En läktarskandal

Dagen innan midsommar bjöd på en ljum och vacker sommarkväll i Bohuslän. I andra halvlek sprack molntäcket över Skarsjövallen upp och den strålande kvällssolen tvingade Ljungskiles målvakt att till och från bära keps till den tillresta GAIS-klackens stora glädje.

Det var en snudd på magisk midsommarkväll som gott och väl vägde upp för tidigare besvikelser och sorger som tidigare besök på Sveriges mest frekvent namnbytande arena givit mig. Under de första åren av den senaste sejouren i Superettan kändes det ibland som att halva GAIS-truppen flyttade upp till Ljungskile varje vinter för att där blomma ut och sedan göra mål mot oss året efter. De upprepade sportsliga besvikelserna och det faktum att skaldjurskändarna envisades med att höja biljettpriserna när vi kom på besök fick mig att utveckla en viss aversion mot LSK.

Nåväl, åter till Skarsjövallens gröna matta. Trots strålande spel och tungt tryck från de grönsvarta matchen igenom såg det länge ut som att matchen skulle bli en mållös historia. Matchen var inne på sina sista tio skälvande minuter när Julius Lindbergs röda kalufs nådde högst och ledningsmålet var ett faktum. Ett vilt firande utbröt på bortaläktaren.  Det var ”limbs” som man säger i England.

Den där nästan utomkroppsliga upplevelsen av kollektiv eufori är bland det bästa man kan uppleva på en fotbollsarena. Armar och ben överallt, man glider bara med i en stor glädjeskrikande massa. Men plötsligt är man på marken mitt i en stor hög av människor som ligger ovanpå varandra, de längst ner kläms fast mot marken av de som hamnat ovanpå. Snabbt är vi på fötter igen, folk drar upp sina kompisar och firandet fortsätter. Men för mig avtar euforin ganska snabbt när jag börjar tänka på vad som precis hände. Vi hade tur, några fötter som stukats och revben som blivit ömma men på det stora hela verkar alla vara oskadda. Den här gången. Men med den här typen av säkerhetsarrangemang är det bara en tidsfråga innan det sker ett nytt tillbud, med allvarligare konsekvenser.

Den åt GAIS tilldelade sektionen av läktaren var överfull långt innan matchstart. Trots detta fortsatte Ljungskile att sälja biljetter. Att Ljungskile genom åren gjort lite vad som helst för att öka pengaflödet i föreningen är ingen nyhet men borde LSK:s bokslut verkligen gå före människors hälsa?  ”Folket strömmade till från alla håll i massor, som gamla goa tider, gav klirr i LSK-kassor”, rimmade LSK fint på sin hemsida efter matchen.

Anledningen till att staketet framför läktaren rämnade var för att det tryckts in för mycket folk på för liten yta. Firandet i sig var inte mer våldsamt än vad som sker på idrottsarenor i hela landet varje helg. Men ingen i Ljungskile SK:s organisation verkar vara det minsta intresserade av att ta något ansvar för det som skedde. Speakern på Skarsjövallen verkade endast intresserad av att uppmärksamma gaisarna på att det inte är tillåtet att beträda planen. Föreningens arrangemangsansvarige Jessica Barck kommenterade det hela i G-P med att ”Det är tråkigt när sådant här händer. Men det viktiga är att ingen kom till skada under incidenten. Detta är något som vi får ta hand om nu och åtgärda.”. Det ska bli intressant att följa upp vilka åtgärder som tas.

Dagen efter handlade rubrikerna i G-P framförallt om att LSK anklagade GAIS-fansen för att ha kastat ett föremål på Gustav Källén, Bohusläns främsta blinda fotbollsspelare tillika regerande distriktsmästare i mytomani, som säger att han ”upplevde” att han träffades av ett ”grönt föremål” efter en löpning mot GAIS-klacken. Källén ska ha fått så ont att hans medverkan i matchen fick avbrytas i förtid och LSK fick avsluta matchen med tio man då man redan genomfört samtliga byten.

”Helt skandalöst att det får hända” säger innerplanskoordinator Karolina Ringmark till G-P som tillsammans med klubbens ordförande Kristina Geers också gör gällande att man kommer polisanmäla incidenten. Problemet är att ingen, varken i publiken, eller hos polisen på plats, verkar ha uppfattat vad det var för något som träffade Källén på foten. En snabb titt på reprisbilderna från situationen visar dock att situationen sker en bra bit från den tillresta GAIS-klacken och att det dessutom verkar röra sig om någon typ av sträckning som han drar på sig i en löpduell med Richard Friday, alternativt en osynlig misil.  

Vad som faktiskt är helt skandalöst är att den här typen av olyckor på läktaren får hända. Trots att det går att undvika om man planerar arrangemang utifrån ett säkerhetsperspektiv och inte utifrån hur mycket pengar man kan stoppa ner i klubbkassan. Än mer skandalöst är att man via påhittade skandalrubriker försöker flytta fokus från den brännande frågan i sammanhanget, att man som förening måste ta ansvar för säkerheten på sin arena under sina arrangemang. 

Ljungskile SK är en klubb som fortfarande lever på sin Åshöjden-saga som folk aldrig verkar tröttnar på. Erik Niva gjorde för något år sedan ett långt poddavsnitt om föreningens resa från blåbärsserierna till eliten. Han borde kanske göra ett nytt och gräva lite i hur klubben skötts de senaste decennierna. Jag hoppas verkligen att det inte bara var tomma ord från Ringmark och att hon samt övriga uppe på Ljungskiles kansli inser allvaret och vidtar åtgärder för att säkrare arrangemang till nästa gång dom får finbesök.

Avslutningsvis vill jag passa på att skicka en tanke till Gustav Källén som faktiskt fick jätteont. Jag hoppas att både ben och förstånd tillfrisknar snabbt. Text: Axel Fälth

Text: Axel Fälth

1 thought

  1. Today, I went to the beach front with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said ”You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *