Filip Gustafsson: Jag börjar vänja mig vid det, supportrarna är där för att boosta oss.

Filip Gustafsson kom in som en av de mer okända byggstenarna till atleternas truppbygge 2022 när han anslöt från IF Elfsborgs akademi. Efter en blygsam inledning i den grönsvarta tröjan så har han öppnat Ettan-säsongen på bästa sätt och ”Smålands Kanté” ser ut att bli en viktig del i årets upplaga av GAIS. När han hade en ledig förmiddag passade 11mars.se på att ringa upp honom!

– Vi har ju eftermiddagsträningar så detta passa bra. Jag pluggar industriell ekonomi här i Borås också, jag började med det i höstas när jag fortfarande spelade i Elfsborg.

Du är uppväxt i Småland lite på vischan som jag förstått det, hur ser din personliga bakgrund och fotbollsbakgrund ut?

– Ja, jag är uppväxt i Smålandsstenar, en liten håla på 5000 personer ungefär. Jag började i ungdomslagen där för många år sen och sen lirade jag två säsonger division 4-fotboll där innan jag gick till Elfsborg 2018.

Men nu var det dags för något annat. Hur kom det sig att du lämnade?

– Alla i min åldersgrupp fick besked nu i höstas ifall man skulle flyttas upp till A-laget eller inte, och jag fick ett nej då. Sen så hörde GAIS av sig och då kändes det så klart jättekul när det är en sådan stor klubb som vill ha en, så jag åkte och testade med dem.

Och där blev det kontrakt till slut också.

– Ja, det kändes bra med klubben och alla spelare som fanns där. Det kändes som att Fredrik trodde på mig också, redan innan jag skrev på – att jag skulle bli en viktig del av laget. Det är självklart viktigt för mig, att ha en tränare som tror på mig.

Du anslöt från Elfsborg, vad är de största skillnaderna nu när du har kommit till Göteborg och GAIS?

– Det är framförallt klivet från junior- till seniorfotboll som har varit den största skillnaden för mig, jag har ju bara spelat i Elfsborgs U-lag de senaste åren. Det är en enorm skillnad med inramningen och stämningen på matcherna också så klart.

Laget har inlett säsongen positivt. Vad tycker du om säsongsstarten sett ur ett lagperspektiv?

– Det har varit tuffa matcher nu i början. Man får inget gratis i den här serien. Spelmässigt har det väl sett helt okej ut, men det kommer bli bättre ju längre säsongen går. Vi borde bli bättre på att avgöra matcherna tidigare och få lite mer trygghet kan jag tycka.

Ja, det har blivit aningen panikartat efter ledningsmålen är känslan. Har ni pratat om det?

– Ja, lite grann. Vi ska gå för att göra tvåan också och inte bli så passiva. Det är något vi ska utveckla.

Personligen så tycker jag du hade det lite tufft i dom första träningsmatcherna, men att det blivit bättre för mer eller mindre varje match och nu i säsongsinledningen så har du varit en av lagets främsta. Delar du uppfattningen om att din kurva går uppåt?

– Ja, jag känner att jag har växt in i det. Det tar ett tag att hitta sin roll i en ny klubb och att lära känna lagkamraterna. Sen för min del behövde jag vänja mig vid att det är mycket publik på matcherna också, men det känns som att jag har börjat komma in i det och att jag har hittat mitt spel.

Den här omställningen från junior- till seniorfotboll, är det tempot som är den främsta skillnaden där?

– Det fysiska framförallt, alla väger ju några kilo mer här.

Det ser i och för sig inte ut att ha hindrat dig från att smälla på.

– Haha, nej, det är ju min spelstil. Men det är tuffare dueller och tempot har skruvats upp en del också. Men som sagt, den största skillnaden är supportrarna. När man spelar ungdomsfotboll så är det familjer och vänner som tittar – här är det folk som brinner för klubben på riktigt.

Var du beredd på att det skulle vara så här stort intresse? Trivs du med det?

– Det är en press, men man måste hantera den på rätt sätt så att den ger energi snarare än att den gör en nervös. Jag börjar vänja mig vid det – supportrarna är där för att boosta oss.

Du har en tydlig roll som städare på mittfältet, är det den rollen du trivs bäst i?

– Ja, jag var mittback en del i ungdomslagen när jag spelade i Smålandsstenar, men sedan har jag lirat i den här nummer 6-rollen mest.

Du var för kort för att vara mittback?

– Haha, ja, lite så var det väl. Så jag har lirat på den här defensiva mittfältsplatsen ganska länge nu.

Säsongen inleddes på konstgräs, men sedan har det varit gräs som gäller. Det kändes som att du trivdes lite extra bra på Edsborg.

– Jo, haha, det passar min spelstil! Det blir mer duellspel. Uppe i Trollhättan fick jag grisa runt i leran!

Precis som hemma i Småland?

– Exakt!

Har du noterat smeknamnet du fått i GAIS-kretsar?

– Möjligtvis…

Smålands Kanté!

– Ja, men det är det jag har hört! Det är underbart. Det är taget!

Filip Gustafsson

Född: 9 mars 2002
Bor: Borås, jag pendlar med både buss och bil till Göteborg.
Tittar på: Serier, Prison break är bra!
Lyssnar på: Mycket ortenmusik faktiskt efter några år i Elfsborgs omklädningsrum.
Största intresse utanför fotbollen: Golf och umgås med vänner.
Pyroteknik – ja eller nej? Ja
5-4 eller 1-0? 1-0
VAR – ja eller nej? Ja

Text: Mathias Axelsson

1 thought

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *