Försäsongsrecension

Försäsongen 2022 är över för grönsvart och det med blandade resultat. Svaga insatser mot Oddevold och Tvååker har varierats med lovande matcher mot Falkenberg och Landskrona BOIS. Däremellan hann GAIS med att programenligt åka ur Svenska Cupen i årets gruppspel. På traditionsenligt försäsongsmanér så har det flyttats runt en hel del i startelvorna och mängder med spelare har fått speltid. Vi tänkte recensera gaisarnas insatser så här långt – och försöka få fram en premiärelva!

Mergim Krasniqi

GAIS kanske mest namnkunniga nyförvärv har gjort en helt okej försäsong utan att glänsa. Hade undertecknad fått önska något mer från burväktaren så hade det varit lite mer auktoritet i luftrummet. Med det sagt så verkar det som att han åtminstone är något bättre där än fjolårets förstemålvakt hos atleterna. Goda reflexer och kommunikativ med sin backlinje. Fina fötter, men det är ju en extremt överskattad egenskap hos en målvakt. Missade genrepet på grund av sjukdom, men är säkerligen tillbaka i startelvan mot IK Oddevold.

Erik Krantz

Anslöt hyfsat sent och är självklart tänkt som andremålvakt till en början. Har hunnit med två matcher och har varit överraskande bra i båda. Något större än Krasniqi, men trots det snabb ner när det krävs och har visat upp fina reflexer. Som smolk i bägaren så gjorde han försäsongens stora tavla i matchens sista minuter mot Landskrona, men fortsätter Krantz så här så kan målvaktsduellen bli tightare än vad den sportsliga ledningen först väntat sig.

August Wängberg

Har endast gjort 20 minuter på försäsongen och känslan är att det är några veckor kvar innan vi kan räkna med fjolårets kapten fullt ut, särskilt när han inte ens fanns med på bänken i genrepet.

Mohamed Youla

Nyförvärv från division 2 och BK Forward som har blivit bättre och bättre under hela försäsongen. När GAIS inledde försäsongen mot IK Oddevold så fanns Youla med och efter 45 minuter där så ifrågasatte i alla fall jag och mitt sällskap på läktarplats hur scoutingen hade gått till här. Stod sällan rätt, fumlade med boll och lite väl mycket rock n’ roll för att ta plats i en grönsvart backlinje. Ett par månader senare så är jag redan motbevisad – Youla är fortfarande rock n’ roll, men har växt i försvarsspelet och med sin snabbhet kombinerat med styrka så har han klarat av det defensiva helt okej. Men det är i anfallsväg som han verkligen utmärkt sig, hela tiden sugen på att utmana och har ofta gjort det med den äran, till och med när Malmö FF stod som motståndare. Med sina offensiva spetsegenskaper så kan han bli en injektion till att låsa upp låga försvar under året och August Wängberg får se till att ligga i om han vill vara säker på att högerbacksplatsen fortfarande är hans. Youla kan mycket väl finnas i atleternas premiärelva.

Viktor Krüger

Mittbacken från Småland, för han är väl mittback? Krüger har fått spela på flera platser, till en början som just mittback, ett par matcher på det defensiva mittfältet och i genrepet matchades han som högerback. Klart längst i GAIS backlinje och även en av dom snabbaste. Med sin flexibilitet så lär han användas flitigt under året på olika positioner och är därmed säkert en dröm att ha i laget för Fredrik Holmberg. Han har sett följsam ut när han varit försvarare, men kanske framförallt stuckit ut med sin fina högerfot när han har skickat fina crossbollar bollar till höger och vänster. I slutskedet av matchen mot Landskrona så hade han även ett otroligt skott från 30 meter i kryssribban, han får gärna kliva upp och visa mer av den varan under säsongen. Högaktuell för en startplats i premiären.

Axel Norén

Lämnade Falkenberg för att han inte ville lira i Ettan, men när GAIS ringde så kom Norén på besök, tränade med laget under en längre tid och gjorde även någon träningsmatch innan han till slut skrev på för atleterna. Inte kunnat spela särskilt många matcher än, men det är en hårdför och resolut mittback med rutin från både Allsvenskan och Superettan som knappast lägger några fingrar emellan. Har stundtals agerat kapten för Falkenberg och verkar vara en ledartyp trots sin unga ålder (22). Värvad som startspelare och det är en lågoddsare att han får chansen direkt, särskilt eftersom han bildade mittlås med Grozdanic i genrepet.

Emin Grozdanic

Ryktenas man i början av försäsongen när Örgryte letade mittback på andra sidan motorvägen. Märkligt nog så avfärdade aldrig Grozdanic dessa rykten utan det fanns, om man får spekulera, säkerligen en del sanning i det där att han kunde tänka sig lämna. Så blev det inte, Emin verkar förbli grönsvart och det är med Ettan mått mätt så klart en viktig kugge i atleternas lagbygge. Har inte övertygat under försäsongen, tvärtom så har han varit högst inblandad i några mål bakåt. Hans bästa match hittills kom dock i genrepet och vi hoppas att formen fortsätter uppåt. Har med sin vänsterfot och sitt (stundtals) fina fjolår nog en fördel gentemot de andra mittbackarna när det kommer till en premiärelva.

Niklas Andersen

Kapten under försäsongen och sedan ett par dagar tillbaka är det även bekräftat att han tar över bindeln från ytterbackskollegan Wängberg. Andersen har sett ut som han gjort de senaste åren, inga konstigheter där utan det är en väldigt hård, ganska snabb och mycket stabil ytterback i år också. Vilade i genrepet med en känning, men är den borta så är han tokgiven i premiärelvan.

Filip Gustafsson

Har splittrat gaisarna i två läger under försäsongen. Smålands Kanté har kan kallats av någon, träben av någon annan. Nåja, det är en relativt liten defensiv mittfältare som har sina spetsegenskaper när det kommer till att vinna boll, men det har hackat när det gäller att behandla densamma. Gustafsson har spelat upp sig ju längre försäsongen har gått och hans offervilja och prestigelöshet kan visa sig vara viktiga egenskaper i ett lagbygge som annars består av nästan idel bolltrollare. Min bild är att han verkar vara en favorit hos Holmberg och att han ligger bäst till för att starta premiären som sittande mittfältare.

Nuha Jatta

Var som bekant den första 03:an att få spela elitfotboll i Sverige när han debuterade för GAIS för ett par år sen, sen dess har han trampat en del vatten och inte lyckats ta de stora kliv vi hade hoppats på. Har använts främst som mittback under försäsongen, men det är på mittfältet han är som bäst och där han bör konkurrera om speltid. I matcher GAIS dominerar så kan hans fina passningsfot möjligen vara mer användbar än Gustafssons ”grinta” i den defensiva mittfältspositionen.

Joackim Åberg

Gjorde några matcher i februari och såg ut att hitta mot fjolårets vårform innan han drog på sig en skada som tvingade den storväxta innermittfältaren till operation. Preliminärt borta fram till augusti, synd det.

Jonas Lindberg

Har sedan han anslöt i somras varit GAIS genomgående bästa spelare och han har fortsatt visa samma takter under årets försäsong. Extremt kreativ och teknisk. Gött grinig också i vanlig ordning, vilket man så klart gillar. Enda orosmomentet är att han verkar ha en del känningar i år också och han har vilat från och till. När han spelar är GAIS minst en nivå bättre och detta är med all säkerhet det första namnet Fredrik Holmberg skriver upp i startelvan.

Harun Ibrahim

GAIS största talang och det är en lågoddsare att denna herre får sitt stora genombrott i år. Teknisk och kaxig som få och trots att det kryllar av offensiva mittfältare/yttrar i detta lag så blir jag väldigt förvånad om man kan hålla Ibrahim utanför elvan. Står fortfarande för en del slarv, men hans spetsegenskaper gör honom nästintill unik i detta lag. Fick starta som vänsterback i genrepet mot Landskrona och gjorde sin allra bästa match hittills, men det är väl bredvid Lindberg på mittfältet vi får se honom i premiären?

Viktor Alexandersson

Har liksom Grozdanic ryktats till de rödblå, men Alexandersson blev också kvar till slut. Var med i de två första matcherna och visade då sin spetskompetens med sina kombinationer och instick. Sedan dess skadad, ska börja träna i veckan – således ett stort frågetecken inför matchen mot Oddevold, men lär bli en viktig spelare senare under säsongen.

Axel Henriksson

Nyförvärvet från Häcken fick kanske inte så många gaisare att jubla när han presenterades, men efter första inhoppet var det annat ljud i skällan. Framfusig och kraftfull om vi ska prata styrkor, något slarvig i bollbehandlingen om vi ska prata svagheter. Jag är inte lika såld som många andra av Henriksson, men att han är en helt annan spelartyp än de andra offensiva mittfältarna kan göra honom till en viktig injektion från bänken – för det är väl därifrån vi får se honom? I alla fall till en början.

Donat Zejnullahu

Skadad och inte kunnat delta under försäsongen, dröjer några månader till innan han är redo.

Ardian Dashi

Detta segmentet var egentligen inte tänkt till att värdera U-lagsspelare, men när det gick 30 sekunder ifrån att Dashi hade blivit inbytt för första gången i A-laget tills han mejat ner Nikola Ladan två gånger om och därmed dragit på sig två gula kort. Ett kultinhopp värt att nämna och 11mars.se hoppas givetvis att vi får se fler sekunder av Dashi.

Gustav Lundgren

Onsalaförvärvet inledde försäsongen overkligt bra och såg ut att vara ett steg före de allra flesta, både mot- och medspelare. Har dippat lite grann på slutet och inte varit lika dominant, men det är en ytter som verkar ha hela paketet. Fin bollkontroll, bra passningsfot och relativt stark. Gjort en hel del poäng hittills och lär fortsätta med det under säsongen – högerytterplatsen är definitivt hans i premiären.

Michael Kargbo

Utdömd för ett par veckor sen av många gaisare och även fast det var väl tidigt att räkna ut honom så fanns det definitivt skäl till att vara kritisk mot sierraleonierns insatser. Har sedan dess fått göra ett par mål och i genrepet var han faktiskt riktigt klinisk – till skillnad från den ofta trubbiga och veliga Kargbo vi fått se tidigare. Med insatsen mot Landskrona spelade Kargbo till sig den där nummer 9-positionen.

Ben Morris

Om det är många spelare som har spelat upp sig ju längre försäsongen har gått så har Morris gått motsatt väg. Var i början inblandad i det mesta av värde i anfallsväg, då han med sin fart och fläkt kombinerat med smartness ofta skapade möjligheter från vänsterkanten. Har blivit mer anonym på slutet och haft svårt att göra avtryck, framförallt när han fått spela centralt i anfallet. Trots allt visat att det finns kvalitéter och britten har goda möjligheter till en startplats i premiären.

Youssef Fayad

Överstegsfintarnas konung ser spännande ut när han väl får chansen. Med sin fart och bollkontroll är han en av de bästa en-mot-en spelarna i laget, men med konkurrensen som finns där i anfallet så lär 20-åringen ha svårt att få någon speltid i detta lag så länge det inte dyker upp ett par skador. Utlåning på gång?

Richard Friday

Sista man in i truppbygget blev Friday som hade tränat med GAIS under en längre tid innan han skrev på. Spelat två matcher och sett bra ut i båda, framförallt var han klart bästa gaisare i kryssmatchen mot Tvååker. Vindsnabb och teknisk. Spelade så sent som ifjol i Allsvenskan och lär vara högaktuell till en startplats senare under säsongen, men efter att ha vilat i genrepet (känning?) så känns det tveksamt ifall han får den direkt.

Julius Lindberg

Nästan bortglömd bland alla offensiva pjäser i detta lag. Julius har missat hela försäsongen, men med två pigga inhopp på slutet så är han tillbaka med besked. Med tanke på vad Lindberg visat i Superettan genom åren så bör han hålla skyhög klass i den här serien. Känslan är dock att det fortfarande är för tätt inpå skadan för att han ska få en startplats redan nu.

Trolig startelva:

Krasniqi

Krüger – Norén – Grozdanic – Andersén

Ibrahim – Gustafsson – Lindberg

Lundgren – Kargbo – Morris

GAIS – IK Oddevold

Måndag 4 april 19:00

Bravida Arena

Gå på matchen! Köp årskort!

Text: Mathias Axelsson

3 thoughts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *