Sköldmark om Fidde, förlängningar och framtiden.

Det var många som drog ett stort lass under succésäsongen 2022, en av dem var Magnus Sköldmark som ju som bekant har suttit på tre stolar.

2023 är det Superettan som väntar för grönsvart och därmed kommer säkerligen en hel del förändras på Gais-gården – och vem passar då bättre att ringa upp än just Sköldmark?

– Det är full fart här! Framförallt gällande spelare och ledare inför kommande år. Vi har även hållit på med ett stragetiarbete tillsammans med styrelsen här under helgen som har rullat på bra, säger klubbchefen när 11mars.se når honom.

Om vi backar bandet till 2022 – vad var det som gjorde GAIS så pass framgångsrika?

– Oj, det är en fråga med många svar så klart. Jag vill inte glömma någonting här. Men vi valde ju en ny väg inom hur vi skulle styra fotbollen och den visade sig vara rätt. Vi har spelat en fotboll som har andats mer GAIS och vår identitet. Vi har även haft en stark ledargrupp och därtill en trupp där alla tagit ansvar och varit hungriga – såväl äldre som unga spelare.

– Sen är det så att vi har spelat 30 hemmamatcher och det har bidragit till en känsla av att ”det här gör vi tillsammans” – hela klubben. Sen har det inte varit lätt, det har varit många tuffa matcher och vi har verkligen gjort jobbet. Vi har blivit bättre under hela säsongen.

På kansliet har det varit fyra anställda 2022, nästa år finns en tjockare plånbok i och med spel i Superettan – hur kommer det märkas på kansliet?

– Vi kollade på det i det här strategimötet som jag berättade om och det kommer att bli någon form av ökning på kontoret. Exakt hur och i vilken form får vi återkomma till.

Sköldmark var själv en av dom som fick flera nya roller när GAIS flyttades ner till Ettan. Förutom klubbchef blev han både sportsligt ansvarig samt assisterande tränare. Något som kommer ändras lite grann till 2023.

– Klubbchef kommer jag fortsätta att vara och jag har ansvar för sporten, men jag kommer inte att vara lika operativ där utan det kommer mer handla om att samverka med ledarteamet på lite längre avstånd.

GO Fotboll (fd. GAIS Open) gick av stapeln för några veckor sedan. Hur gick det i år?

– Det har varit ett stenhårt arbete. De flesta turneringar har inte nått upp lika högt som innan pandemin vad gäller antal lag och så där – och där saknade även vi en del. Men i utvärderingen kunde vi konstatera att årets turnering höll en mycket bättre kvalitet vad gäller alla delar. Jag var nere och tittade en del på finalerna på Valhalla och blev imponerad över strukturen och ordningen.

Var även GO Fotboll på tal i det här strategimötet?

– Ja, vi tittar på att göra om lite grann där i organisationen kring turneringen. Styrelsen, i det här fallet David Perhed, ska inte vara lika operativ som har varit i år utan mer ha en överblick.

Det börjar bli dags för årskort! Hur går arbetet kring det?

– Vi jobbar hårt med det. Vi har inte satt något datum, men vi återkommer kring det.

Svenska cupen lottades och där stod det klart att GAIS (som hemmalag) ställs mot IFK Göteborg. Vågar man hoppas att matchen kan spelas på Nya eller Gamla Ullevi?

– Alla hade hellre sett att vi spelade det här på Nya eller Gamla Ullevi, men det är bara att acceptera att det inte kommer att bli så. Det är nylagd gräsmatta på Nya efter årets konserter så det kommer inte vara möjligt att spela där så tidigt på året. Matchen kommer att spelas på Bravida Arena på Hisingen.

I fredags kommunicerades det ut att Fredrik Holmberg kommer att leda GAIS även 2023. Det har då ryktats om att ”Fidde” blivit lovad en plats på den utbildning som krävs att man har för att leda ett lag i Superettan eller Allsvenskan. Ett rykte som Sköldmark kan bekräfta.

– Ja, det stämmer. Vi har fått det muntligt ifrån dem. Sen har vi även bakat in en klausul i Fredriks kontrakt ifall det skulle hända något oförutsett kring utbildningen där.

Hur kommer ledarteamet se ut i övrigt?

– Vi vill att staben ska vara så intakt som möjligt, samt att någon ny ska adderas in då jag inte kommer att vara lika närvarande ute på planen. Fredrik, Kenneth (Gustafsson) och Ole (Söderberg) har gjort ett kanonjobb, men vi vill ha in en till och det pågår diskussioner kring det.

Då kommer Kenneth att agera på heltid kring A-laget framöver?

– Ja, mer eller mindre. Det är inte klart än, men om det blir så som vi och Kenneth vill så kommer han att vara kring A-laget på heltid med en liten, rådgivande roll till ungdomsverksamheten – främst administrativt.

Sportchefsfrågan, det har väl främst varit du och Nicklas Karlström som samarbetat där. Det har ryktats om Mak Lind in i den rollen, stämmer det?

– Nej, det stämmer inte. Vi kommer inte att ha någon sportchef på det sättet utan jag kommer ha ansvar över sporten utifrån en klubbchefs-roll. Nicklas är en ”players manager” som hjälper befintliga och nya spelare med saker, exempelvis jobb eller boende.

Mervan Celik anslöt till GAIS i somras. Vad har han betytt för gruppen om vi bortser från det sportsliga?

– Han är ju en riktig vinnare och han älskar när det blir allvar, när det verkligen ska avgöras. Så han har verkligen bidragit med det och har förstått sin roll i gruppen på ett jättebra sätt. Vi har inlett diskussioner med honom kring en förlängning.

Du var tydlig med att han främst var tänkt att spela i den centrala anfallsrollen när han kom in i somras, men på höstkanten fick vi oftast se han i hans gamla position som vänsterytter. Ger ni er ut på ny anfallsjakt nu i vinter?

– Ja, vi letar efter ett nytt tillskott längst upp i anfallslinjen.

Vad gäller förlängningar så har det ryktats om att det pågår diskussioner med i stort sett alla fjolårets spelare kring en förlängning. Är det redan nu klart att någon lämnar?

– Ja, men vi har inte haft avslutningssamtal med dem. Så vi ska hålla i dem innan vi kommunicerar ut det till er.

Under året pratades det mycket om att spelare som kommer in ska ha rätt karaktär och en stark träningsvilja. Fortsätter ni på inslagen väg där?

– Ja, det är en av paramterarna som vi tycker är viktig. Men det är en helhet så klart, det ska vara hög kvalitet på spelarna vi tar in.

Ifjol var det mer eller mindre bara ettåriga kontrakt som skrevs. Siktar ni på att skriva längre i år?

– Ja, det är ju komplext eftersom både vi och spelarna ska komma överens, men vi vill skapa en bättre kontraktsstrategi så att vi har en större långsiktighet i det.

Vad händer kring Harun Ibrahim?

– Han har kontrakt och det pågår diskussioner med honom och hans representant.

Kring en förlängning?

–  Vi pratar om olika möjligheter där.

En ung spelare som testats i GAIS under hösten är Max Nilsson från IFK Hässleholm. Han framtid är dock lite oviss i GAIS.

– Han är inte avskriven, men det är satt på paus i alla fall. Han har varit här och gjort ett gott intryck, en ung och driven central mittfältare som är intressant för framtiden.

Det var inte bara A-laget som levererade 2022 utan U-19 och U-17 var bättre än på flera år. U19 vann sin serie och säkrade därmed uppflyttning till U-19 Allsvenskan. Om arbetet med akademin och uppflyttningar till A-laget avslutar Sköldmark:

– Man kan sätta numerära mål, men än viktigare tror jag är att ha ledare som kan guida och vägleda spelarna som kommer upp och det ska vi bli bättre på. Det är väldigt kul att se de yngre som kommer upp, inte minst Anes (Cardaklija) har ju gjort det jättebra.

Text: Mathias Axelsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *