Så var medlemsmötet

Ett 100-tal medlemmar hade samlats på Tolvans restaurang på Gamla Ullevi denna februarikväll för att få ta del av vad GAIS styrelse hade att säga om vad som hände under fjolåret, vad som ska hända nu och inte minst hur läget låg till efter den där nyheten på gais.se där man uppmanade folk till att bidra med ca. tre miljoner kronor.

Vice ordförande Roland Blomstrand öppnade mötet mer eller mindre direkt med att dementera att man skulle ha krävt tre miljoner av supportrarna – mer frågor skulle komma om detta.

GAIS har som bekant flyttats ned till tredjedivisionen i svensk fotboll, något som Blomstrand påpekade att han varit med och gjort två gånger förut. En gång som spelare på 80-talet och som styrelsemedlem i början på 00-talet.

Han berättar att det finns två väsentliga skillnader mellan hur det var att åka ur då och hur det är nu – det som händer nu är är ett enormt intäktstapp – han menar på att 10 miljoner från SEF försvann när slutvisslan ljöd mot Dalkurd den femte december. Därtill räknar styrelsen in att ca. tre-fyra miljoner till i intäkter kommer att försvinna, exempelvis från sponsorer och publikintäkter.

De 10 miljonerna man får i bidrag från SEF när man tillhör Superettan byts ut mot ca. 100k – detta inklusive ”tv-sändningarna” från Expressen. Han nämner även att för första gången i år så krävs en elitlicens även för att spela i Ettan, vilket han påtalar är bra då det i mångt och mycket är till för att skydda klubbarna ekonomiskt.

GAIS egna kapital vid tid för mötet är två miljoner kronor, fortsättning följer.

De fasta kostnaderna som styrelsen räknar att GAIS kommer ha under 2022 är ca. tre miljoner kronor, detta innefattar bland annat hyran av Gamla Ullevi och driften av Gaisgården. Det är i dom rörliga kostnaderna som den tuffaste utmaningen kommer för styrelsen 2022 – dvs. spelare, ledare och kansli. Här vill man sänka kostnaderna med ca. 65%.

Blomstrand belyser att det kommer vara tufft att gå upp i Superettan, han påpekar att det kommer vara årets match för alla lag att möta GAIS och benämner det som att vi har trettio cupmatcher framför oss.

Tillbaka till dom här tre miljonerna då – Blomstrand säger att dessa behövs för att vi ska kunna kraftsamla och skapa dom bästa förutsättningar för att gå upp direkt. Dom ska mer eller mindre enbart gå till att göra truppen mer slagkraftig. De två senaste värvningarna GAIS har gjort (Krasniqi och Krüger?) har finansierats på detta vis – med att extra stålar har skjutits in ifrån sponsorer eller privatpersoner.

Viktiga inkomstkällor för GAIS 2022 kommer så klart vara publikintäkter, medlemsintäkter och fotbollsturneringen GAIS Open som ifjol tog ett rejält kliv och gick bättre än budgeterat.

Årskort sålda i dagsläget är ca. 650 stycken medan medlemsantalet sträcker sig till ca. 1250 – något Stefan Tilk, som nu tagit plats på scenen hoppas ska kunna nå upp till åtminstone 2500-3000 under säsongen. Ligg på era vänner att bli medlemmar, hälsar han.

Tilk kastar ur sig att det är en glädje att vara gaisare nu, lite olyckligt, men förklarar snabbt att han menar på att ekonomin är stabil. Till skillnad från många tidigare år finns det inga svarta hål att fylla, utan pengar som kommer in nu är enbart för framtiden.

Blomstrand tillbaka på scen och berättar att styrelsen gör allt för att få in mer intäkter. Tydligen ska en representant från samarbetsklubben Ipswich göra besök i Göteborg om ett par veckor och då hoppas GAIS kunna ordna en träningsmatch mot engelsmännen under sommaren. För den som minns så gjordes detta sommaren 2003 mot Celtic och gav GAIS ca. 750k, riktigt sådana siffror vågar inte Roland hoppas på, men ett par hundratusen menar han att det skulle kunna inbringa.

Under 2021 så utökades GAIS spelarbudget med ca. 2,5 miljoner kronor jämfört med året tidigare. Den var på ca. 9 miljoner kronor under 2021, den väntas vara någonstans mellan 3-4 miljoner under detta året – lite beroende på hur det går med intäkterna under dom kommande månaderna.

Blomstrand duckar fort frågorna om övergångar och enskilda spelare. Nämner att Egnells övergångssumma är sekretessbelagd och att det inte är aktuellt med fler försäljningar för tillfället.

Hans Aulin in på scen – han berättar att bokslutet för 2021 är klart och att GAIS landar på ett negativt resultat. Egna kapitalet är nu nere på 1,4 miljoner kronor.

En medlem vill att man ska satsa hårdare (till och med med risk för att hamna i konkurshot), menar på att swishen kommer komma om man presenterar stora nyförvärv som får supportrarna att hoppas. Aulin avfärdar med att han inte kommer riskera klubbens ekonomi, vilket inbringar applåder.

Klubbchef Magnus Sköldmark in på scen, i och med nedskärningarna så har han även fått ett övergripande ansvar över fotbollen. Dessutom kommer han att vara Fredrik Holmbergs assisterande tränare tillsammans med Kenneth Gustafsson.

En intern utredning har gjorts av fjolårets debacel.

Rekrytering och truppbygge

Truppen har varit alldeles för stor, felbalanserad och saknat fysiska spelare. Det har saknats rollspelare och kanske funnits lite väl många som kan spela på många olika positioner, och få ”specialister”.

Man har inte lyckats ersätta spelare som blivit skadade eller lämnat under säsongen, för många personer har varit involverade i värvningsprocessen vilket gjort att beslut dröjt – och spelare valt andra klubbar. Det har även varit en brist i introduktionen till spelare som värvats, Sköldmark påpekar att det var tydligt under hösten när publiken kom tillbaka att det var många spelare som hade problem med detta – som blev sämre, snarare än att höja sig vilket man hade hoppats på.

Framöver vill man ha fler rollspelare, introduktionen till dom nya spelarna ska bli bättre och ser man långt framåt så ska även kontinuiteten i truppbygget bli bättre. Långa kontrakt hade varit bra då, säger en medlem – Sköldmark håller med, men det blir svårt ekonomiskt. Sköldmark nämner dock att det finns inskrivet i kontrakten hos vissa spelare som gör att dom förlängs automatiskt (med en högre lön) ifall GAIS går upp till Superettan.

Utveckling av laget

Här har man kommit fram till att planen inte har följts. Det har varit för låg intensitet i träningarna och snarare varit för mycket teori och taktik. I laguttagningarna har det varit för mycket rotation. Det har även varit brister i kommunikation, både mellan ledarna, men även mellan ledarstaben och sportrådet.

Under 2022 ska man träna intensivare, vara mer fysiska och ska bli bättre under hela säsongen – GAIS ska vara som bäst under slutet av säsongen.

Sköldmark hänvisar till ett styrdokument under detta segment, där han menar på att många saker inte har följts under år 2022.

I dokumentet står det bland annat:

  • Det ska finnas kontinuitet i GAIS spelidé.
  • Vi ska slussa in talanger.
  • Vi ska ha ett välorganiserat försvarsspel.
  • Vi ska ha ett direkt anfallsspel med hög fart.
  • Det ska vara jobbigt att möta GAIS.

Sköldmark berättar att man ska kolla igenom detta dokument och kanske förfina det lite till nästa säsong. En medlem påpekar att det borde finnas tillgängligt på GAIS hemsida, så att alla kan ta del av det. Sköldmark verkar inte främmande för det och man kommer ta ett beslut om detta inom styrelsen.

Huvudtränare Fredrik Holmberg, som inte kunde närvara på mötet låter hälsa att GAIS behöver gå en helt ny väg i år. Det kommer vara högre krav på spelarna, mycket mer fysisk träning som kommer göra grönsvart uthålliga. Man ska bygga en vinnande miljö genom att ha mycket tävlingsmoment på träningarna.

Sköldmark berättar att han är imponerad av Fredrik hittills och att han inte är ”så snäll som han verkar”, utan ställer höga krav på sina spelare.

Sköldmark och övriga i ledarstaben har en förhoppning om att GAIS ska vara intensiva och jobbiga att möta, som sagt. Man ska utgå ifrån ett 4-3-3 och har tagit mycket influenser av Liverpools höga press-spel.

Han nämner även att han tyckte man såg en liten glimt av det nya, fysiska GAIS i slutet av träningsmatchen emot Falkenberg när vi såg ut att orka mer under matchens slutskede än motståndarna. Ett myrsteg i rätt riktning.

Innan mötet avslutas så berättar klubbchef, efter en del kritik mot nuvarande gais.se, att en ny hemsida snart kommer lanseras.

Mötet avslutas med applåder.

Text: Mathias Axelsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *