August Wängberg: Jag har trivts så jävla bra i GAIS och älskar att spela för klubben

Under en hektisk transfersommar 2017 så värvades ytterbacken August Wängberg till GAIS. Nästan fem år senare så är göteborgaren kvar i klubben och har nu växt ut till en tydlig nyckelspelare. För 11mars.se berättar han om det tunga fjolåret, valet att stanna kvar efter degraderingen och varför du ska köpa årskort för att se atleterna på plats under återtåget 2022!

När vi når Wängberg så är dagens första träningspass nyss avklarat och högerspringaren ska iväg och äta lunch med back-kollegorna Niklas Andersen, Axel Norén och Viktor Krüger.

Det har varit en speciell försäsong för Wängberg. En stressfraktur i foten har hållit honom borta från spel och i hans egna säsongspremiär förra onsdagen så klev han av efter 20 minuter i kryssmatchen mot seriekollegan Tvååker.

 – Ja, men det var planerat att gå av så tidigt! Det är lugnt. Sedan så kände jag av foten under dagarna efter, men planen är att jag ska vara med i helgen mot Landskrona och göra ett inhopp i alla fall.

Hur har försäsongen varit för egen del – har det varit träning uteslutande på egen hand eller har du kunnat vara med laget?

– Nej, men jag har kunnat vara med laget en hel del ändå, i alla fall två korta pass i veckan med lite spel och passningsövningar. Men det har varit mycket tid i gymmet så klart, det har det.

Det är många som vittnar om ett hårt tränande GAIS 2022, har du upplevt det också under den tiden du kunnat vara med?

– Ja, absolut. Det har varit bra flås. Det är kul! Vi var ju många spelare som tyckte intensiteten saknades under fjolåret så det är kul att vi har trappat upp och det kommer ge resultat också.

Du har fått se matcherna från sidlinjen hittills, hur har det varit och hur tycker du det har sett ut?

– Jävligt tråkigt att sitta vid sidan, så klart. Första matchen var ju inget att hänga i granen, men sedan tycker jag att det har börjat sätta sig, med presspelet och så där. Under cupmatcherna så tyckte jag att det stundtals såg mycket bra ut spelmässigt. Det är många unga som varit uppe också och fått känna på det och det är ingen som gjort bort sig, tvärtom.

Om vi backar bandet till fjolåret – vad tyckte du det var som fallerade?

– Det är ju lätt att stå här och säga, men… Jag tyckte det saknades intensitet och vi satte ju aldrig en riktig startelva så vi fick ingen kontinuitet. Mycket smågrejer, det var  en hel del skador också. Det här har grämt oss alla som var med under fjolåret, men nu får vi se det som tändvätska bara. Det som hände ifjol har hänt och nu är det nya förutsättningar.

För egen del – under alla dina år i GAIS så har du mer eller mindre presterat på en väldigt hög nivå med en jämnhet som saknar motstycke. Min bild är att du inte riktigt kom upp i den nivån i fjol – håller du med?

– Jo, men det kan jag hålla med om. Sedan känns det dumt att stå här och… Det känns som att jag bara kommer med en massa ursäkter om jag ska berätta varför jag inte riktigt kom upp i nivå. Det var en dålig säsong.

När du skrev på kontraktet för 2022 så talades det om att du hade anbud från både allsvenskan och superettan. Hur gick tankegångarna innan du bestämde dig för att stanna?

– Man funderade ju lite på vad man ville göra, jag är 28 år så det var verkligen ett vägskäl. Men det är som jag har sagt innan, jag har trivts så jävla bra i GAIS och älskar att spela för klubben så i slutändan var det ändå det här jag ville. Det var lockande att spela högre upp, men min dröm är att spela med GAIS så högt upp som möjligt.

Du har jobb i Göteborg sedan innan också, var det en bidragande orsak till att stanna?

– Nej, jobbet (Evess) hade jag kunnat ta med mig var som helst så det spelade faktiskt ingen roll.

Många spelare har öst kärlek över huvudtränare Fredrik Holmberg och berättat att han varit en bidragande orsak till att man har skrivit på. Tillhör du också den skaran?

– Ja, det var en till anledning till att jag ville stanna. Det var en önskan som jag och flera andra spelare uttryckte efter fjolårets säsong, att han skulle få jobbet. Anledningen till det handlar om allt från hur han behandlar människor och spelare till hans taktik – jag tycker han har helheten. Det är en jättebra människa med fin fotbollskunskap.

I supporterkretsar så talas det flitigt om att GAIS 2022 är väldigt kortväxt och att man kommer bli straffade på grund av det, inte minst på fasta situationer. Är det något ni har lyft i gruppen och tränar extra på?

– Nej, det kan jag inte påstå. Det är inget vi har reflekterat över – vi ska nog kunna hota offensivt och klara oss bra defensivt även i luftrummet så det är inget jag är orolig för.

Under åren i GAIS har du spelat på mer eller mindre varje position. Är det högerbacksplatsen du trivs bäst på trots allt?

– Jag har väl alltid sagt att jag vill ha en position där jag ska spela på, antingen är det högerback eller mittback.

Den här anfallsrollen vi alltid får se dig i ett par gånger per säsong, den är ingen favorit?

– Jo, men den är fin också faktiskt! In och bröta där framme bara! Jag har ändå några stabila säsonger när jag var anfallare på heltid innan jag kom till GAIS.

Från läktarplats så är din stil väldigt uppskattad – den klassiska instoppade tröjan och svarta skor för tankarna tillbaka några årtionden. Har du alltid kört så och hur kommer det sig?

– Jag har alltid kört instoppat faktiskt! Jag vet inte riktigt hur det började, men jag märkte att folk störde sig på det också så då blev det ju extra kul att fortsätta med det.

Varför ska man köpa årskort och se GAIS på plats 2022?

– Det kommer bli ett fantastiskt år, vi ska tillbaka!

August Wängberg

Född: 30 december 1993
Bor: Linné
Lyssnar på: Allt möjligt!
Tittar på: Jag är jävligt dålig på att följa saker! How I Met Your Mother är nog den enda hela serien jag har sett!
Umgås helst med från laget: Alla får jag säga, det finns faktiskt inga grupperingar direkt!
Bästa spelaren du spelat med i GAIS: Hmm… Andersen!
Pyroteknik – ja eller nej? Ja!
Långsida eller kortsida? Jag går ju sällan på fotboll… Men kortsida!
VAR – ja eller nej? Ja, men det behöver effektiviseras. Rätt ska vara rätt!

GAIS – Landskrona
Lördag 26 februari 14:00
Bravida Arena

Trolig startelva: Krasniqi; Youla, Norén, Grozdanic, Andersén; Gustafsson, Ibrahim, Lindberg; Lundgren, Morris, Friday

Gå på matchen och stötta GAIS i genrepet inför seriepremiären, med årskort kommer du in gratis!

Text: Mathias Axelsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *