Henriksson stortrivs i GAIS

I början av mars kom nyheten att Axel Henriksson från BK Häckens akademi skulle ta steget över till fastlandet och GAIS. Ett par månader senare har den gänglige mittfältaren cementerat sig i startelvan och dessutom levererat ett målsnitt som anfallarna i GAIS de senaste åren bara skulle kunna drömma om. 11mars.se tog ett snack med honom!

Tjena Axel, hur är läget?

​ – Det ä​r fint, jag sitter här på Gais-gården och pluggar lite inför en presentation på Zoom.

Det var min första fråga! Vad gör Axel Henriksson utanför fotbollen?

– Jo, men jag pluggar industriell ekonomi på Chalmers. Samma som Kenneth (Gustafsson) gick faktiskt.

Kul! Du går i hans fotspår?

– Ja, kanske. Förutom att han var vänsterback då. Det hoppas jag inte att jag blir.

Om vi går tillbaka i tiden, hur ser din bakgrund ut?

– Jag är ju uppväxt här i Göteborg och har spelat i IK Zenith fram tills jag var 15-16 år när jag tog steget vidare till Häckens akademi. Och nu är jag här.

Hur har dem första månaderna varit i GAIS? Vad skiljer sig jämfört med Häcken?

– Mycket är väldigt likt faktiskt. Lite mer träning här skulle jag säga. Vi spelar ungefär på samma sätt som vi gjorde i juniorlagen där också skulle jag säga så det har varit ganska lätt att ställa om.

Du trivs?

– Jag trivs underbart. Framförallt när vi vinner! Det är ett skönt gäng här.

Spelmässigt så är det ingen hemlighet att du hade det lite tufft i början – jag läste någon intervju där du sa själv att det var katastrof. Nu några matcher senare – hur ser du på din egen utveckling?

– Som sagt, jag tyckte första matcherna i serien var usla av mig. Det är bara att erkänna. Men det har blivit bättre, jag har blivit mycket jämnare i min prestation under matcherna. Inte lika mycket onödiga bolltapp. Sen känner jag att jag kan mer än så här också – framförallt under avgörande skeden så vill jag ​​kliva fram.

Vad var det som inte stämde i början?

– Lite är det ju att tekniken saknades efter skadan (korsband) under fjolåret. Men sen hade jag jävligt lite träning under försäsongen överlag. Jag låg ju inne på sjukhuset i två veckor. Det var i början när jag provtränade med GAIS – jag fick ont i magen och åkte in till sjukhuset och då visade det sig att jag hade ett hål i tarmen. Så jag låg där inne i två veckor och blev diagnostiserad med en kronisk tarmsjukdom. Så det blev ju ett hack i träningen så klart – jag gick ner åtta kilo där och gick även på kortison i två månader efter det och fick inte ha maxpuls. Men nu har jag gått upp i vikt igen och det där är ingenting som hämmar mig nu, men det blev ju en ryckig försäsong.

Och knät?

– Jag tränar lite mindre än dem andra fortfarande på grund av det. Men det blir bättre och bättre hela tiden. Och när jag kör så kör jag hundra procent.

Nu är vi trots allt åtta matcher in och du har verkligen växt ut till en nyckelspelare. Det känns som att flytten har blivit en fullträff för dig.

– Ja, det har blivit grymt för mig personligen. Jag behöver verkligen spela efter det senaste året. Och får jag göra det kontinuerligt så tror jag att jag kommer växa.

Och laget – känns det som att kurvan går åt samma håll där?

– Jo, men det tycker jag rent prestationsmässigt även fast resultaten har varit lite svagare under de sista fyra matcherna. Bortsett från matchen mot Ängelholm har vi ändå spelat bra på slutet tycker jag.

Ja, och det kanske har jämnat ut sig lite med poängutdelningen också om man jämför med i början av säsongen.

– Ja, men så är det. I början så tog vi fler poäng än vi förtjänade efter ett par krampaktiga insatser mot Oddevold och Tvååker bland annat, men på slutet har det snarare varit tvärtom.

Trots att det har gjorts fler mål på slutet så känns det fortfarande som att det finns mer potential att kräma ur från den spelmässiga dominansen. Är det något ni pratar om i gruppen – hur ni ska göra för att bli effektivare och ja, helt enkelt göra fler mål?

– Det är klart att vi kan göra fler mål, men samtidigt är det så att samtliga lag vi möter i den här serien går in för att stänga till där bak när de möter oss. Vi skapar en hel del lägen ändå. Och det är klyschigt, men för att göra mål så måste man bränna chanser. Man kan inte..det går inte vara hundraprocentig och sätta varje målchans. Även fast man har tre frilägen och borde göra mål på varje så kommer man inte göra det. Men absolut – vi skulle kunna göra fler mål och framförallt kan vi skapa fler lägen och då kommer vi göra fler mål. Det är snarare så jag ser det.

Bland alla bolltrillare – många ganska kortväxta också så sticker du ut i laget med unika egenskaper I din storlek och löpkapacitet från mittfältet. Känner du själv att du är ganska unik I årets GAIS?

– Det vet jag inte. Jag tycker själv att jag borde kunna vara lite mer bolltrillande och teknisk än vad jag har varit här i inledningen, men absolut – jag sticker väl ut lite med min kondition och mitt duellspel på mittfältet.

Efter några år i Häcken (och hur de brukar spela) så kan jag tänka mig att du har fått jobba en hel del med det tekniska även där också.

– Jo, så är det. Vi har haft mycket boll och tränat mycket på det där.

Fyra mål och delad skyttekung i årets GAIS! Vad är hemligheten?

– Jag tycker själv att jag är ganska bra på att löpa in i boxen och sen har jag blivit serverad på ett bra sätt. Jag har även bränt en del och det tyder ju på att jag kan göra ännu fler. Sen skulle jag vilja spetsa till det lite ytterligare med att kanske kunna göra bort min gubbe och sätta den också. Men en stor andel av målen görs i boxen och där ska jag fortsätta vara.

Ja, det känns som att du ofta är på rätt plats. Är det något du har varit duktig på även tidigare eller är det någon typ av förvandling som skett i GAIS?

– Jag har alltid sett mig själv som en smart spelare som hittar rätt ytor och det är ju så jag har gjort mina mål här. Jag har väl alltid gjort en del mål, men aldrig spelat i en så här framskjuten position som jag gör här.

Det känns som att du har fått en väldigt fri roll och spelar nästan släpande anfallare under vissa delar av matcherna.

– Ja, jag vet inte om ni har märkt det men vi har i de senaste matcherna gått över till 4-2-3-1 med mig som tia när vi har behövt forcera så inte minst då hamnar jag ju väldigt högt upp i plan och kan flyta runt och hitta ytor.

Du har löpt mycket i år, men din främsta maxlöpning är kanske ändå mot klacken efter målet senast mot Lindome. Hur gött är det att få fira det målet tillsammans med alla gaisare?

– Haha, det var underbart! Jag har fått lite kritik för att det har varit dåligt målfirande hittills från min sida, efter ett mål ställde jag ju mig och klappade händerna av någon anledning.. Nu var det bättre!

Med publiken kommer även pressen. Hur trivs du med den?

– Ärligt talat så sätter jag större press på mig själv än vad ni gör skulle jag tro. Så det är faktiskt ingenting jag har reflekterat över alls.

Du har tagit steget från junior- till seniorfotbollen i år. Vad upplever du skiljer sig?

– Inte särskilt mycket. I juniorfotbollen så skulle jag säga att spelarna är lite mer tekniska jämfört med brunkarna här i Ettan, men de här är lite smartare. Lite mer cyniska när det kommer till att stänga ytor och inte minst en del tjuvknep, med knuffar i rätt lägen och så där jämfört med orutinerade juniorer. Det känner jag samtidigt är något jag har i min repertoar också, att vara lite grisig – jag gillar det spelet.

Åtta starter på dem åtta inledande. Vad betyder Fredrik Holmbergs förtroende?

– Jag är väldigt tacksam att jag fick fortsätta starta efter den svagare inledningen. Det är inget jag tar för givet. Fredrik är grym – han får gruppen åt rätt håll. Han pekar och vi går.

Avslutningsvis: härnäst är det Oskarshamn som kommer på besök till Gamla Ullevi. Hur ser du på fortsättningen av serien?

– Det är bara att gnugga på och ta…fan, nu radar jag upp klyschor här… ta en match i taget och och göra det så bra vi kan mot Oskarshamn. Efter den matchen – tar vi tre poäng – grymt! Tar vi en poäng – okej, inte lika bra – men då är det bara att ladda om för att vinna mot Falkenberg igen. Det är bara att samla ihop så många poäng som möjligt också får Oddevold och de andra där uppe sumpa det själva.

Axel Henriksson:

Född: 2002
Bor: Hemma hos föräldrarna i Björlanda än så länge. Hemlagad mat, billigt och bra!
Lyssnar på: Mycket ljudböcker och poddar. Tutto Balutto, lite Niva har det blivit, Radio Rantorget också.
Vilken vad den senaste serien du såg? Hamilton.
Vilken var den senaste boken du läste? Hunger Games, den fjärde boken där de går tillbaka tio år som jag hade missat tidigare.
Hisingen eller Majorna? Jag är ledsen. Hisingen.
Konstgräs eller gräs? Tveksam. Jag är uppväxt på konstgräs.
VAR – ja eller nej: Nej.
Pyroteknik – ja eller nej: Ja!

GAIS – Oskarshamn

Gamla Ullevi

Torsdag 26/5 16:00

Trolig startelva: Krasniqi; Wängberg, Norén, Grozdanic, Ibrahim; Gustafsson, Henriksson, Lindberg; Lundgren, Kargbo, Morris

Text: Mathias Axelsson

1 thought

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *