Niklas Andersen: Jag vet inte var jag ska ta vägen annars, om jag inte ska vara här

GAIS har inlett tävlingssäsongen 2022, det slutade som bekant med förlust med klara 1-5 mot Malmö FF på bortaplan. I August Wängbergs frånvaro så var det Niklas Andersen som hade lagkaptensbindeln på armen – vi ringde upp honom för att höra hans tankar om vad som gått fel under hans tid i klubben, den kommande säsongen och kärleken till GAIS. Den rutinerade vänsterbacken har precis slutat jobbet när vi pratar med honom.

– Jag hade tur egentligen med det här, jag började redan ifjol med att jobba på det här motorcykel-företaget som brukar sponsra GAIS – RGNT heter de. Jag sitter sen i december och jobbar med ekonomin, och blir lite upplärd också. Det passar perfekt faktiskt. Det kommer från ingenstans egentligen, jag har aldrig pluggat till något som har med detta att göra. Men det har känts dee senaste åren som att det har varit dags att hitta på något. Jag har ju bara spelat fotboll hela livet, så det är dags att börja förbereda sig lite för framtiden.

Efter jobbet så är det dags att åka till gaisgården för träning, och Niklas vittnar som många andra att det är hårdare än på länge för atleterna.

– Vad vi gör på träningarna, intensiteten och allt det där är mycket tuffare än vad det varit de senaste åren. Det är mycket med kroppen, dels spel, men även mycket löpning utan boll och så där. Vi kör hårt.

För mycket taktik och för lite intensitet under fjolåret har man hört, håller du med om det?

– Det håller jag med om. Lågt tempo och mycket taktiksnack.

Känner du att årets hårda träning redan har börjat ge resultat?

– Jag kände ändå när vi mötte Malmö nu senast att det skiljde sig inte så mycket rent fysiskt, med löpmeter. Det är ju risk att det trillar in några bollar extra i andra halvlek om vi inte har fysiken för att orka – så just det, att vi höll uppe det någorlunda i andra är ju ett litet styrkebesked tycker jag.

Malmö-matchen, vad tar man med sig från den annars?

– Planen inför matchen var att vi skulle spela på samma sätt som vi ska göra i serien och det tycker jag att vi gör. När vi hamnar lågt så ligger vi ofta som vi ska och när vi är uppe och pressar så gör vi det som vi ska. Jag vet av erfarenhet att när man möter ett så skickligt lag som Malmö att man gärna hamnar i eget straffområde i 90 minuter, det tycker inte jag att vi gör i den här matchen. Vi slår inte bara bort utan har stundtals ett anfallsspel i alla fall. Sen suger det alltid att förlora, men jag tycker det är helt rätt beslut av tränarteamet i den här matchen att vi ”tränar” på det vi ska göra i serien och inte bara slår långt med elva man i eget straffområde.

Ny tränare i år och det pratas om ett högintensivt GAIS. Det känns som nåt som passar dig?

– Ja, ja. Det gillar jag alltid! När det kommer till presspel så kommer det vara en stor skillnad i år, vi kommer vinna mer boll. Vårt presspel sett över 30 matcher ifjol var inte tillräckligt bra. Vi låg högt, men vi vann ingenting på det.

Du kliver in i ditt sjätte år i klubben. Finns det ett genomgående problem, varför vi har haft det tufft rent sportsligt?

– Min spontana tanke är att det har varit för lite kontinuitet, både i truppen, men även i spelsystem. Det har som bekant varit mycket spelare in och ut. När det kommer till spelsystem tycker jag ofta vi har gett upp för tidigt. Det har spridits någon panik och oro efter ett par svaga matcher och då har man ändrat, sen funkar inte det heller och så kör man på något nytt igen. Jag tror att i det långa loppet hade kontinuitet gett oss fler poäng.

Har det utvecklats en irritation eller oro i spelartruppen? Jag tänker på dem här åren när vi tagit in fem-sex gubbar i sommarfönstret.

– Nej, det skulle jag väl inte säga. Vi har ju ofta varit svaga under våren och även vi har känt att det har behövts förstärkningar många somrar. Men det har saknats kontinuitet i mycket. Det är väldigt sällan det har varit satt en startelva, visst – två matcher i rad kanske, men aldrig tre-fyra. Min känsla är att man ska skapa ett spelsystem som man tror på, sen får man arbeta med det.

Fredrik känns tydlig i sitt spelsätt?

– Ja, han ska ha all credd, ”Fidde”. Han har ett jävla engagemang och är väldigt tydlig med vad vi ska göra. Han är väldigt nyfiken och gör allt för att vinna.

Vad talar för ett bättre GAIS i år?

– Det är kontinuiteten i det spelet som ”Fidde” har lagt upp. Jag tror inte han kommer rotera eller förändra så mycket i vårt spelsystem, utan det är på många sätt det här vi ska köra på i 30 matcher.

Går vi till dig personligen så har du kanske dina två bästa säsonger i GAIS i ryggen. Vad är det som har fungerat bättre för dig?

– Självklart är det viktigt att jag har fått vara skadefri, framförallt att jag har fått vara med och träna i stort sett varenda träning under två års tid. Jag har lagt om mycket i kost och återhämtning, det har blivit nycklar för mig för att hålla mig hel. Jag var inte slarvig innan, men jag har blivit ännu mer noggrann. Väldigt, väldigt noggrann faktiskt.

Det är ett nedflyttat GAIS som kommer in i 2022. Vad var det som fick dig att stanna och var det helt självklart att göra det?

– Det var kärleken för GAIS, helt klart. Jag vet inte var jag ska ta vägen annars, om jag inte ska vara här. Jag var helt inställd på att stanna och jag har inte ens pratat med några andra. När Karlström hörde av sig och berättade att de ville ha kvar mig så sa jag direkt att ni har första ”tjing” och att jag kommer vänta på er.

Känner man ett ansvar att ta tillbaka föreningen?

– Definitivt. Det är det absolut värsta jag har varit med om, det som hände i vintras. Jag hade aldrig haft mage till att lämna i det här läget. Det var inga tveksamheter, jag vill göra rätt för mig.

Du nämnde din kärlek för GAIS. Kan du sätta fingret på vad du känner för klubben och hur känslorna har växt fram?

– Det har nästan varit från första stund, sedan jag klev in på Gais-gården. Denna klubben är någonting speciellt, det är ett sådant otroligt engagemang. Sätter man på sig GAIS-tröjan, då springer man tills man dör – så känner jag.

Du har varit i klubben en tid och växt ut till en publikfavorit. Varför tror du själv att du är så uppskattad hos supportrarna?

– Jag skulle tro att det är helt på grund av min spelstil, mitt engagemang på planen. Jag tror ni alla där på läktaren vet om att jag inte ger mig på någonting jag inte kan och jag är inte så spektakulär. Men jag ger allt och springer för klubben i 90 minuter, det är nog därför folk uppskattar mig.

Jag tycker mig se en lugnare och mer finslipad Niklas Andersen dem senaste åren. Håller du med?

– Ja, jag har fått skärpa mig. Man kan skratta åt många grejer jag gjort, men i slutändan så har det bara varit jag själv och laget som blivit lidande av det. Det har varit fingerpekande mot domaren och framförallt ett bråk efter en match som urartade. Det var efter Syrianska-matchen 2019 (där Andersén stängdes av i efterhand) som jag sa till mig själv att jag får sluta hålla på så här. Det är inte kul att missa fotbollsmatcher.

Har det varit svårt?

– Ja, det har det. Det är mycket känslor som bubblar i den här kroppen.

Värnamo på lördag – hur går man in i den matchen?

– Precis som mot Malmö egentligen, vi ska ner och försöka spela på samma sätt som vi ska göra i serien. Det är ett allsvenskt lag som troligen kommer ha lite mer boll än oss, så det blir en utmaning i hur vi ska försvara oss mot dem. Vi går för seger!

IFK Värnamo – GAIS
Lördag 26 februari 13:00
Ljusseveka konstgräs

Gårdakvarnen arrangerar resa för 100kr, åk med!
https://gardakvarnen.quickbutik.com/products/varnamo-away-cupen

Förväntad startelva: Krasniqi; Youla, Krüger, Grozdanic, Andersén; Gustafsson, Alexandersson, Lindberg; Lundgren, Morris, Ibrahim

Text: Mathias Axelsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *