perfekt bortareseavstånd från Göteborg men matchen är schemalagd till en onsdag i augusti vilket såklart har negativ effekt på betyget.

Bortaresebetyg: 4/10

Vänersborgs IF
Ah, Vänersborg eller ”Lilla Paris” som staden också kallas. Smeknamnets upphovsman är trubaduren och författaren Birger Sjöberg, en man som jag misstänker aldrig besökte Paris. Vänersborgs IF, eller Lilla PSG som laget också kallas (eller borde kallas), spelar i år sin andra säsong i Söderettan. Debutåret inleddes succéartat och slutade med en stabil mittenplacering. Likt övriga lag i Trestad har man ett nästan perfekt bortareseavstånd, tillräckligt långt för att hinna dricka någon öl på bussen och samtidigt tillräckligt kort för att inte behöva stanna till på vägen.

Bortaresebetyg: 5/10

FC Trollhättan
Säsongens första bortamatch i seriesammanhang sker mot FC Trollhättan. Det fanns egentligen alla förutsättningar för en perfekt bortapremiärsresa om det inte vore för att sadisterna som lägger schemat lagt matchen på en måndag. Helt obegripligt faktiskt och något som såklart drar ner betyget. Annars har vi återigen att göra med en resa på lagom avstånd, en trevlig stad med fina uppladdningsmöjligheter. Inget publiklag direkt men lär locka något fler än närmast sörjande när Grönsvart kommer på besök.

Bortaresebetyg: 4,5/10

Åtvidabergs FF
Det var ett par år sedan vi stötte på klassiska Åtvidaberg.  Senast jag var i Åtvidaberg tappade vi en 2-1 seger och säkrat kontrakt till 2-3 och kvalångest inför sista omgången mot ett redan degraderat Åtvidaberg. Dessutom funkade inte toan på bussen, det var en lång hemresa. I år hoppas vi på gladare utfall när GAIS den 22 oktober, i tredje sista omgången, besöker fina Kopparvallen där ”Bruket” både spelat oavgjort mot Chelsea och besegrat Bayern München under sina glansdagar på 70-talet. Det finns få svenska kulturhistoriska fenomen som jag uppskattar så mycket som den intima och i många fall livsviktiga relationen mellan borttynande bruksorter och det lokala fotbollslaget. Som fotbollsnostalgiker är det svårt att inte se fram emot en höstkväll i den gamla gruvorten. Minus för lång resa.

Bortaresebetyg: 7/10

Oskarshamns AIK
Jag kan verkligen inte tänka mig någon tråkigare bortaresa än Oskarshamn. Fyra timmar genom småländska skogar som alla ser likadana ut, inte konstigt att halva befolkningen valde att utvandra. En eventuell förlust och hemresan kan bli olidligt lång och tråkigt. Motståndet känns precis som hela orten direkt osexigt. Hade staden behållt ortens gamla namn, Döderhultsvik, hade betyget kunnat gå upp en aning. Men istället för ett Death Metal-namn tog man namnet från en av svensk historias blekaste regenter, Oscar I. Höjer ett varningensfinger för vad som riskerar att bli årets tråkigaste bortamatch! Bortaresebetyg: 2/10


Text: Axel Fälth

2 thoughts

  1. Bortareseguiden är ju härlig läsning man längtar redan mycket efter att serien skall dra igång.
    Ettan i Ettan skall bli GAIS 💚🖤💚

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *