Fredrik Holmberg: “Läktarstödet och spelargruppen har varit våra viktigaste framgångsfaktorer”

I november 2021 sparkade GAIS Stefan Jacobsson och in som huvudtränare klev hans parhäst Fredrik Holmberg. Likväl drattade Grönsvart på ändan och ramlade ur superettan. “Fidde” blev kvar i sin nya roll och ett år senare är GAIS nu är ytterst nära att göra comeback i landets näst högsta serie. Under ett längre samtal berättar han om degraderingen, sin relation till Stefan Jacobsson och säsongen som helhet.

Hur mår du som fotbollstränare så här idag, i slutet på oktober 2022?

– Det är bra! Det är en rolig situation vi är i.

GAIS som klubb befinner sig i en situation som är raka motsatsen till för ett år sedan. Hur upplever du skillnaderna – både i din yrkesroll och i klubben överlag?

– Det är väl klart att det är ett bra mycket mer positivt läge nu, om än ungefär lika avgörande med serietillhörlighet och sådant. Vi kommer med en positiv säsong bakom oss med mycket segrar och sådant som ger oss råg i ryggen. Det klart att det är ännu mer energifyllt runt GAIS just nu och laddat med positiv energi. Det är väl en skillnad.

Trots att klubben fram till ifjol harvat många säsonger på raken i botten av superettan reste många gaisare upp till Uppsala för att se kvalmatchen mot Dalkurd. Stödet är en konstant faktor menar “Fidde”.

– Supporten, stöttningen och passionen och lojaliteten verkar vara den samma oavsett hela tiden i den här klubben. Det är ju det som är så jäkla häftigt i GAIS. Att det är så många som bryr sig och klubben är verkligen så betydelsefull för så många och det är häftigt.

Situationen i dagsläget är diametralt annorlunda jämfört med för ett år sedan och sportsligt upplever klubben sin kanske mest positiva säsong på ett decennium. Rent psykologiskt menar Holmberg dock att det i ganska hög utsträckning för honom handlar om att förhålla sig till situationen klarsynt och från dag till dag.

Hur mycket påverkar resultaten hur du mår som person och i din yrkesroll?

– Jag måste säga att ungefär vid den här tidpunkten klev jag på den här rollen och kände samma känslor då som nu – nu gäller det att få med gruppen och prestera tillsammans. Då går man liksom in i det bara på något sätt och lever i det och vad som händer och försöker att få det ditåt.

– Då är man så fokuserad på det och inte på något annat, inte på andra saker runtomkring. Jag ljuger väl om jag säger att det inte är skillnad i hur folk tror på det här nu och en positivare anda. Jag upplever inte att det är så stora skillnader för mig personligen, att jag skulle ha varit jättedeppig och låg för det var jag inte.

– Däremot när det var klart att det inte gick vägen så var det ett totalt mörker. Men det var ju först efteråt. Inför hade jag liknande känslor som nu: jag trodde att vi då skulle vinna matcherna, jag tror nu att vi ska vinna matcherna. Det är bara så det känns. Killarna får mig att känna så och det gör jag med nu. Vi ska hitta sätt att vinna matcherna och hitta sätt att träna bättre än förra veckan. Jag svävar inte iväg mer känslomässigt än så.

Under både 2020 och 2021 arbetade Stefan Jacobsson och Fredrik Holmberg tätt ihop, den senare då som assisterande. När klubben beslutade sig för att avsluta samarbetet med Jacobsson menar “Fidde” att det inte var alldeles självklart att ta över huvudansvaret.

– Nej, ingenting är givet. Det är så mycket man känner för personer som man jobbar med så man får ju en relation. Jag och Stefan gillade ju varandra väldigt mycket. Vi hade varit i det där i två år tillsammans så det är ju inte så jävla självklart.

– Men man fick ju ändå hålla på att väga saker mot varandra. Men till slut när beslutet skulle fattas så… GAIS ber mig om detta, jag är anställd av GAIS och det är min arbetsgivare. Till slut kunde jag inte se det som något annat än givet att ställa upp när de ber mig. Självklart ska jag vara med! Annars hade jag känt mig som en fegis om jag stack när det var som värst. Jag ville verkligen kunna ta ansvar och jobba med problemet.

Har du någon relation till Stefan idag?

– Vi hörs mest via sms. Han har fullt upp med sitt i Skåne och jag med mitt men det blir lite sms och så där. Man har fullt upp och är så jäkla inne i sitt.

Även om serien innehåller ett visst antal andra klubbar med skapliga meriter har GAIS tillsammans med Falkenberg utmärkt sig som resultatmässigt överlägsna. Att gå från att ha slagits för överlevnad till att ställas inför motstånd där GAIS på förhand ska vinna kändes i våras som en lite oviss utmaning.  

– Vi visste att det skulle bli en tuff serie. Det har blivit ganska mycket som vi har förutspått. Varje match på förhand handlar om att komma upp i vår nivå. Vi tränar bra, tränar hårt och om vi gör det bättre än de andra lagen har vi kvalitet på spelarna att vinna varje match. Bara vi kommer upp i vår nivå. Jag har hela tiden känt att vi har chansen att vara bättre än de andra, att vara bäst i den här serien och det tror jag att vi kommer vara om vi gör vårt jobb om vi gör jobbet rätt. 28 omgångar in tycker jag att det har blivit ungefär så. Sedan finns det vissa lag som är bättre än några andra, några som är väldigt lika och något lag som är sämre ungefär.

– Desto längre säsongen har gått, desto mer liknande matchbilder tycker jag att det har blivit.

Hur menar du då?

– I våras upplevde jag att de ville syna oss – är GAIS verkligen så här bra? Det är nog mer en välkänd och stor klubb snarare än bra på fotboll, vilket jag upplevde som de försökte syna lite mer. Under våren kunde vi möta lag som försökte vinna lite mer och på sitt sätt. Ju längre säsongen har gått, desto mer tror jag att de har fått respekt för spelarna och laget. De väljer försiktigare taktiker som går ut på att vi inte ska göra första målet tidigt i matchen.

– Vår dominans har blivit större och bollinnehavet har därmed blivit större och spelet på offensiv planhalva. Lite svårare utmaningar på det sättet samtidigt som det blivit lite enklare att inte förlora matcherna för oss.

– Egentligen bortsett från matchen mot Falkenberg som var en helt annan historia. Det var väldigt roligt att få den matchen.

Det blir lite annat att spela en match där det inte var givet att initiativet lämnades över till GAIS?

– Ja, de vågade prova och var duktiga. Så det var två lag som slogs om det.

Innan säsongen pratade du om att alla ser matcherna mot GAIS som årets match – har du upplevt det så nu också?

– Jag tänkte nog mer på det i början när de andra lagen försökte. Jag tror det har varit så och att de tänt till lite mer mot oss och därför presterat bättre än mot andra lag när man har scoutat dem. Men det är också många lag som jag upplever faktiskt presterat sämre mot oss än vad de borde ha gjort kan jag tycka. Dels utefter lite mer respekt för oss men också publiktrycket och komma till Ullevi eller när hela vår bortaklack kommer till en match. Ju längre säsongen har gått tycker jag det har varit en fördel att vara GAIS. Det har blivit en klar fördel.

66 poäng efter 28 omgångar och en förlust på de senaste 23 matcherna måste ha överträffat vad varenda gaisare hade hoppats på när serien drog igång i april. Trots det är det långtifrån någon sportslig faktor han först kommer att tänka på vid frågan om vad han är mest nöjd med under säsongen.

– Jag trodde någonstans på uppslutningen och stödet runtomkring. Jag mötte GAIS när jag själv spelade i division 2 så jag tänkte “tänk om det är samma fortfarande”. När det då går ut och är det och och ännu mer. Det är det som har varit den häftigaste upplevelsen, det genuina och det lojala i att vara gaisare. Det är det som slår högst och kommer över mig först och främst. Jag är inte van vid det från det jag kommer från. Det är väldigt stort för mig att vara en del av det. Samtidigt som jag inte får låta det påverka mitt jobb. Jag måste göra mitt jobb som om jag tränade vilket lag som helst i den rollen man är i.

– Sedan måste jag säga spelarna. Hur de har ställt upp i allt. Varenda grej under året, varenda träning, varenda grej som har blivit fel, varenda grej som ska göras, det roliga, det tråkiga. De har stått bakom till hundra procent. Det är också något väldigt positivt.

– Någonstans känner jag också hela klubben hur man har slutit sig samman. Styrelse, supportrar, ledning – alla runt omkring. Hur alla, 28 omgångar in så jag inte säger för mycket, tillsammans har bidragit. Löser vi detta är det en föreningsseger och det är coolt.

GAIS har haft en ganska bred trupp och mycket rotation. Hur är det att hantera som tränare? Det finns gissningsvis en hel del spelare i GAIS som sitter på bänken och som hade gått in i elvan i andra lag.

– Det är naturligtvis utmaningar i det. Men det är det för alla tränare, oavsett var man är. Du har en trupp och bara elva kan spela. Det är en del av rollen. Desto jämnare truppen är för en tränare att förfoga över och ju jämnare prestationerna är, desto svårare blir det som tränare. Hade det svängt mer hade det kanske varit enklare att motivera och säga varför vissa får spela. Men det är en del av en tränares vardag även om det blir angenäma problem. Man har ju det hellre så i alla fall än att ha “skitval” att göra. Oavsett hur jag väljer har jag möjlighet till att göra ett bra val.

Finns det är något som du är missnöjd med?

– Massor, massor, massor! Däremot är jag nog inte klar att analysera det ännu förrän säsongen är klar. Vi tränare har inte suttit ner och pratat utan just nu är det från träning till träning och match till match för att få utveckling här och nu. Att få ett svar i det är nog för tidigt här och nu men jag känner rent spontant att det kommer finnas väldigt mycket grejer som jag känner att vi kan förbättra framöver.

Det finns potential med andra ord!

– Det tänker jag att det verkligen gör!

Imorgon ställs GAIS mot Lund på bortaplan i en match där åtminstone ett oavgjort resultat innebär att klubben kan säkra ett serieavancemang för första gången på 17 år. Så här säger “Fidde” om motståndet:

– Det är ett lag som har blivit bättre och bättre känns det som, ju längre säsongen har gått. De började med en ny tränare och en del nytt inför säsongen. Sedan fick vi känna på dem på Ullevi och märkte att de har ett bra spel! De var luriga där i första halvlek och vi fick problem här och var! Sedan har de sakta kommit upp i sina prestationer och blivit bättre. Ser man på dem så är det ett ganska bra lag, många bra spelare och känns trygga i sitt sätt att spela. Spelskickliga och trivs på sitt konstgräs. Det finns en hel del att se upp med och vara beredda på.

En poäng räcker på lördag. Är det aktuellt att spela för det?

– Alltid tre poäng som gäller!

Det pratas om över tio bussar (och säkerligen fler som tar sig dit på egen hand). Hur känner du inför det?

– Engagemanget är otroligt och det betyder så jäkla mycket för oss. Det går inte riktigt att beskriva hur mycket det betyder. Det gör att alla lyfter sig en nivå ytterligare och vill ge tillbaka. Det tror jag att alla, alla känner.

Är det odelat inspirerande att stå inför en sån här uppgift eller finns det någon form av negativa aspekter eller press med i bilden också?

– Hmm… Det gör det säkert men det är inget jag tänker på eller kan komma på så. Ju större förening, ju högre upp du spelar, ju fler som bryr sig, desto större blir förväntningar, press och krav antagligen. Samtidigt – utan den delen blir det kanske inte lika kul att vinna heller. Så är man beredd att ta det ena får man ta det andra!

Lunds BK-GAIS spelas imorgon, lördag den 29 oktober klockan 16.00. Matchbiljetter köper du här.

Text: Linus Ahlgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *