Sköldmark om höstsäsongen: skador, värvningar och förhandlingar

Magnus Sköldmark återvände till GAIS som klubbchef i slutet av 2020. Därpå följde som ni alla vet ett turbulent år som slutade med degradering och en tuff omställning för hela klubben. En av dem största omställningarna kanske det blev för Sköldmark som nu har fått ta flera roller. 11mars.se ringde upp honom för att kolla läget inför den stundande höstsäsongen.

– Nu (tisdag förmiddag) sitter jag här på Gaisgården och jobbar. Jag har ju tre boenden kan man säga – eller ja, ett i Göteborg och ett i Örebro.

Ett i bilen också?

– Jo, lite så. Det blir en del pendling. Men det är faktiskt rätt bra i och med det här jobbet för man får mycket tid att prata telefon, vilket ändå behövs göras. Så det har överraskat mig positivt, att man kunnat ta vara på den tiden så pass bra.

Rätta mig om jag har fel, men i år är du som jag har förstått det dels klubbchef, men även sportchef och assisterande tränare. Hur fungerar det?

– Det är klart att det är ett väldigt utmanande år för oss alla. Vi är några stycken som får ta flera roller. Men hittills fungerar det bra, vi har ett bra driv och därtill har ju resultaten rullat på i vår väg, vilket så klart underlättar. 

Hinner du med allt eller är det en del du får prioritera bort jämfört med under fjolåret?

– Jag skulle inte säga att man prioriterar bort saker helt, men vissa grejer kanske man inte har tid att göra helt hundraprocentigt. Jag tycker det fungerar bra – men visst, i en ideal värld så ska man inte sitta på alla dessa stolar som jag gör för tillfället.

Är det någon roll som man planerar att stärka upp under hösten och flytta dig ifrån? Jag tänker kanske främst på tränarrollen där det diskuterats tidigare om att ta in någon annan.

– Nej, det är inte aktuellt. Vi har tittat på det, men vi har kommit fram till att vi är nöjda med hur det har fungerat under våren i tränarteamet. Fredrik (Holmberg) är supernöjd. Vi har hittat en bra arbetsbelastning där ”Fidde” och Kenneth har ett väldigt tätt samarbete vad gäller planering och så där. Det är de två och Ole (Söderberg) som drar det tyngsta lasset, jag har en mindre assisterande roll om man kan kalla det så – lite som ett bollplank.

Om vi går över till Gaisgården och kansliet. Det fanns en del frågetecken med hur det skulle se ut i år med diverse avhopp och minskad budget. Hur har det utvecklat sig?

– Ja, Christoffer (Niklasson), Annica (Dohsé) och Caroline (Gut) har ju gjort ett jättearbete för oss så det är klart att det var tre stora avbräck. Vi har fått bygga om och det med ”Rolle” (Jernström), Anna-Karin (Gustafsson) och nu har även en tjej som heter Johanna Ageborg börjat hos oss, plus att vi har en mindre tjänst ute vad gäller ungdomskoordinator. Så vi är på väg att hitta tillbaka dit vi var innan, med nya personer – jag tycker det känns positivt.

Så nu är ni fyra på kontoret, inklusive dig?

– Ja, precis. Sedan får vi även en del hjälp från Mikael Lindström och Kenneth (Gustafsson). Vi är på en okej nivå. Det ska även läggas till att vi har flera ideella krafter som hjälper oss – dels materialaren Joakim Olsson och även Agneta (Svensson) ifrån Makrillarna.

Ja, det har pratats om att det behövdes nya ideella krafter under året. Kan man säga att dessa hål har fyllts?

– Man är ju välkommen att höra av sig till mig om man är intresserad, det finns alltid saker att göra här uppe för att utveckla föreningen. Vår verksamhet är ju så mycket mer än bara vårt A-lag. Nu är vi i uppstartsfasen av två projekt som heter ”bollskoj” och ”fotbollslek” som riktar sig till barn mellan fyra och sju år. Under hösten är det ju även dags för GO Fotboll.

Rullar det på med anmälningarna som väntat?

– Det går helt okej. Nu när Gothia Cup precis har avslutats också så hoppas vi att fler vill återvända till vår turnering under hösten – så vi hoppas att anmälningarna får ett ryck nu.

Det skedde ett par incidenter under vårsäsongen som påverkade GAIS. Dels det målade planket på Gamla Ullevi – där Got Event var bestämda om att GAIS som klubb skulle stå för kostnaden. Någon vecka senare var det skadegörelse på Gaisgården. Hur ”slutade” det med dessa två händelser?

– Först och främst vill jag bara säga att det var olyckligt det som hände på Gamla Ullevi och vi som förening tar självklart avstånd ifrån det. Vad gäller frågan om debitering och så där så är det en process som fortfarande pågår. Skadegörelsen på Gaisgården polisanmäldes, men avskrevs direkt – det är ju mer eller mindre omöjligt att få fast någon när det inte finns på bild.

Om vi går över till sporten lite mer – är det du, Fredrik (Holmberg) och Nicklas (Karlström) som är högst ansvariga?

– Jo, det är vi som jobbar mest med truppfrågor och så där kan man säga – Lars-Henrik Enered har slussats in också. Vi har ingen sportchef utan vi jobbar allihop med spelartips som vi får in och så där. Vi har försökt skapa en ganska tight och liten trupp där ingen känner sig allt för långt ifrån startelvan.

På ett medlemsmöte i vintras så pratade du om att ni ville värva in fler ”rollspelare” och ”specialister” på några positoner. Dessa skulle även trivas med pressen som finns i GAIS. Tycker du att ni har lyckats med det?

– Ja, men det måste jag säga. Specialister vet jag inte riktigt, men det har kommit in riktigt bra fotbollsspelare som passar in i sättet som ”Fidde” vill spela fotboll. De är även väldigt starka karaktärer med ett starkt driv att förbättras varje vecka. Något som jag tycker är väldigt kul att se är att de äldre knuffas fram av de yngre.

I lördags var det dags för första matchen på ett tag när Oddevold kom på besök (0-0). Vad tar ni med er från den matchen?

– Det var en bra genomkörare. Hög intensitet, inte minst från deras sida, och en tight match. Nu är det igång igen och vi är beredda på hösten.

Ja, Oddevold kom verkligen ut och tog tag i taktpinnen med en helt annan intensitet än GAIS. Var det en besvikelse?

– Nja, vi hade lite spelsätt som vi använde oss av i denna matchen. Ett i början, sen bytte vi efter 25 minuter och sedan ännu ett i andra halvlek. Så utan att berätta för mycket så var vi väl beredda på att det skulle se ut som det gjorde i början – men jag tyckte vi klarade av det låga försvarsspelet i första halvlek på ett mycket bra sätt.

Det var väldigt många spelare borta. Har du lust att gå igenom varför var och en av dem saknades?

– Istället för att gå in indivduellt så kan jag berätta att det handlar i dem flesta fallen om sjukdomar. Vi har återigen påminnts om att pandemin inte är över och i början av den här veckan så har vi kommit med lite skärpta restriktioner till våra spelare. 

Så det har varit covid-19 i GAIS?

– Det har varit flera sjuka i alla fall – jag tror att åtminstone ett par stycken har haft det.

Ska vi vara oroliga för att flera är borta när Qviding kommer på besök i helgen?

– Nu har inte jag den sammanställningen i huvudet här, men jag tror att det är 17 stycken som tränar idag – så det är flera som är tillbaka i alla fall.

Skyttekungen Axel Henriksson var skadad i slutet av vårsäsongen. Är han tillbaka från den?

– Han håller på med rehab fortfarande och är inte aktuell för spel på söndag.

Rauf Sulemana provspelade mot Oddevold. Närmade han sig ett kontrakt?

– Jo, men jag tycker nog han gjorde en bra insats – han blev bättre ju längre matchen led. Han försämrade inte sina chanser om jag säger så – han är med fortfarande och tränar.

 Transferfönstret har öppnat och GAIS har redan förstärkt. Kan vi förvänta oss mer aktivitet?

– Vi håller koll och tittar på det mesta, men det är beroende på ifall någon lämnar också. Men det måste verkligen kännas rätt för att vi ska ta in någon. Rätt typ av spelare och rätt karaktär – annars kan det kvitta.

Det handlar mer om att ersätta ifall någon lämnar snarare än att förstora truppen – förstår jag det rätt då?

– Ja, det kan man säga.

Mervan Celik är tillbaka i GAIS. Berätta om hur det gick till!

– Ja, jättekul att han är tillbaka igen. Vi har haft en dialog under en ganska lång period och det mynnade ut i ett kontrakt. Hans erfarenhet och professionalitet kommer bli jätteviktig för oss och det ska bli spännande att se hur det kan utveckla den här gruppen. Vi får in lite andra egenskaper också, på fotbollsplanen.

Behövdes det någon övertalning eller har Mervan varit sugen hela tiden?

– Det har varit båda parter så det var inte särskilt svårt att hitta fram till en överenskommelse.

Hur ser tränarstaben på Mervan som spelare – är det vår nya nia?

– Ja, i första hand i den rollen är han tänkt.

Jonas Lindberg är en spelare som drogs med skadebekymmer under stora delar av våren – kan vi förvänta oss mer speltid från honom under hösten?

– Det är väldigt svårt att säga. Han har ju en skadeproblematik sedan tidigare – vi ska göra allt vi kan för att hålla han så hel och fräsch som det bara går. Vi vill alla att han ska kunna spela så mycket som möjligt. Ju mer han är på plan, desto bättre är det för GAIS.

Joackim Åberg missade hela vårsäsongen. Är han tillbaka?

– Han är tillbaka i träning, men vi tar det lite lugnt med honom. Han är nog inte aktuell för spel på söndag, men det är inte långt kvar innan han kan vara med i en matchtrupp.

Det har ryktats om namn ut – Emin Grozdanic och Harun Ibrahim inte minst. Är de till salu?

– Alla klubbar oavsett nivå måste acceptera var man är i näringskedjan, så alla spelare är till salu om det kommer rätt bud. Men vårt fokus på 2022 är att ta oss upp och då är de här två spelarna oerhört viktiga – så det måste vara ett riktigt, riktigt bra bud för att en försäljning ska gå i mål.

Pågår det förhandlingar med någon klubb?

– Man kan säga att det finns klubbar som är skarpt intresserade av i första hand Harun.

Nuha Jatta och Youssef Fayad hade tufft att få speltid under våren och dessa har nyligen spelat träningsmatch för seriekonkurrenten Lindome. Vad händer där?

– Vi för en dialog med Nuha och Youssef om speltid under höstsäsongen på annat håll. Vi får se vad vi kommer fram till.

Richard Fridays låneavtal har gått ut, men han fanns med när GAIS träningsspelade mot Oddevold. Hur ser fortsättningen ut där?

– Det var endast för att vi var väldigt kort om folk och att han är kvar i Sverige. Låneavtalet med den lettiska klubben har gått ut och det förs inga dialoger om en fortsättning för Friday.

Mohamed Youla missade vårsäsongen helt och ryktet säger nu att han kommer att lämna GAIS. Är det något som är klart?

– Youla hade under våren personliga problem vad gäller sjukdom inom familjen och det har gjort att han inte har deltagit. Han är på väg någon annanstans som du säger, men det är inte klart ännu.

Flera GAIS-lag gjorde det bra under förra veckans Gothia Cup – inte minst P18, med flera talanger som knackar på dörren till A-laget. Är det aktuellt med en permanent uppflyttning för någon av dessa?

– Vi har ju med akademispelare i A-lagsträningen varje vecka, det är flera som roterar. Men vi för diskussioner om ifall någon eller några ska vara med ännu oftare i A-laget. Inga beslut är dock tagna.

Om man tittar lite längre fram. En stor majoritet av spelarnas kontrakt löper ut under året – har ni börjat planera för förlängningar eller är det svårt innan man vet vilken serie GAIS tillhör nästa säsong?

– Det pågår en diskussion inom klubben om hur vi ska ta det vidare, men mer än så kan jag inte säga för tillfället.

GAIS – Qviding

Gamla Ullevi

Söndag 31/4 16:00

Trolig startelva: Krasniqi; Wängberg, Norén, Grozdanic, Andersén; Krüger, Gustafsson, Lindberg; Lundgren, Celik, Morris

Text: Mathias Axelsson

3 thoughts

  1. I was very pleased to seek out this web-site.I needed to thanks to your time for this glorious read!! I undoubtedly enjoying every little bit of it and I’ve you bookmarked to check out new stuff you weblog post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *