Fredrik Holmberg inför Malmö FF

Det är mycket som händer kring GAIS just nu, inte minst utanför sporten – årskort ska krängas, sponsorer ska lösas och snart ska en (delvis) ny styrelse sättas. Den här texten ska dock inte handla om det, nu på söndag väntar årets tuffaste uppgift – svenska mästarna på bortaplan i första gruppspelsmatchen av Svenska cupen. Vi ringde upp chefstränare Fredrik Holmberg för att höra hans tankar om den kommande matchen.

– Det känns skitbra, killarna kör stenhårt och det ser ut på träningarna! Sen så har vi ju inte siktat på att toppa formen mot Malmö i cupen, det är en kul och viktigt match – men formen ska vi toppa till seriespelet. Vi måste sikta på vad målet för året är och inte målet för februari månad.


Du har fått sällskap av Kenneth Gustafsson och Magnus Sköldmark på träningsplanen. Hur känns det och är det permanent eller söker ni vidare?

– För mig känns det kanon! Och jag hade absolut varit nöjd med den staben, om det blir att det är så att vi kör så. Men vi letar vidare på att förbättra verksamheten hela tiden, inte minst då Magnus och Kenneth har andra uppgifter att ta hand om runt klubben. Men vi stressar inget, så vi får se hur det blir!


Match mot Falkenberg senast, årets första vinst och ett fall framåt var de flesta överens om.

– Definitivt ett fall framåt! Vi har hela tiden sagt att vi ska inte dra för stora växlar av några insatser så här tidigt på säsongen. Vi gjorde det inte efter den svaga insatsen mot Oddevold och vi gör det inte heller efter denna. Men vi följer både kursen och planen bra tycker jag.


Är det så som GAIS uppträdde mot Falkenberg vi kan förvänta oss att se atleterna spela under säsongen? Det har pratats om hög press, men stundtals stod ni ganska lågt var min känsla.

– Vi tränar på olika saker i matcherna, så helt riktigt – vi stod rätt lågt ofta och det var en del av planen. Det kommer vara så, vi kommer pröva oss fram, träna på olika sätt att spela och lära oss av det.


Första året som huvudtränare i GAIS! Känner du att det är många saker du får utöva och visa i år jämfört med ifjol, när du var Stefans högra hand?

– Alltså, man framförallt får man ju skilja på rollerna. Det är en jätteskillnad – är man assisterande tränare så handlar det om att hjälpa huvudtränaren att lyckas med hans tankar, utmana honom och komma med råd. I år har jag en annan roll. 


Ska vi förvänta oss ett annorlunda GAIS i år?

– Ja, men så är det. Inga personer tänker exakt lika och det finns självklart skillnader i hur jag och Stefan ser på fotboll. Årets GAIS kommer skilja från alla andra årgångar så klart.


Gustav Lundgren nämnde att du kanske var mer bollinnehavs-inriktad i Onsala än du är nu. Stämmer det och hur kommer det sig?

– Precis som rollerna är olika när man är tränare/assisterande så skiljer sig också uppdragen i olika lag. I Onsala var det lite annorlunda, där kanske det mer handlade om att utveckla spelare och utveckla spelsystem över tid, med ett lag som inte har så lätt att få till sig spelare. I GAIS är det mer resultatinriktat – hur vi vinner fotbollsmatcher här och nu, samtidigt som vi självklart ska utveckla spelare över tid också.


På medlemsmötet här i veckan pratade Magnus Sköldmark om att det under fjolåret fanns tydliga brister i introduktionen när spelare värvades till GAIS. Detta blev extra tydligt när publiken kom tillbaka under hösten och det var många spelare som sänktes av det höjda trycket, snarare än att man presterade bättre.

– Det är speciellt att spela för GAIS! Men ordet speciellt tycker jag man måste ladda positivt, det är få förunnat att få spela inför folk som bryr sig så mycket och det måste vara en styrka. Vi ledare, spelare och supportrar vill ju samma sak, att det ska gå bra. Alla måste förstå att det är faktiskt supportrarna som gör föreningen och möjliggör att vi ens kan vara här, den förståelsen och ingångsvärdet måste man ha. När vi sen scoutar spelare så ser vi självklart till dom där sakerna som att spelarna är utvecklingsbara och har rätt driv – men också till att de förstår skillnaderna mellan att spela för GAIS och till exempel Onsala BK, att de utvecklas av det och tycker det är stimulerande. Det är absolut något som vi har med oss.


Är det något ni pratar om i gruppen?

– Alltså, jag tror inte det är något vi måste poängtera och prata om hela tiden utan det är liksom ingångsvärden när man spelar för GAIS och det är det vi alla har skrivit på för. Är man bara med på det så ska det bara vara en kraft och styrka och det är jag ganska övertygad om att det kommer bli.


Hittills har GAIS utgått från ett 4-3-3 om vi ska tala siffror. Är det något ni är övertygade om att vi ska utgå ifrån eller kan det lika gärna vara 4-4-2 eller 3-4-3 nästa vecka?

– Ingenting är spikat i fotboll, man måste ha en öppenhet och prestigelöshet i att se till lagets bästa och se vad som funkar bäst. Vi vill spela det system där vi får ut mest av truppen. Men det system vi har valt att använda nu under träningsmatcherna måste vi ge tid, kontinuitet. Och det är ingenting som indikerar att vi har valt fel, än så länge.


Sköldmark nämnde att två eller tre spelare till kan vara på väg in. Vilka lagdelar handlar det om?

– Vi har kollat runt och det är ganska så jämnt fördelat skulle jag säga i varje lagdel, bortsett från att målvaktsfrågan är löst nu. 


Tyngd och längd är något som saknades redan ifjol, är det attribut ni söker?

– Det finns väldigt många saker att titta på när vi värvar, inte minst i att man passar bra in i vår spelstil. Har man dessutom längden och är bra på exempelvis fasta så gör det ju spelaren ännu mer intressant, men vi kommer inte värva någon basketspelare bara för att få in längd.


Mittbacksplatsen är en som ser tunn ut utifrån. Är Emin Grozdanic tillbaka mot Malmö?

– Startelvan är inte spikad än, så det är oklart.


Men han är tillbaka och aktuell för truppen?

– Absolut, han har kört på bra under veckan och känner sig stark. Så han är uttagningsbar.


Han är inte på väg bort?

– Han är vår spelare, det är ju Magnus och Nicklas som sköter transfers, men jag har inte fått några indikationer på att han skulle vara det, nej.


Axel Norén – såg bra ut mot Falkenberg tycker jag. Är han med och tränar?

– Yes, han var fin! Han är med och kör fortfarande, vi känner på varandra.


Richard Friday?

– Friday är med och tränar.
Några spelare från ifjol som är aktuella fortfarande?

– Det är nog bäst att ta med Magnus eller Nicklas faktiskt, de har bäst koll på det.


Nicklas [Karlström] är med fortfarande alltså?

– Nicklas är med och kör för fullt. Han hjälper till som satan. Vi kör alla väldigt hårt!


Dags för svenska cupen! Självklart siktar ni på bra resultat, men det är främst prestationen ni är ute efter nu?

– Cupguld! Vi går bara för guldet!


Jaja, är det torsk mot Malmö nu så blir det ”avgå” från läktaren.

– Definitivt, det är jag ju med på. Skulle vi förlora så räknar jag med att bli inkallad på kontoret.


Haha! Nej, men det är en tuff grupp (Malmö, Värnamo, Ängelholm). Vad hoppas du på att få se?

– Yes, skämt åsido. Det är tre seriesegrare från ifjol så det är en bra grupp med bra matcher, det är väldigt bra att vi får tufft motstånd på försäsongen – jag tror alltid på det.


Kan vi förvänta oss ett GAIS som spelar ”vårt spel” mot Malmö, eller blir det enbart till att ligga lågt och tjonga upp mot en snabb anfallare?

– Vi ser alla matcher nu som träning inför vad som komma ska. Vi ska jobba med våra saker i vårt spel oavsett motstånd, sen får väl folk tycka att det är naivt. Jag ser inte matchen mot Malmö, eller de andra i gruppen, som oviktiga. Men jag anser att vi har råd att träna på våra saker så mycket det bara går – eftersom det inte är några poäng i serien som står på spel.


Detta gäller även trupputtagning gissar jag – alla spelare ska komma i form och vi kan vänta oss en del rotation?

– Jag kommer ju inte chansa med några spelare som har känning eller så där. Och vi vill ju få in alla våra spelare i bra form liksom, det går före resultat här och nu.


Skadeläget – Emin är tillbaka. Hur går det för Wängberg och Julius Lindberg?

– Wängberg är med och kör nu, men inte tillgänglig mot Malmö. Det är någon eller några veckor bort. Julius har lite längre bort, han har börjat köra på planen, med boll, men han inte börjat köra med laget än. Men han ska nog hinna tillbaka innan seriestart i alla fall, det är planen!


Malmö FF – GAIS

Söndag 20:e februari 15:15

Malmö IP (SLUTSÅLT!)

Förväntad startelva: Krasniqi; Youla, Krüger, Grozdanic, Andersén; Gustafsson, Alexandersson, Åberg; Lundgren, Kargbo, Morris

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *