Premiärsneakersguiden II

Fjolårets stora succé från 11mars.se är tillbaka. Inte för att konkurrensen om titeln som år 2021 stora succé varit mördande hård i GAIS-sammanhang men ändå, kul att alla fashiontörstiga gaisare äntligen får stilla sin hunger. Jag pratar såklart om Premiärsneakersguiden.

En gång är ingen gång, två gånger är en vana och tre gånger är en tradition brukar det heta. De senaste åren med pandemi, skogsbränder och en nära förestående kärnvapensapokalyps gör att jag dock är beredd att hoppa över steg två och direkt fastslå att Premiärsneakersguiden numera är ett lika tydligt vårtecken som tranorna vid Hornborgasjön, Valborgsfirande och påskliljor.

Nåväl, tillskillnad från TV-avtal och smutsiga sponsorpengar från bettingbolag så hänger traditionen med premiärsneakers kvar oavsett om GAIS spelar elitfotboll eller ej. Går du fortfarande och funderar på vilka skor som ska ackompanjera dig på Ettan Södras leråkrar och arenor har vi på 11mars.se satt ihop ett gäng förslag.

Adidas

I vanlig ordning inleder vi med storfavoriten på Gamla Ullevis läktaren nämligen ”The brand with the three stripes” Adidas. Personligen har jag upplevt att många av märkets nya släpp de senaste åren börjat svikta i kvalitet vilket gör att jag i år framförallt sneglar åt några av konkurrenterna. Stilmässigt är det dock så gott som omöjligt att göra bort sig med Adidas. Väljer man dessutom någon av de klassiska modellerna som Gazelle, Handball Spezial, eller Samba så är det ett säkert kort även kvalitetsmässigt.

Går man utanför de klassiska modellerna har jag fastnat för Lone Star-modellen som med jordfärgad mocka och röda detaljer definitivt kommer sticka ut på läktaren. Är man ute efter lite mer färg kan man med fördel kika på Adidas Jeans. I år vill jag även slå ett slag för den enkla vita tennisskon. Stan Smith är en modell från den kategorin som alltid går hem men vill man ha ett lite mer unikt och roligare alternativ går man för stilrena Rod Laver Vintage. En tidlös modell som hängt med sedan 70-talet och finns både i läder och textil.

Foto: Adidas
Bild: Adidas

Puma

Om jag upplevt att Adidas tappat i kvalitet de senaste åren så har deras svurna arvfiender Puma gjort en motsatt resa. För en del inbitna Adidas-fans skulle det vara fullkomligt otänkbart att ta på sig ett par Puma men för mig har det blivit lite som den där konflikten mellan Oasis och Blur, jag gillar båda och vägrar välja sida. Tur är väl det för Puma har spottat ut ett par riktiga ”bangers” den senaste tiden. Eller vad sägs om 60-tals modellen Suede vtg?

För den mer färglade och vågade finns t.ex. Palermo och den lite mer svårburna (men på rätt person, svinsnygga) Suede Crepe.  Jag sticker ut hakan och säger att Puma kommer vara ovanligt populärt bland läktarvraken på som valt ”aktiv sittplats” aka longside.

Själv har jag så gott som bestämt mig för att det blir ett par krämvita Münster som blir årets premiärsneakers.

Foto: SNS

New Balance

New Balance fortsätter att stärka sina aktier bland fotbollssupportrar genom att erbjuda både stil och komfort. Om Puma känns som ett långsidekompatibelt märke är New Balance motsvarande för kortsidan. Jag talar mig ofta varm om New Balance premiumsegment med ”Made in UK” och ”Made in US”-modellerna som förvisso är dyra men som samtidigt alltid leverar skor av högsta kvalitet. I ett par grönsvarta Made in US 990v3 har vi en modell som definitivt skulle bli en likeraket på inofficiella.

New Balance paradgren är kanske annars deras klassiska gråa ”pappaskor”. I det segmentet kan man hitta en del riktigt snygga och stilrena alternativ utan att för den delen behöva lägga hiskeliga summor, exempelvis 574. En annan prisvärd modell som funkar lika bra i grått som svart är 997H.

Bild: New Balance

Saucony

Saucony är ett amerikanskt märke som funnits sedan 1910 även om det först var i början av 30-talet som man började tillverka sportskor. Genom åren har man gjort skor för bland annat löpare, bowlingentusiaster och astronauter. Faktum är att när Ed White blev förste amerikanske astronaut att genomföra en rymdpromenad 1965 så gjorde han det iförd ett par skor från Saucony. Vår favorit är modellen Shadow 6000 i grått och silver, ett val som onekligen andas både stilmedvetenhet och självförtroende. Modellerna Jazz och Verde är också alternativ värda att ta en titt på om man är sugen på att göra som Nasa och välja Saucony.

Bild: Saucony

Diadora

Även i år vill jag lyfta Diadoras Borg Elite-model i vitt och guld. Det är verkligen en sko som andas lika delar långhårig sportnostalgi och en gyllene epok för engelska fotbollsligister. Fram till för ett par år sedan kunde man få skorna i känguruskinn men tydligen fick Diadora Italy vika ner sig för yttre påtryckningar och folk som tyckte det var ”oetiskt” så nu får man nöja sig med vanligt skinn. Trist tycker vi på 11mars.se, vi hatar kängurus.

Bild: 80scasualclassics

Text: Axel Fälth

(Karhu, Lacoste, Vans och FILA spelade för kort tid för att betygsättas)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *